Ham petek örneğin yaz aylarında ; 4 çita dolu olan bir kovana ,hepsi yani 6 ham petek vermenin sonucu ve ( faydası-zararı) ne olur , yada 5.verdiğim ham peteği kabarttıklarından sonra sırayla vermem sonucu nasıl olur ( faydası - zararı ) . Teşekkür ederim , hayırlı günler .
benim kursta ve bazı arıcılardan öğrendiğim arı iş istedikçe iş vereceksin şeklindeydi.
bu kuralın ballıkta böyle olduğunu bende düşünüyorum.
ancak arı kolonisinin nüfusunun hızla arttığı bu ayda ballıkta bu kuralın bu şekilde olmadığını fark ettim.
ballıkta yoğun bir arı kalabalığı var ve attığım tek çıtanın üzeri tamamen arı ile dolu.
Ve çıtanın üzerindeki arının 2 veya 3 katı arı ballığın duvarına suvanmış şekilde boş duruyor. Anladımki çalışacak iş istiyorlar ve 2 tane daha petek attım ertesi gün baktığımda onlarıda arılar sarmış.
benim kanımca arıya nüfusuna göre iş vermek gerektiği.
Nebi Bey,
Doğrusu çıtaya değil çerçeveye çerçive diyor olmalısınız… Çıta diye diye sizi de yanıltmışlar.
Çıta: Düzgün biçilmiş uzun ve ensiz tahta.
Enazından üç çıtayı (üç plankanı) birbirine tutturarak oluşturulan, kenarlık olarak kullanılan malzemeye de çərçivə (ya da bezel, ramka, frame) yani çerçeve denir.
Arılar ballığın duvarına sıvanmış boş duruyor anladım ki çalışacak iş istiyorlar? Şimdi;Arkadaşlar arıların bu aylarda duvara sıvanmış bir şekilde durması çok normaldir bunlar iş bekleyen işçiler değil bu arılar petekler üstünde asıl iş yapan arıların işlerine engel olmamak için bekleyen arılardır, ayrıca kovan içi hava sıçaklığını minimuma indirmek için petek gözlerinden uzak duruyorlar şuanda havalar her yerde ısındı kovan içi sıcaklığına yavrunun kendi ısısınıda koyarsanız birde kalabalık işçi arıların beden ısısı hepsini toplayıp kovan içini düşünsenize o yüzden o bekleyen salkımdaki arılar iş istemiyorlar ha iş istediklerini petek istediklerini zaten size belirtirler ama bu şekilde değil nasıl? Son çerçevenin yanına yemlik varsa onun altına yoksa çuvalın altına dalak yaparlar siz bu dalağı görmeden bence ham petek vermeyiniz çünkü birde nektar akımı yoksa temel (ham) peteğiniz i keseceklerdir muhtemelen saygı ve selamlarımla…