Eyvallah Abdulkadir Bey,çok önemli konulara tecrübe aktardınız.
Bi dakka.
xx Tarım Bakanlığı standardı mı?
Nerede bu standart?
xx Kovanlar 8 günde mi kontrol edilmeli?
Oğul kararı ile çıkışı arası 5 gün var iken…
xx Doğru mum ne demek?
xx Zamanında (yavrulama) ile besleme bağı nedir?
xx Varroaya karşı kimyasal kullanmadan başarılı olan bir işletmeyi ziyaret etmek isterim…
xxxxxxxxxxxxx
Makale mevzusuna hiç değinmeyeceğim bile…
HB
Ne güzel okumuştuk oysaki ;D
Niye büyük yazdım.Sorunları aynı karede göremedim.
MKA abi, şimdi bu yazdığım ve soru sorduğum konularda…
Sizin büyük harflerle yazdıklarınız ne anlama geliyor onu anlamadım…
Örnek…
Bana Tarım Bakanlığı kovan standardını bir gösterin hele…
HB
Forumla haşir neşir olduğu için Abdulkadir bey,standart kelimesini Ülkemiz arıcılığının kovan üreticilerinin ürettiği fakat birbirinden çok az farkı olan kovanlar demek istemiştir.
Yani Arıcıya,tabut kovan,şu kovan bu kovan diye aldanmayın demek istemiştir.
Öyle şey olmaz.
İstemiştir diye bir şey olur mu hiç…
Tarım Bakanlığı standardı buraya gelecek.
Standartlar TSE’ye ait olur.
Çerçeve genişlikleri 37 mm olsun, kovan iç genişliği 385 mm olsun, içten içe boy 455 mm olsun. Standart dışı kovanlarda çerçeve boyu ve genişliği kovana sığmama problemi çıkartıyor.
Yükseklik hatası düzeltilebiliyor ama ilave yükseklikleri 260 mm olmazsa, taban tahtasında 15-20 mm yükseltme çıtası yoksa, yükseklik sıkıntısı oluyor. Bu sıkıntıda, bazı çerçeveler tabana değerken, bazılarında alt ara boşluk 5 mm kalıyor.
Oksalik asit ve formik asit kullanma zamanı kısıtlı olduğu için kimyasal ilaçlara işimiz düşüyor.
Doğru bal mumu: Bazı firmaların ürettikleri kılavuz peteklerdeki altıngen izler eşkenar değil. Altıgen izler aşağı doğru uzamış, biraz geniş. Bahar başlarında erkek arı gözü fazla oluşuyor. Buna dikkat edilebilir. Başkaca hastalık taşıyabilir; güvenilen bir firmaysa sorun olmaz.
Teşekkür ederim Mustafa Kemal Bey. Siteminizde haklısınız. Kendi problemlerim ve işlerim nedeniyle forumla fazla haşir neşir olamadım. Kusura bakmayın. Bu kez foruma katılıp bir şeyler karaladığımda haklı haksız çok eleştiri ile muhatap olacağım görünüyor. Maalesef memleketimizin ve milletimizin bir gerçeği. Hepimiz her konuda allame-i cihanız. Nihayet benim söylediklerimde benim naçiz tecrübelerim ve araştırmalarım. Gerçi fazla bir şey yazmadım. Yazdığım 10 madde arıcılığa yeni başlayan herkesin bileceği şeyler. Bundan sonra fırsat buldukça foruma katılıp yazacağım her şey bir bütün olarak düşünüldüğünde ve okunduğunda bir işe yarayacak. Yoksa biz arıcıların ağız alışkanlığı ile Tarım Bakanlığı yada TSE standardı gibi kullandığımız kelimeler elbet yavan anlaşılacaktır. LANGSTROTH tipi kovan demek bizleri daha bilmiş göstermez.
Bir daha ki yazımın(makalemin) devamında görüşmek üzere.
Hayırlı ve Bereketli yıllar.
Abdulkadir Bey,çok sık gözükmediğiniz için bizlere gelen eleştirileride göremediniz
demek ki,hepsi güzel şeyler merak etmeyin.
Önemli olan samimiyet,sıcakkanlılık olması .
Alınganlık konusunda gösterdiğimiz özen bir yanda ama diğer yanda ise yanlışa ağız alışkanlığı deyip geçmek.
Bu konu bir arkadaşımız tarafından sosyal medyada paylaşılmış arıcılık.gen.tr’den alıntı diye.
Bizde sesimizi çıkarmayacağız öyle mi?
Yavanmış…
HB
Z
Bu ne oluyor celil bey,başka başlıktada ZZ ler var?
Telefondan Kaynaklı bir sorun[emoji4]
Abdülkadir abey,Elestiriye pek hos bakmiyorsunuz ama…
Dogru bilgiye ulasmak adina,(Makale)nizdeki bazi maddelere itiraz etmek durumundayim.
3-) Yüksek sezonda 6 günlük periodun gec oldugu zamanlar oluyor(Sürekli kontrol altinda olmak sartiyla)
Yani nisan ayindan itibaren koloniyi iyi takip etmek,yönetmek gerekiyor.
4-)Bu maddeyi tam olarak anlayamadim.Nasil bir problem ?
Halledilmeden öbür kovana nasil gecilmeyecek?
Dogru mum kullanmayi acmalisiniz.
9-)(Yavrulama) ? Bunuda acmalisiniz.
Size hak veriyorum,genc Aricilarin dogru bilgiye Ihtiyaci var.
Bizimde Onlara… Onlar Türkiye Ariciligini ayaga kaldiracak olanlar…
Bilenlerin, bilgiyi paltolarinin ic cebinden cikarmalari lazim.
Bu Mesele Hepimizin…
Saygilar sunuyorum.
Halil bey,Önümüzdeki aylarda vize kalkiyor.
Bu isteginiz Türkiye ile sinirli degilse,Sizi Misafir etmekten onur duyarim.
Ülkemize döndüğünüzde bu uygulamalara devam ettiğinizde 2 yıl sonunda ziyaret ederiz.
Burası Türkiye.
Bu kadar yüksek bulaşıklıkta yapabilen işletme lâzım bize.
HB
Insallah, Onunda üstesinden geliriz. Evvelalla ! ;D
Yok,yok. Usta ,
Varroa’nin sakaya gelir hali yok.
Ferdi olarak,Bir aricinin yapacagi cok fazla birseyde yok.
Kollektiv mücadele gerekiyor,bu kadarini bende biliyorum cok sükür.
Yazdiginiz icin tesekkür ederim.
Basarili bir yil dilerim.
Eleştiri olmadan forumun tadı olmaz. Amaç doğruları bulabilmek. Başımdan geçen bir olayı anla-tayım; Bir gün hem profesyonel arıcılık yapan(yaklaşık 400 kovanla) hemde Arıcılık malzemesi ve şifalı otlar satan bir arkadaşın dükkanında oturmuş sohbet ediyorduk. Arkadaşın oğlu Arıcılık Meslek Yüksek Okulu Mezunu olup teknik arıcılık yapmakta. Bir anket getirdi ve formların tarafımdan doldurul-masını istedi. Yanında epey hayali doldurulmuş form vardı. Bunları kim doldurdu dedim.Üye arkadaş-ların adına ben doldurdum dedi. Formlar; arıcılıkla ilgili bilgilere verilen cevaplar, ta bal sağımına kadar olan mali-yetler dahil olmak üzere teknik ve mali konulara ilişkin hayali bilgilerle doldurulmuş. Üstelik bu bilgiler büyük bir üniversitemizde bir araştırma görevlisinin tezine döküman olacakmış. Ve bunlar bize arıcılık bilgisi olarak geri gelecek.................
ARICININ GÜNLÜĞÜ
11. Gezginci arıcılar(arısını kışlatmak için sıcak bölgelere götürenler) Şubat ayının ilk haftasında sabit arıcılar mart ayının ilk haftasında kesinlikle 1/3 oranında baldan yapılmış kek ile arısını beslemeli,
12.Sıcak bölgelerde Mart ayının başında diğer bölgelerde Nisan ayının başında sıcaklıların 14' derecinin üzerinde olduğu günlerde kovanlar açılmalı, küflü,esmerleşmiş mumlar ve boş olan mumlar alınmalı.
Devam edecek.....
Hayırlı ve bereketli yıllar.....