Piyasadaki markalar arasından yaptığımız tercihi yayınlamak doğru mu? Sorusunun cevabı epey sıkıntılı.
Çünkü bu çok subjektif bir konu. Her üye kendi tercihini yazmaya kalksa, eminim ki ismi geçmeyen tek firma kalmayacaktır.
Birisinin harika dediği hakkında öbürünün muhakkak eleştirdiği birşey oluyor.
Ben bu konuda temel açıklamalarda bulunayım.
Balmumunun erime sıcaklığı 64 derece civarı.
Arı sağlığı açısından en büyük risk, hastalık sporu içeren peteklerin de aynı kazanda eritiliyor olması.
Hastalık yapıcı sporların tümüyle yok olduğu sıcaklık ise 120 derece civarı.
Balmumunu 120 derece sıcaklığa ulaştırıp bir süre bu sıcaklıkta tutabilmek için özel basınçlı kapalı kazanlar gerekiyormuş.
Özellikle küçük atölyelerin bir çoğunun bu tür basınçlı eritme kazanlarına sahip olmadıkları söyleniyor.
Balmumu alacağımız yerde dikkat edeceğimiz en önemli husus bu olmalı.
Arıcının kendi peteğini kendisinin yapma imkanı var. Bunun için yurtdışında envai çeşit aparatlar üretilmiş.
Fakat yeterli sıcaklıkta eritemediğimiz zaman, kendi peteklerimiz arasında bulunan bir hastalığın, kendi üretimimiz olan peteklere yayılma ihtimali de var.
Arıcıların sürekli olarak, en ucuza yönelme eğilimleri var.
Enteresandır 500 kovanla arıcılık yapan profesyonelle, 5 kovanla arıcılık yapan amatör de ucuz ekipman peşinde koşuyor.
Bu da doğal olarak hem kayıt dışı bir sektör doğuruyor hem de ucuza mal etme yöntemleri geliştiriliyor.
Özgür arkadaşın da belirttiği gibi, ısıtmak için yanık yağ, çoğaltmak için parafin, renk vermek için serezin.
İstanbul’da Sedef Petek var. Kimse ismini cismini bilmez.
Anadoludaki ve İstanbul’daki çok eski arıcılar şirketin kurucusu Hatice Aktuna’yı tanır ve peteklerini illaki oradan alır.
Fakat İstanbul’daki yeni arıcıların, ben dahil o şirkete hiç gitmişliği yoktur.
Çünkü petek fiyatları 11 TL iken, bu firma 14 liradan satıyordu. Doğal balmumuyla, hijyenden ve malzemeden çalmadan bu fiyattan aşağı petek satmam mümkün değil diyordu.
Bunun sonucu olarak da, yerli arıcılarımızın kapısını açmadığı bir şirkete dönüşüyor. Duyduğum kadarıyla son yıllarda iç piyasaya petek üretmeyi bırakmış, sadece ihracata çalışıyormuş.
Bu örneğimi petekleri ordan alın diye vermedim.
Ucuz olsun, daha da ucuz olsun, çok daha da ucuz olsun derken, biraz da bizler piyasamızı kendi elimizle bu hale getiriyoruz.