Varoa için bu sene ilk defa timol etken maddeli ilaç kullanmayı düşünüyorum. Timol’ün çok ağır bir koku yaydığını duymuştum. Timol ile Varoa mücadelesi 1-1,5 ay kadar sürebilir deniliyor. Bu süreçte bende polen toplamak istiyorum. Acaba topladığım polenlerde timol kalıntı bırakır mı?
Timol yani “KEKİK YAĞI”.
Kekik yağı insan sağlığına ne kadar zararlıysa bu ilaçta o kadardır.
Kalıntı bıracağını sanmam ama, kokusu çiçektozunu etkiler.
Bir baharatçıdan kekik yağı alın bir koklayın bakalım: ne kadar keskin kokusu olduğunu görürsünüz, bu arada tadıda çok acıdır.
Sayın Murat AKIN
Varoa mücadelesinde sizler ne kullanıyorsunuz. Polen almam gerekiyor. Varoa için de son dönemler.
Arıcılarımızın “varroa mücadelesinin son günleri” yaklaşımını anlamakta zorlanıyorum.
Facebook’ta ya da başka ortamlarda boydan boya yavrulu çerçevelerin arasına sarkıtılan şeritler vs’ler ya da çerçeveler üzerine konulmuş olan ilaçlar konusunda net olarak şunu söyleyeyim:
Bunlar varroa mücadelesi değil, ilkbaharda ilaç satışlarını artırma yöntemleri.
Etkili varroa mücadelesi kesinlikle yavrunun en az olduğu dönemlerde yapılır.
Varroa arının sırtındayken yapılır.
Yavrunun tavan yaptığı dönemlerde, kovana konulan yabancı maddeler, varroa ile mücadelede boşa atılmış kurşun kapsamında.
Yavru yoğunluğu dönemlerinde uygulanabilecek tek yöntem, kapalı erkek gözlü petek imhası gibi biyolojik yöntemler.
Sayın Murat AKIN
Gerçekli yaklaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.
Sayın Sait Tırpan:
Soyadlarımızı karıştırsan da sorun değil.
Benim varroa ilaçlaması için ilacı elime alınca arıdan önce insan sağlığını gözümün önünden gelip geçer.
O yüzden birinci olan hangisi az zararlı onu seçerim.
Birinci seçenek. arılar 6 - 7 çerçeve yavrulu olunca arılara yaptırdığım erkek arı gözlü çerçeveyi kesip atmak.
İkincisi seçenek: aralık ayında oksalik asit ( bu yıla kadar sulandırılnışını, bu yıldan sonra duman durumunda olarak ) kullanıyorum.
İlkbahar ve sonbaharda formik asit.
Kovanların çok açılamadığı şu günlerde bazen “amitraz” etken maddeli ilaç kullanıyorum.
Bazı yıllar “flumetrin” etken maddeli ilaçta olabiliyor.
Bazen her ikisinide es geçiyorum.
İçinde zehirli etken maddeli bal olacağına hiç olmasın deyip aşırı ilaçta yapmam.
Yani pazardan alırken kurtlu elmayı. armutu. ayvayı alırım.
kekik yagini nasil uyguluyoruz.
tsk
Anaarının kulunçlarını ovarak… ???
Aktardan alacağınız kekik yağı ancak bu biçimde kullanılabilir çünkü.
Kovan aktarırken varroa durumunu kontrol edin, erkek gözlerini bozup varroa yoğunluğunu anlamaya çalışın.
Formik asit veya kekikyağı içeren hazır ilaçları kullanabilirsiniz.
Bir de not: Şu “tsk” sadece benim mi gözüme batıyor?
Ticari olarak satılıyor timol (kekik yağı) etken maddeli.
Alırken sorarsınız nasıl kullanacağınızı.
Yada broşürü vardır orda yazar.
Kekik yağı kokusundan dolayı polende koko olarak kalıntı bırakabileceği söyleniyor.
Kekik yağı etken maddeli ilaçlar kullanılırken dikkat etmeli.
Kekik yağı kokusu çok keskin olduğundan kovanın kendine özgü kokusu bastırır, sıcak havalarda işten dönen tarlacı arılar, kovanlarını bulmakta zorluk çekerler.
Murat bey merhaba
Forbeevar jelin nasıl kullanmam gerekir. Satıcı bana şu şekilde tarif etti. Her bir çıta üzerine nohut büyüklüğü kadar jel konulması yeterlidir.
İlacın üreticisi kovandaki çıtalar üzerine plastik bir kap içinde 5-10 gr (3-5 çıta için)
veya 10-20 gram (9-10 çıta için) şeklinde kullanılır.
Jel nasıl etki eder?
Acaba arılar bu jeli yer mi?
Satıcının tarif ettiği şekilde jel örtü bezine de yapışmaz mı?
Timol olmadı, Formik ne dersiniz?
Sayın Halil bey
Polen toplama yapılır iken timol kullanılması polende kekik kokusu bırakma ihtimali varmış. İlaç satıcıları ile yapmış olduğum görüşmede formik asit uygulanması polende kalıntı bırakmayacağını belitti. Hatta ilacın etkisinin kısa sürdüğü ve bu sırada polen alımının ertelenmesinin iyi olacağı kanaati oluştu.
Varoa mücadelesi sırasında polende oluşacak kalıntıları göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.
Polen ile kalıntı ilişkisini düşünecek kadar olaya ince bakmanız çok hoş…
Çok uzun yazmıştım ama vazgeçtim.
İlaç satıcılarının önerilerini çok dikkate almalısınız.
Kolay gelsin.
Bunu netleştirmemiz lazım çünkü formik asitin ilkbaharda kullanıldığı dönemde polende toplanıyor :-X
Diyelim ki ben dün akşamüstü 12 ml aparatla formik asit verdim…
Bugün baktım buharlaştı…
Yağrın polen toplayabilir miyim?
Formik uygulaması ile polen toplaması arasındaki süre kalıntı bırakmaması açısından ne kadar olmalı?
Ali, varroa işini hala halletmedik mi?
Şimdi forumda desek ki, bugün şu ilacı yap yarın polen topla.
Emin ol bu kıyas yoluyla her ilaca uygulanacak bir bilgi haline getirilir.
Örneğin birisi kıyasla şunu da söyleyebilir; yukardan şeriti taktık, zaten arılar poleni dışardan getiriyor.
İçerdeki şeritin kapıdan girerken çekmeceye düşen polene ne zararı olabilir?
Hatta arıcılarımız işi bir adım daha ileri götürüyor, bal zamanı kuluçkalığa ilacı takıyor.
Benim ilaç kuluçkada, ballığa ne zararı var ki, mantığını yürütüyor.
Bal, polen, arı sütü, propolis üretilme aşamasına gelinmişse, varroa mücadelesinin çoktannnnn bitmiş olması gerekiyor.
Bu işin açık kapısı yok.
cok ozur dilerim devamli giremedigim icin nerden konu acilacagini bulamadim… cok acil yardimlariniza ihtiyacim var ozellikle Murat Cakir abi sizin lutfennn…
2 kovanimin analarini boyamistim… 10 dakika sonra geri verdigimde oldurmeye calistilar. birini top seklinde sarmalamislardi dokunmadim hic. digerini ise kafese aldim. 2 gun gecti aradan sabah kontrol ettigimde top gibi sarilmis olan mefta olmus. kafestekini ise kendim saldim ama onuda ne yazikki imha etmisler. anliycaniz 5er citalik 2 kovan anasiz kaldi… birisi meme dikmis bile…
Benim yaptığım araştırmada 2 varoa ilacının polende kalıntı bırakmadığı söylendi. Bu ilacın bir tanesi formik asit jeli.
Forbeevar ın etki süresi 1 hafta. Bu dönem içinde düşen varoa sayısına bakarak ilaca devam edip edemeyeceğimize karar veriyoruz.
Eğer çok miktarda varoa düşmüş ise uygulamayı toplam 3 haftaya çıkarıyoruz. Yani bu uygulamayı 3 defa yapıp yumurtadan çıkacak olan tüm yavruları da varoadan temizlemiş oluruz.
Eğer ilk uygulamada yeteri kadar varoa ölüsü yok ise uygulamayı kesip, polen almaya devam edebiliriz. Her uygulamanın etki süresi 1 hafta sürüyormuş.
Bu bilgiler benim yapmış olduğum araştırmalar sonucunda vardığım sonuçtur.