HİBRİT ARI

slm arkadaşlar
bir kovanın arı ırkının hibrit olup olmadığını nasıl anlarsınız?
örneğin balmumu gözleri geniş yukarı doğru ve çok dolgun yapıyorsa, yer olduğu halde kendi başına balmumu salkımı yapıyorsa çıtaları iyice yapıştırıyor ve propolisi çok taşıyorsa ve daha bir çok şey bunlar hibritlik belirtilerimidir?

Hibrit’ten kastınız nedir?

türlerin iyi özelliklerin buluştuğu karma bir endemik türmüş

benim bildiğim hibrit demek o türden saf olarak melez olmayan ve damızlık olarak kullanılan en verimli tür demektir.

örnek verecek olursak tema vakfının bu camili havzasında yetiştirdiği vede satışa sunduğu analar hibrit oluyor yada daha başka örnek verecek olursak bu arap atlarından iyi koşan atlardan ciftleştirdikleri ve elde edilen taylarada hibrit deniliyor…

bende öyle zannediyordum ve onun için araştırma ve paylaşma amaçlı sordum anacak hibritliğin bir kaynakta saflıktan çok benzer türlerin iyi özelliklerinin toplandığı yegane tür olarak kayda geçilmiş ve bu özelleiğin kısa süreli olduğunu yılldan yıla melezleştiğinede değinmişler şaşırdım ve EGEHAN beyin mesajına oradaki bilgilerle cevap verebildim.
diğer kaynak ise şöyle tarif ediyor ’ İki ayrı ırkın veya iki ayrı eko tipin veya iki ayrı saf hattın, veya ayrı bir ırkla değişik ırktan bir saf hattın birbirleri ile melezlenmeleri sonucu meydana gelen melezleri,
diğer bir kaynak ise: İki ayrı ırkın veya iki ayrı saf hattın veya ayrı bir ırkla değişik ırktan bir saf hattın, birbirleri ile melezleşmesi sonucu meydana gelen melezlere HİBRİD denir. Hibridler genelde kontrollü yapılırlar ve bunlara kontrollü hibridler adı verilir. En verimli koloniler hibrid kolonilerdir. Bu şekilde yapılan iyileştirme çalışması, ekonomik açıdan önemli karakterlerin birleştirilme imkanlarına dikkat edilerek hatasız yapılırsa ilk kuşak melez kolonilerin verimliliği ıslah materyali olarak kullanılan ebeveyn ırklara göre en az % 20 - 25 daha üstün olmaktadır. Ancak hibridlerde bu üstün verim yalnız ilk kuşaklarda alınabilmektedir. İleri kuşaklarda bu verim hızla düşer. Dünyada bilinen önemli hibridler vardır. Hibrid üreticiliği arıcılığın en teknik ve en ileri aşamasıdır. Çok külfetli ve ileri bir tekniğin uygulanmasını gerektirmesine karşın hibrid ana arıların kolonilerinden sağlanan yüksek verim bu külfete katlanmaya değer bulunmaktadır.

Hibrid üretmenin temel kuralları

Kural : Önemli hibridlerin ebeveynleri olan saf ırk ve saf hatlar elde tutulmalıdır.

Kural : Tanınan hibrid ana arıların üretilebilmesi için tanınan hibridin ebeveynlerinin hangi ırk, eko tip veya saf hat olduğunun bilinmesi gerekir.

Kural : Tanınan hibridlerin ebeveynlerinin ana arıları ve erkek kolonileri saf olarak üretilmelidir.

Kural : Tecritli çiftleşme bölgelerinde hibridin saf ebeveynleri bulundurulmalı ve çiftleşmeleri sağlanmalıdır.

Dünyaca tanınan önemli hibridler

Sterline : 1949´da ABD´de üretilmiştir. İtalyan arısının dört hat hibrididir.

Midnite : 1957´de ABD´de üretilmiştir. Kafkas soyunun dört hat hibrididir. Saf hat ebeveynlere göre % 130 - 200 daha verimlidir.

Buckfast : Br. Adam´ın İngiltere´de geliştirdiği bir hibriddir. Buckfast ana X Anadolu baba hırçın ve hareketli, Anadolu ana X Buckfast baba sakin ve uysaldır. Buckfast hibridi ebeveynlere göre % 128 - 151 daha verimli bulunmuştur.

Hibrid yetiştiriciliğinde ilk olarak yöreye uygun ve iyi kombinasyon verecek ırklar ya da hatlar seçilir. Her zaman istenilen sonucun alınabilmesi için, seçilen ebeveyn hatlar seleksi yon yoluyla, mümkün olduğunca ortak özelliklere kavuşturularak saflaştırılır, istenilen karakterler elde edilir ve sabitleştirilir. Bu saf hatların elde edilebilmesi için yapay dölleme gereklidir.

nedersiniz bir anadolu hibritide biz üretip bu litaretüre girebilirmiyiz.

tam olarak genetik nasıl bir mutasyona uğruyor bilmiyorum ama şu var her saf demek kaliteli demek değildir mesela her saf arap atı iyi koşucudur demek değildir ama iyi bir koşucu olan saf attan alınan yavrununda iyi koşucu olma yeteneği vardır…

tüm hayvanlarda olduğu gibi arılarda da bu durum var iyi bal verimi olan saf bir anadan elde edilen yavrularda iyi bal verimi olabiliyor ancak bu 2 3 4 üncü nesil derken tüm genlerin olduğu gibi geçmediği de anlaşılıyor ve zamanla artık melezlenme meydana geliyor deniyor

benim burada kafama en çok yatan yer ise tema vakfının araştırmasında bir noktaya dikkat çekiyor

şimdi hepimiz ana saf olsun diye özel çaba sarf ediyoruz diyelim ki saf bir ana dan bir ana daha elde ettik ve o ana çiftleşme uçuşuna çıktı ama kolonimizde melez türünden yada verimi düşük erkek arılardan çiftleşme meydana geldi doğal olarak bu çiftleşme sonrasında doğacak yavruların hepsi melez cıkacaktır

burada çok güzel bir nokta yakalanmış bence hepimiz ana için saf diyoruz ama erkek arıda önemli o da saf olacak ki ciftleşme sonrası yeni nesilde saf olsun erkek saf olmadıktan sonra yada verimsiz olduktan sonra doğacak yavrularda verimi kaybediyor

Sonuç itibarıyla uç noktalarda dolaşmamak lazım. Sahip olduğunuz kolonileri iyi yönetelim öncelikle.

Arıcılığın alfabesini öğrenmeden, ordinaryüs tezi hazırlıyoruz.

Sonuç itibarıyla uç noktalarda dolaşmamak lazım. Sahip olduğunuz kolonileri iyi yönetelim öncelikle.

evet buna aynen katılıyorum elimizdeki arılara yeterince ilgi gösterip onların dahada melezleşmesini nasıl önleriz sevgili arkadaşlar benim burda en çok dikkatimi bir arının kuşakları çekiyor arılarımdan üç tanesi yalova birlik anası diğerleri kafkas yalnız burada dikkat çekmek istediğim nokta kuşaklardaki sararmalar yani arının kuşakları bir sarı pek saldırgan değil ama üç kuşağıda sarı olan arılar müthiş saldırgan vede oğula çok meyilli buda oğul vere vere tamamen melezleşmiş bahçeye sokmuyorlar bunun için ana arı alırken çok dikkat etmek lazım ana saf olabilir ama çiftleşme esnasında hırçın erkekle de çifleşince ortaya kaçınılmaz sonuç çıkıyor yal ovadan aldığım analarda bunu görüyorum arının yarısı sarı yarısı siyah buda karışık ırk ile çiftleştiğini gösteriyor yada en güzeli kendimiz ürettiğimiz anaları suni yolla döllendirme yöntemi ile bu tür melezleşmeye fırsat vermemek hepinize bol hasatlı bir sezon geçirmenizi dilerim dua ve selamlar

Arkadaşlar buckfas bı hibrit arı dır niye hibrit denildi sizce
Çünkü farklı ırkların birleşmesi ile ortaya çıkan bir arı türü olduğu için bu demek oluyor ki hibrit zıt cinslerden elde edilen en iyi sonuç
Kafkas ve İtalyan arısının karışımı olan arıya hibrit denir vb.

Ona melez denir.

Hibrit nedir araştırınız.

Maşallah maşallah.

2 mart ta üye olunmuş.

Foruma 22 dakika gidilmiş.

2 ileti ile ustalık yapıyoruz.

İstersen forumu biraz oku.

Buraya öğrenmek için bir sürü yeni arkadaş girip bilgi ediniyor.

İşkembeden sallamyalim.

Hibrit (Hybrid) ve Melez aslında ikisi de aynı.
İngilizce “Hybrid” kelimesinin Türkçe karşılığı “Melez”,“Kırma” anlamlarına gelir.

Melez (Hibrid); Farklı ırklardan ana babadan doğmuş, her iki ırkın kimi özelliklerini üzerinde taşıyan canlıdır.

Arıcılıkta melezleme ise; farklı ırk ana arının, farklı ırk erkek arılarla doğal veya aletli tohumlama yoluyla çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan işçi arılara melez arı( ya da hibrid arı) denir. Ortaya çıkan bu ilk döller, gerek ana arı ırkından, gerekse de baba ırkından verim olarak üstündür. Bu olaya biz biyolojide "Melez azmanlığı " deriz. Melezlemede kullanılan ana ve baba hattının ırk saflığının yüksekliği, melez azmanlığının başarısını artırmaktadır. Melezleme ile ortaya çıkan bu üstün özelliklerin olumsuz tarafı, hepsinin kalıcı olmamasıdır. Yani Melez arılardan üretilen analardan üretilen işçi arılar(ikinci nesil), melez azmanlığını sürdüremez, elde edilen bazı üstün özellikler kaybolur. Melezleme ile elde edilen üstün özelliklerden hangilerinin sabitlendiği, hangilerinin kalıcı olmadığı testler yardımıyla tespit edilebilir.

Örneğin, İtalyan arısıyla Anadolu arısının, Karniyol ile Kafkasın doğal ve aletli tohumlama ile çiftleştirilmesi melezleme (Hibridleme) çalışmasıdır. Burada kullanılan ebeveyn arı ırklarının saflık oranlarının yüksek olması, melezlemeden elde edilecek başarı oranının yüksek olmasını da sağlar.

Melezleme tamamen rastlantısal ve doğal olabileceği gibi, belli bir amaca yönelik olarak bilinçli bir şekilde, bir plan dahilinde de olabilir.

Birleştirme melezlemesi ise, iki ayrı ırk arının iyi özelliklerinin tek bir hatta toplanması amacıyla yapılan melezlemedir. Örneğin, Buckfast ticari melez arılarının atası olan İtalyan arılarının mevsim boyunca yüksek kadro ile çalışması ve kışa fazla kadro ile girmesinden dolayı kış stoğuna fazla ihtiyaç duyması nedeniyle, Anadolu arılarının mükemmel kışlama özellikleri Buckfast arısına eklenmek istenmiş ve bu amaçla Anadolu X Buckfast birleştirme melezlemesi uygulanmıştır. Tabi burada istenen özelliklerin döllere geçip geçmediği test edilmektedir. İstenen özelliklerin kalıcı olması için birkaç nesil boyunca melezlemeye devam edilebilmektedir.

Melezlemeyle kazanılan üstün özelliklerin kalıcı olmaması, yavrulara aktarılamaması nedeniyle, saf ırklar arasında yapılan melezlemenin (eğer istenen özellikler melez döllerde elde edildi ise) sürekli olarak tekrar edilmesi gerekir. Bu durum saf ırk ana ve baba hattının devamlı olarak elde bulundurulması zaruriyetini doğurmuştur.

Günümüzde tarım ve hayvancılık dalında uygulanan ticari melezleme, popüler bir sektör haline gelmiştir. Bazı şahıs ve firmaların ARGE çalışmaları sonucunda elde edilen üstün verimli ticari melezler (ticari hibridler) ilgili olduğu sektörde oldukça fazla revaçtadır. Ayrıca satılan hibridlerden elde edilen tohum veya döller ebeveyn hibridler kadar verim veremediği için, satıcıya olan bağımlılık kalıcı bir durum oluşturmaktadır. Bu bağımlılık ve elde edilen kazancın yüksekliği, ticari hibrid üreticilerinin daha fazla hibrid üretmesini teşvik etmektedir.

Abiler öyle ustalık gibi bir derdim yok ben acizane fikirlerimi söyledim eğer yanlışlık var ise duzeltin
Bilgileriniz ile
Hibrit nedir melez nedir onada bi göz atın

Halil Bilen ustamızın bu sözü bence de çok önemli. Sonuna kadar arkasındayım.

Bizler, bazen arıcılık içinde haddinden fazla tepinip duruyoruz, elimizdeki arıları beğenmeyip, çeşit çeşit ana arılar getirip denemeler yapıyoruz.
Çoğunda da başarısız olup, vaktimizi boşa harcıyoruz.

Halil Bilen ustamızın dediği gibi, elimizdeki kolonileri geliştirmek, iyi yönetmek için vaktimizi harcasak çok daha başarılı olacağız aslında.
Elimizdeki yöresel arılar bizlerin ilgisini ve alakasını bekliyor.

Ben arılık ta en iyi bal verimi aldığım arılar dan arı üretiyorum…
Ve bölgede kimsenin bal almadığı yıllarda bile hiç boşa çıkmadım
Bunu şekersiz yaptığımı söyleyince insanlar inanmıyor ama bu bir gerçek…
Ana üretirken yumurta aldığınız ana kovan kadar ananın ciflestigi babalar da çok önemli
O yüzden anaları ciflestirir ken en az bir ay önceden anaları gotureceginiz yere çok iyi arilariniz dan bir kaç koloniyi götürün tabi kapalı gözlü babalar ile
Orada çıkıp olgunlaşma ları gerek
Bu yöntem çok faydalı dır

Yaptığın uygulamalar ve düşünce güzel de…

Aynen bence de koloni yönetimi daha önemli. Elimde 3 farklı ırk var. Aralarında öyle dağlar kadar fark görmedim bal üretimi konusunda. Önemli olan bal akım dönemine kalabalık bir popülasyonla girmek, sonrasında her türlü bal geliyor. Ama bu işi ben düzgün yönetemedim. Arıları har hafta kontrol ettim, oğul eğiliminde olanların ana memelerini temizledim. Günlük 7-8 saat çalıştığımda oldu. Yine de kovanların yarısı oğul verdi, yarısı yalancı anaya kaçtı. Sonuçta hata bende, süreci yönetemedim. Tabi koloni yönetimi tecrübe istiyor, zamanla inşallah bizde başarılı oluruz.

Arıların ogula gitmedeki en büyük sebebi mevsimsel hava şartları ile arının sıkışma sı dır
Eğer ana yüksekleri ile uğraşmak istemiyor iseniz oğul derdi olmasın diyorsaniz arıya siyah kabarmış çıta kesinlikle vermeyin arıya oğul dönemine kadar enaz 4 ,5 çıta ham ördurun.
Ham çıtaları koltuğa değilde 9 ile 10 ve 1 ile 2 arasına girin farkı göreceksiniz …
Oğula meyil eden arının anası yumurtadan düşmüş ise artık yüksük kesmek arıyı anasız bırakmak demektir.
Oyuzden ana arı yumurtadan kesilmeden yüksekleri kesin
En ideal yüksük kesim aralığı 5 gün arayladir
Bir haftayı gecerse ana yumurtadan düşebilir
Bunlar benim uygulamalar ve yüzde 90 verim alabiliyorum…
Bir kaç arı nızda deneyin verim alınca hepsinde uygulayın
Ama petek kabarttırmayı unutmayın en önemli oğul engelleme yöntemi arıya ham Petek kabarttırma yöntemi dir
Ve sakın ham mumu sona bırakmayın
Selamlar

Ben yeni başladığım için kabarmış mumum hiç yoktu. Sürekli ham verdim. Arılarım ırk olarak oğula meyilliydi, ondan kaynaklandığını düşünüyorum. Ayrıca ana arılarda geçen yılın analarıydı. Sıkışmadan ham mumlarda vermeye çalıştım ama sadece hafta sonu bakabildiğim için yeterli olmadı galiba.

Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi