İki çerçevelik PVC ana arı kafesi.

" Büyük bal akımına 25 çerçevelik bir koloniyi hazırlayayım ve bu malzemeyi de 1 hafta önce uygulamaya sokayım da, bal vermesin bakalım o koloni…"
İki koloni birleştirip, kafesi taksam, flora devre kısalığında iki normal koloniden dahamı yararlı olur.

Arı gücünü bal toplayabilecek güce getirmek için 2 koloniyi tamamen birleştirmek gerekmez.

Sadece 1-2 kapalı yavrulu çerçeve takviyesi ile 25 ve üzeri arılı çerçevesi olan koloniler yetiştirilebiliyor Eskişehir’de.

Teşekkür ederim.

Merhaba değerli arıcı arkadaşlar,

İki çerçevelik pvc ana arı kafesini seneye ben de kullanmayı düşünüyorum.
Teori olarak başarılı olabileceğimi düşünüyorum.
Ancak her zaman evdeki hesap çarşıya uymuyor.
Bu konu ile ilgili kış aylarında yapılan yorumları okudum.
Artık bal hasatları yapıldı.
Bu malzemeyi kullanan arkadaşlar varsa deneyimlerini bizlere aktarırlarsa sevinirim.

Sayın atalha

Bahsettiğiniz malzemenin kullanım amacı ve yerini biliyormusunuz?

Finalde amacınız nedir?

Dikkat edilmesi gereken bir durum…

Bu 2 çerçevelik kafeslerin boyut farklılıkları var.

Daha önce Eskişehir’den aldığım kafeslerin boyutları büyüktü ve şimdi yeni kovanlarıma olmuyor… :frowning:

Firma web sitesinde de ayrıntılı bilgi yok ki…

Bakın burada kimler var? :slight_smile:

http://www.youtube.com/watch?v=Z5YsH932u-s

benim merak ettiğim konu bu kafeslerin içine ana arıyı hapsetmek yerine hazır şişirilmiş petek hapis etsek ana arının bu peteklerin içine yumurta bırakmasını önlemek için.

işçi arıların bu peteklere bal depolamasını sağlayabilir miyiz?

nisan-mayıs ayları gibi bizim buralarda bir çok ballı bitki bulunuyor.

okaliptus, keçi boynuzu, yabani keçi boynuzu, defne, kekik, erik, kayısı, armut, portakal ve türevleri… ve daha sayamadığım yüzlerce bitki oluyor o dönemde…

ama ana arının o dönemde her peteye yumurta bırakmasından dolayı bal hasadı yapamıyoruz hemen hemen bütün çıtalar yarı yarıya yumurta dolu oluyor.

Ben de Salih Bey gibi bir uygulama deneyeceğim.
Bizim buralarda petekli bal tüketimi makbuldür. 1 çerçeve petekli bal 10 kilo süzülmüş bala tercih edilir. Ben de sırf eşe dosta güzellik olsun diye, karakovan kasnaklarını hazırlayıp bu kafese yerleştireceğim. Maksat ana yumurta atmasın, kendi çapımızda tadımlık da olsa karakovan tarzı balımız olsun.
Bu şekilde uygulama yapan oldu mu acaba daha evvel?

3 çerçevelik kafese kasnak koydum.

Amacım hem bunlara yumurtlama olmasın, hem de ana arının önünde bariyer olup, kafesin sol tarafındaki kasnaklara ana arı yumurtlamasın.

Bal yaptımı bilmiyorum. Kafesi çıkartmaya çalışırken tuttuğum yerden açılıyor. Körük yakmadığım için zaten açamıyorum. Şimdiye kadar takibini yapamadım.