ESES te Uzman arı Muzaffer Beye uğradım. Çoktandır ziyaret etmemiştim. Baktım yeni yeni araç gereçler. Büyük dikdörtgen küp bir şey dikkatimi çekti. Izgaralı pcv.den.Bu ne dedim?
" Ana arı kafesi. Ana arı iki çerçeveyle içine konup kovana yerleştiriliyormuş. Arılar rahatça girip çıkabiliyorlarmış."
Evet,buna açıklık getirsek iyi olacak gibi.
Çerçeveler periyodik olarak değiştirilecekmi. Oğul engellenmiş olacakmı. vs.
Sayın hatkobi:
Ana bal özü akımında işçi arıların yavru bakımını yapmalarıı yerine bal özü toplamasına yöneltmek için veya kovana gelen bal özünün olgunlaştırmasına çalıştırmak için, ana arının yumurtlama alanını azaltmak için yapılmış bir kafestir.
İşçi arılar belli gün yaşına gelince bal özü toplamaya çıkarlar.
Bu işlemle bir kaç gün daha önce tarlacı yapılabilir.
İşçi arı doğdu, işim kovan içi işim yok deyip tarlacı olmaz.
Belli bir gün yaştan sonra tarlacı olurlar.
Sayın Akın; çok teşekkür ederim. Yani florası kısa süren sabit yerlerde kullanılmasında yarar var demek oluyor.
slm ben toprak tv de gördüm o çerçeveyi 15 adet aldım 3 katlı arılarımda denedim kimi hemen meme yapmaya başladı kimi çalışma hızını devam ettirdi kiminin nufus çok belli şekilde azalmaya başladı bence kullanımı zor arı zayıflıyo ayrıca anne arı sanki strese giriyo o çerçeceleri aldıktan sonra anne arılar yumurtlama hızı yavaşladı ayrıca 3 4 kovanımdada anne arı kaybı oldu. sonuç olarak koymadıgım kovanda bal verimi sanki aynı hatta fazla bile diyebilirim. sanki bütün kovan anne arıyı yumurtlatma deilde bal yapma derdinde deilde o pvc kafesten anne arıyı çıkarma derdıne duşuyo. ben memnun kalmadım işin açıgı aslında tartışılacak bi konu .
Bu çerçeve değil, içine iki normal çerçeve konan ve arıların girip çıkabildiği büyük kafes.
İki çerçevelik pvc. ana arı kafesi ; profesyonelce arıcılık yapan arıcılar için olduğunu biliyorum.
Burda çoğumuz amatörce arıcılık yapmayı öğreniyoruz , bilği bilğidir , üstadlardan öğreniriz.
İllaki kullanan vardır , tecrübelerini paylaşır sanırım , olumlu , olumsuz yanları nelerdir.?
1- Hiç bir profesyonel arıcı bu malzemeyi kullanmaz…
2- Burada amatör dediğiniz herkesin engin tecrübesi var…
3- Ana hapis çıtası başka amaçla kullanılır, çok bal yaptırmak için değil…
4- Bir TV kanalında bilmişlik taslayan birinin reklamı sonucu iyi para kazananlar oldu, sonuç hüsran…
Eyvallah diyelim. Langstrotvari yola devam.Teşekkürler.
evet sonuç benim için hüsran oldu ama bu kovan agzına (çıkış deligine) ana arı geçmesin diye yada kat atıldıgında 2inci kata ana arıyı alarak araya ızgara koysak olurmu acaba? 2inci kattaki yavrulu çerçeveleride ara ara aşagı kata çeksek
Sevgili arkadaşlar Başkanım doğru söylemiş aynı malzemenin tek çıtaya ve çift çıtaya hapis olanlarını kullandım daha önceki konulardada yazmıştım bu iş bizim gibi amatörlerin işi değil.
Bu hapis işini, deneyecek arkadaşlar aşağıdaki yazıları bir zahmet okumalarını tavsiye ederim.
Ana Arı
12/12/2010 Benim arılık
Ynt: Bal özü akımnda ana arıyı tek çerçeveye hapsetme:
« Yanıtla #7 : Mart 01, 2010, 16:12:36 » Alıntı Değiştir
Alıntı sahibi: balık üzerinde Mart 01, 2010, 12:21:05
Merhaba,
konu bütünlüğünü bozmak istemiyorum ama şöyle birşey yapılabilirmi?
Ana arı birkaç yavrulu çerçeve ile başka kovana alınır.
Asıl büyük koloni bu sürede yeni ana arı gözleri yapar. Bal akımı bitince ana gözleri iptal edilir.
Büyük bal akımı bitince (yaklaşık 10 gün olduğunu varsayıyorum.) ana arının olduğu bölüm asıl kovanla birleştirilir.
Bu süre boyunca hem ana arı yumurtlar, hemde bal akımından tam faydalanabiliriz.
Bu anlatmaya çalıştığım yönteme yakın bir uygulama yapan varmı? Yada böyle bir yöntem ne gibi olumsuzluklar doğurabilir?
Selamlar
Sayın balık dediğiniz yöntemde koloninin çalışma düzeni bozulduğu için istenilen düzeyde depolama olmaz ancak tesadüfen güçlü bir kolonide,varsayalımki kapalı yavrulu çıta ile desteklenmiş bir koloni kapalı yavrular çıkmaya başladı ve ana arı öldü ve nektar akımı başladı böyle istisnai durumlarda anlatmak istediğiniz gibi bal depolanması çok iii oluyor ancak bu durum tamamen tesadüf bunu ben 2008 sezonunda yaşadım,ayrıca 2009 da bir başka deneyim sizin anlattığınızın aynısını denedim hatta sayın altaylar hocama da anlattım ve bunu iki kolonide ayçiçekte denedim sonuç hüsran beklediğiniz oranda bal olmadığı gibi arı oğul vermekten neredeyse kalmayacaktı.Bence denemeyin.
Moderatöre Bildir 88.246.105.92
ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN
ANTALYA LI 0 532 6886576
http://huseyinavniozcan.blogspot.com/
HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN
Ana Arı
12/12/2010 Benim arılık
Ynt: Bal özü akımnda ana arıyı tek çerçeveye hapsetme:
« Yanıtla #8 : Mart 01, 2010, 16:40:34 » Alıntı Değiştir
Alıntı sahibi: ariciahmet üzerinde Mart 01, 2010, 13:00:34
Ana arıyı tek çerçevede hapsetmeyi değerli balllara götüreceğim kovanlarda düşünüyorum.kovan sönsede sorun deyil.
Beni düşündüren mesela anayı hapsettık bal akımı başlamadan 20 gün evvel kuluçkalıkda yavrulu çerçeveler var o yavrular çıkınce gözler boş kaldığı için ilk önce o gözleri doldurup sonra ballıkdaki çerçeveleri doldurmaya çıkmazmı ,kuluçkalıkdaki çerçevelerden önceden şerbet verdiğimiz dönemden kalma saf olmayan ballardan var dolayısıyle kuluçkalıkdaki balların satış olarak bir kıymeti yok ,ortalama %25 lık artış olduğunu düşünürsek bu artış kadar balda kuluçkalıkda depolanırsa anayı hapıs ile uğraşmaya ne luzum var ?
Sevgili ahmet abi koloni destekleme sistemini biliyorsanız ki bildiğinizi varsayarak kısaca anlatıyorum,elinizdeki koloni sayısını ikiye bölün ve atıyorum 110/2=55 koloninizi be sisteme ayırın veya dediğiniz gibi gözden çıkarttığınız kolonileri yapılacak iş;
Kolonilere bahar bakımları en üst seviyede yapılarak ,
çalışmak istediğiniz kadar koloni için yeni analar üretilecek veya satın alınabilir ,
nektar akımından 7 hafta öncesi destekleme hazırlıkları başlayacak,şerbetleme gibi,
kolonilerin hazırlıkları bitiminde yani nektar akımından 5 hafta önce iki katıda yavru dolu olan kolonilerinizi hazırlamış olduğunuz ana arılarla bölün(analar bu tarihe kadar döllenmiş olmalı),
dolayısıyla bölme işlemi akabinde kolonilerinizi eşitleyerek nektar akımına 3 hafta kala,
çalışacak olduğunuz kolonileri tek çıtaya ham petek takıp ana arı ızgarasıyla hapsedin,
kovanlar tek kat olmalı aksi halde iki katlı kolonilerde oğul riski gündeme gelmekte zaten analarıda bunun için ürettik,
anayı hapsettiğiniz tarihte çalışılacak olan kolonilerin tamamı kapalı yavrulu çerçevelerden oluşması gerekmekte zaten 1 hafta içinde genç yavrular çıkacak ve nektar akım döneminde herbiri tarlacı olacaktır.
Şunuda unutmadan eklemek istiyorum koloni iki katlı olduğu zamanlarda ana arı kokusu kovan içine tam bir yayılma sağlayamadığı zamanlarda koloni anasız kaldığı düşüncesiyle hem verimden düşüyor hemde oğul için hazırlıklara başlıyor.
dolayısıyla bu işi yapacak olan kimse bunu göz önünde bulundurmak zorunda değilse eldeki baldan bile olur.tabiki bu benim görüşüm katılmayanlar olabilir.Ben iki katlı olarak arıyı hapsetmedim ancak deneyen bir kaç kişiden aynı şekilde olumsuzlukları dinlemiştim hemde geçtiğimiz sezon ancak tek katlı 10 kolonide denedim,yukarıdada bahsetmiştim benim gözden çıkarabilecek olduğum koloni yok.ALLAH bütün arıcı dostların işini rasgetirsin tek temennim bu.
Moderatöre Bildir 88.246.105.92
ARICILIK BİR HASTALIKTIR BİZDE BU HASTALIĞA YAKALANDIK ALLAH BİZE ŞİFA VERMESİN
ANTALYA LI 0 532 6886576
Hatkobi dedenin bahsettiği malzemeyi bizlerde görmüştük daha önce.
Biz ısmarladık bir hayli…
Ama bizim ana sebebimiz yüksek bal elde etmek tekniklerini uygulama değil.
Vizyon açmak adına…
İlk sebebimiz 7 gün ana arıyı bu malzemeye alarak ana memesi üretim kolonisi oluşturma esnasında yavrulu çerçeveleri çıkartma zorunda kalmamak. Bu durumda arkadan genç işçi çıkışı devam edecek…
Diğeri ise buna benzer bir konu ama ana arı sütü üretimi için…
Bal için ise…
Bu aparatın olması kovana gelen bal miktarını arttırmaz.
Sadece kovana girdikten sonra yumurtlamanın düşmesi ile tüketim/stoklama seviyesine etki eder. Ana arının aşırı kontrol altında kaldığında kolonide yaşanana stresi ise ölçemediğimize göre… Yine az yumurtlayan ana arının ve yavruların salgıladığı feromonların azlığı ile çalışma isteksizliği…
Deneyen ve başarılı olduğu söylenen Eskişehir’li arıcılar var ama süreci komple görüp yorumlamakta büyük fayda var.
Ben bir arıcı ve aynı zamanda arıcılık malzemleri satıcısı olarak bu ana arı kafesini kullanmıyorum. Niye satıyorsun sorarsanız arıcılarımız birinden bir şey duydumu illa alıcak,ne kadar anlatsan nafile,Bu pvc çerçevelerin kullanımına gelirsek bizler arıdan akıllı değiliz,ne zaman yavrulucak,ne zaman bal yapıcak onu arı bizden daha iyi bilir. Çünkü kovanın yöneticisi o,bize ne oluyorda arıyı yönlendiriyoruz. Bana göre ana arıyı iki çerçeveye hapsettiğimizde ne olucak ana arı polen akımın yoğun olduğu dönemde kısaa sürede iki çerçeveye yavruladı, iki çerçevenin tüm gözlerini yavru doldurdu,ne olucak ana arı yavrulama isterse kraliçe şimdi dur,yavrular çıksın 10-15-gün sonra tekrar yavrularsın mı dicez.
Bazı arı cinsleri nektar akımının olduğu dönemlerde yavrudan kesilir eskisi gibi fazla yavru yapmaz,örneğin kafkas arılarıda olduğu gibi,bazı arı cinsleri de mübarek çok polen taşırlar,bal döneminde de çok polen toplarlar,bu tür arılarda bal verimi daha düşüktür.bu tür arılar genelde muğla ve antalya yöresinde çok görülür
Arı kadar aklımız yok mu diyorsunuz?
Kovanın yöneticisi kim?
Arıyı yönlendirmeyeceksem, neden arıcılık yapayım?
O ana arı kafesini kullanamıyorum derseniz, eyvallah deriz ama ana arı kafesini başarılı olmayacak derken neler yazıyorsunuz böyle…
O kafesin ne amaçlarla kullanılacağını ve ayrıntılı teknikleri öğrenmeye biraz enerji harcayabilirsiniz.
" O kafesin ne amaçlarla kullanılacağını ve ayrıntılı teknikleri öğrenmeye biraz enerji harcayabilirsiniz."
Bu kafesleri yapanlar laf olsun, para gelsin diyemi üretti. Belirli bir sürede olsa yararı vardır her halde. Kullanılacaksa hangi şartlarda ve nasıl. Mesela bana ne yararı olur.
Benim siparişim var bu kafeslerden…
Kullanma stratejilerimde belli ama kullanmadan yorum yapmam…
Başarılı olma ihtimalim çok yüksek olsa da…
Sanırsam bu sorulara cevap verilmemiş.
İki soru var:
Kovan ağzına ızgara?
Bal toplamayla ne ilgisi var anlayamadım. Ancak bazı arıcılar oğullayacak kovanlarının günü yaklaşınca kendisi yokken çıkıp kaçmasın diye kovan ağzına küçük ızgaralar koyuyor. Kendi arılığa gelince oğulun çıkması için ızgarayı kovan ağzından alıyor.
Ana arıyı ballığa (ikinci kata) koyup araya ızgara koymak?
Bunu bazı arıcılar istemeden de olsa yapıyor bazen. Kovanın ikinci katı da yavru ile dolduktan sonra araya ana ızgarası koyması gerekiyor. Koyuyor ama ana arıyı aşağı alması gerekirken göremediğinden dolayı ana arı yukarıda kalıyor. Farkına da varmıyor. Kontrolde de gözden kaçıyor.
Hasat zamanı yukarıda yavrularla dolu petekler, aşağıda yarısı polen yarısı bal petekler. Polenli peteklerin makinede sıkılması kolay olmuyor. Hem de bal verimi düşüyor.
Ama hasattan sonra bu polenli peteklerin zayıf arılara verilmesi iyi oluyor.
Kuluçkalık üstüne ana ızgarası koyup da anayı yukarı ballığa koymak isteyerek yapılan bir uygulama değil, kazara yapılan bir hatadır. Ama “ben polenli petek bal yemek isterim” derseniz o başka.
Merhaba Halil Bey
Yorumu yaparken bal verimi konusuna istinaden yaptım. Bu pvc çerçeveyi bal verimi için alıp da memnun olanlara rastlamadım. Başka amaçlar için kullanıcaksa onu bilemem
Bu kafesler bal veriminde de çok başarılı şekilde kullanılabilir.
Kullanan ve başarılı olan örnekleri biliyorum.
Sıkıntı bu malzemeyi kullanmakta değil.
Sıkıntı Türk arıcısının bal üretiminde kullanılmak üzere koloni yetiştirememesi…
Büyük bal akımına 25 çerçevelik bir koloniyi hazırlayayım ve bu malzemeyi de 1 hafta önce uygulamaya sokayım da, bal vermesin bakalım o koloni…
Türk arıcısı bir alem…
Bu malzemeyi 10 çerçeve arıya takınca otomatik bal dolacak zannediyor.
Janter aletini kovana koyup ana arı üretilmesini bekleyen ya da ana arılı-yavrulu koloniye larva transferi yapıp meme üretmeyi bekleyen arıcılar; bu aleti takar 10 çerçeveye haydi haydi tonlarca bal bekler…
![]()