Arı ırklarının iklim ve coğrafi şartlara göre oluştuğunu,
adapte olduğu iklim dışına götürülen arıların sorun yaşayacağını,
uluslararası boyuttaki arı ticaretinin, arıcılığın geleceği ve doğal denge açısından risk oluşturduğunu,
zaman zaman tartışıyoruz.
Bu konuyla ilgili anlatılanların havada kalmaması için, bir iklim haritası yayınlamak istiyorum.
Özellikle Avrupa kıtasından ülkemize arı getirip pazarlayan arkadaşlar haritayı iyi incelesinler ve Avrupa iklim kuşağı ile ülkemizin iklim kuşakları arasındaki belirgin farkı görsünler.
Dikkat ederseniz, Avrupa iklim kuşağı tek düze.
Bunun anlamı ülke çapında tek bir ırkın yaygınlaştırılıp kullanılmasının mümkün olduğu.
2011 mart ayının ortası gibi kışa girdiğim 7 kovan arımdan , 6 kovanı sorunsuz 1 kovanda ana kaybıyla kışı atlatmıştım. Elimde hazır ana olmadığı için anasız kovanı zayıf bir kovanla birleştirdim.
2011 nisan sonları gibi 10 kovan daha arı almak için karar verdim ,Amasyadan bir vatandaşla irtibata geçtim .Fiyatta anlaştık 2011 mayıs 15 gibi arıları almaya gittim ,gittigimde gördügüm manzara çok çok hoşuma gitmişti ,arıların 2 tanesine ilave atılmıştı ,1 kovan 8 ,1 kovan 9 çıta olmak üzere diger 6 kovan arı ilaveye gelmiş durumda idi .Çerçevelerdede çok çok güzel yavru vardı . Çoruma geldiğimde Amasyadan getirdiğim en zayıf arım ,kendi arılarımın en kuvetlisinden daha güzeldi.
Şurasının iyi anlaşılmasını istiyorum ,Amasyadan aldığım arılar , Amasyada görev yapan bir astsubaydan babası arıcılık yapıyormuş. Adanadan kendisine fazla olursa gönderiyormuş kendiside Amasyada satıyormuş.
2011 Mayısının 17/18 gibi Amasyadan getirdiğim 10 kovan arılarımın hepsinde ilave vardı .Allah biliyor ilk gördüdüğümdede demiştim ,ogünde dedim ben bu arılara hayırlısıyla 2 .ilaveleri bile atarım aklımdan ilk geçen buydu ,ama evdeki hesap çarşıya uymuyor.
Merak edenler olabilir Çorumdada ilave atma tarihi 25 mayıs gibi başlıyor ,kendi eski 5 kovan arılarımada 2011 Mayıs 30 gibi ilaveleri attım .
Sonuca gelelim 15 kovan arımda ilave vardı .
İnanırsanız 85/90 kg kadar bal aldım
Bu balın 70 kg kendi arılarımdandı
Geri kalan 15/20kg kadar olan balıda Amasyadan getirdiğim arılardan aldım .
Amasyadan getirdiğim 3/4 kovanın anasını değiştirdim .
Sonbaharda eşşek arılarından unutulmayacak bir ders aldım.
Her bölgenin kendi arısı deniyorsa boşa denmiyor .Ben bunu yaşayarak öğrendim .
Bizim köy fırının içine değişik bir cins arı gelmiş, ama yabani arı degil,uzun bir burnu yanında kısa üç tane ignesi var.Ben şimdiye kadar hiç böyle bir arı görmedim. Bu arıyı bilen varmı? Ayrıca oradan nasıl alacağım, cünkü tuglaların içinde. Bu konuda yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler…
Bu haritanın küçük halini görmüş, kaynağına ulaşamamıştım, ülkemizin iklim zonlarını yabancılar çizmiş. Aslında çok daha fazla bölgeler var, detaylı çalışma yapılsa. Bir ilde bile birkaç iklim bölgesine sahip coğrafyadayız. Meteoroloji genel müdürlüğünün kulakları çınlasın
Kibrisli ali abi,senin bilgin varmi abi akdeniz alanya bolgesinde hangi ariyla calisayim… ornegin, babam italyan f1 ve karniol kulaniyor sen ne tavsiye edersin ve degerli ustatlarimada sorum…?