İlaçlama Makinası ile şurup verilebilir mi?

Şeker alacak paramız varsa tamamdır, şürüp yapmak ve vermek kolay iş.

Yirmi litrelik musluklu bidonu sırta takılır hale getirdim. Musluğunu kesip 1 metre hortum monte ettim. Hortumun ucuna da metal, tetikli musluk monte ettim. Takıyorum sırtıma, tek elimle şurup veriyorum. Maliyet mi, 11TL :slight_smile:
Bir ara resimleri yüklerim.

At yarışlarına zamanında dikkat ederdik. Gençlik işte…

At yarışlarında handikap koşular vardır…

Güçlü atlara kiloyu arttırırlar, sıradan atlara ise en az kilolu jokeyleri atarlar…

Finalde eşitleme yapılıyor handikapörler tarafından…

Arıcılıkta da şöyle yapmak lazım…

Tam bal başlayacak iken Orhangazi’deki kolonilerden 2 kapalı çıkanlı yavrulu - arılı çerçeve Eskişehir’deki kolonilere…

Eh o zaman görürüz yarışın finalini…

Kimisi bidonla yetiştiremiyor arı öldürüyor açlıktan kimisi ise balın içinde yüzüyor. Deposunda bile peteklerde full ballı çerçeveler var…

Eşitlik istiyoruz…

Ya da olmadı ben oralara gideyim bari…

Sayın Gençünal, evet gece gündüz şurup vermiyorum ama malüm yaşlılık başladı. Bir seferde 2 çuval şekeri şurup yapıyorum 180 litre oluyor bu şuruba da invert yapıyorum, 75 arılı kovana bitene kadar kullanıyorum.

Beş yıl önce 2 katlı arıyı omuzuma alıp gidiyordum bende, şimdi elimde 10 kilo bayağı ağırlık yapıyor. Hani bir söz vardır “ZOR OYUNU BOZAR” diye…

Teknik çalışmak, yılların birikiminin sonucu.

Her şeyde olduğu gibi arıcılıkta da metod geliştirmek, geriden gelenlere rehberlik etmek hepimizin görevi.

Benim yazdıklarım işin latife tarafı.

Zoru kolay kılacak her yöntem, alkışı hak ediyor.

Ama kendine haksızlık etme, daha 10 kg’ma yenik düşecek biri değilsin, iddia ediyorum, sigarayı bırak, eski performansına geri dönersin.

Şurda, daha yaşımız ne ki? :smiley:

Kolay gelsin.

Selamlar

Çanta yemliklerin otomatik şamandıralı olanı var.

Damla sulama gibi. 250 gram ayarlıyorsunuz.

Şerbet varilini yüksekçe bir yere koyuyorsunuz. Vanayı açıyorsunuz her arı kovanına şamandıra

kapanasıya kadar şerbet giriyor.

Sulama sistemi gibi boru döşeniyor.

Saygılarımla

Ben de arıcı olmayıp, forumda ziyaretçi olarak bu konuyu okuyanların düşüncelerini merak ediyorum?

Başlığı okuyan eyvah der :slight_smile:

Bidon çözümü :
20 litre bidon, yedek bidonda kullanılabilir.

http://img202.imageshack.us/img202/5357/bidong.jpg

Benim 1 er litrelik kola şişelerim var şurup soğur gibi oluca dolduruyorum bunlara,sonra ağızlarını kapatıp doğru arılara her kovana 1 er litre bazısı daha az alıyor onlarada 1/2 litre veriyorum iş tamamdır. 1 litreyide taşımam deyen varsa artık ne diyeyim.? ;D

200 kovan arın olacak…
Nektar zamanı bununla tepeden basacaksın şerbeti… Basacaksın şerbeti ;D

Veya bi hidrafor kurulup tüm beslemek kutularına şamandıra takılarak sürekli dolu olması sağlanabilir 8)

Ama bence en iyisi damlama şerbetle … ::slight_smile:

Tühh… şimdi farkettim. Yusuf abi şöylemiş şamandıra sistemini. :smiley:

Söz konusu makineler rolantide dahi 2-3 atü basınç üretirler. Siz şurubu vermek istediğinizde tabancanın ucundan fışkıran şerbet kovanı bile yıkabilir. Bazısının rolantisinde basınç düşüktür ama onlarda da popa çalışma şeklinden basın bir azalır bir artar, çünkü karıştırıcı devrededir. Tabancanın meme ucu en büyük şekle bile yarlansa basıncı ayarlayarak şurup vermek hemen hemen imkansızdır diyebilirim. Ama siz yaklaşık 2,5-3 metre civarına çıkaracağınız bir tank veya başka bir depolama ile 1 atü basınç kullanıp bu işi rahatlıkla yapabilirsinz.

İyi ki açmışım bu konuyu ne teknikler varmışta haberimiz yok Hepinize teşekkürler…

Geçenlerde forumun bir yerinde bahsetmiştim.Benim sistemin aynısı :wink:

Yalnız benim su çıkışı bidonun kendi musluğundan değil.O şekilde bidonda bir kaç litre sıvı kalır.

Benim bidonda su çıkışı bidonun tabanında.O sayede bidonda hiç sıvı kalmıyor.

50 arıya şerbet vermek bu bidonla 15 dakika sürmez…

Sevgili Yalovalı Arıcı,
Senin yazdıklarını okuduktan sonra yaptım bu bidonu. Tabandan musluklu bidon bulamadım. Tabandan daha kullanışlı olur. Kendin yaptıysan resmini koyda görelim bizde. :slight_smile:

Geçenlerde forumun bir yerinde bahsetmiştim.Benim sistemin aynısı ;)

Bana resim ekle demeyinde :smiley:

Bidon tabanına kendin takacan aparatı.Bir su işleri malzemecisine git anlat derdini yardımcı olur.Vereceği malzemeyi bidon dibine delik açarak takacaksın okadar…

Yusuf Bey kusura bakmayın geriye dogru forumu tararken mesajınız dikkatimi çekti acaba bü üründen kullandınızmı araştırdım ama resimli kullanım şeklini bulamadım artı eksileri nelerdir

abi döşeten gördüm ancak memnun olanını görmedim bir müddet sonra borular bir kenarda atıl vaziyette ayaklara takılıyor.

şerbet in tazeliği önemli…

Benzetmek gibi olmasında görmedim ama kılozet sifon mantıgı olsa gerek.
örtü tahtası şeklinde şerbetlik daha basit.

mantıklı olabilirmi acaba diye düşünüyorum…
her gün besleme tankına taze günlük şerbet koysak tüketilecek miktarda
tek tek her kovana şerbet vermeye ugraşmaktansa bir hat üzerinden dagıtılsa güzel olur diye düşündüm sabit arıcılık olması kaydıyla

bir ön çalışma yapmak lazım olmadı sırtımıza 20 litrelik bidon ucuna küçük tabanca yada bidon içine akvaryum motoru yada silecek suyu motoru küçük akü seyyar ilaçlama pompası gibi dolaş :slight_smile: