anasını aldığım kovana ana yetiştirmek için yüksüklere kurtçuk tıransfer edip verdim ,tabi kendilerinin yaptıkları tüm memeleri bozdun üçgün sonra baktımdatüm memeler tutmuş aradan beş gün geçti kovan ne durumda bir bakayım dedim ,ne göreyim kovanda yumurta atan bir ana var,hemde her petek gözünde ikişer üçer ,bu sırada ana arıyı göremedim,memelerde bozulmada yok ,birde atılan yumurtaları ana gözü oluşturmuşlar tekrar,anlamadım ben bundan 15 gün önce anayı aldım bu kısa sürede bu yumurtalar ne,buğün abartısız yarım saat ana aradım ana yok.büyüklerimden yorum bekliyorum SAYGILAR
Yalancı ana…
sonuç ne olur,kendilerinin yaptığı anaların çıkmasına bir gün kaldı çıkan ana ya kabullenirlermi yoksa ne olur.
Memeler tuttukdan sonra kovana kapalı yavrulu çerçeve vermen gerekirdi
eğer ana arı daha doğmadıysa hemen kovanı biraz uzak bir yere silkele.yoksa yazık olur ana arıya.ardından çıkanlı kapalı yavru ver.
ustalarım daha iyi bilir. benim bu konuda tecrübem çok değil. Ama bu hafta benimde yalancıya kacan kovanıma kafesle ana arı verdim 3. gün çıktı. Yalancı ana yumurtalarını ana çıkınca temizlediler. Geçen senede yalancı anaya kacan kovanıma kapalı başka kovandan ana gözü vermiştim sorunsuz kabul oldu. Sanınırım sizin kendi yaptıkları ana çıkıncada kabul olur.
ben yinede garanti olsun diye kovanı yirmi metre kadar bir yere sirkeledim sadece çıkmak üzere olan ana yüksünü bıraktım arılar sirkelediğim yerden giri geldiler gelemeyenleride ezerek öldürdüm dün baktım ana yüksükten çıkmış ama yine günlük yumurta gördüm hemde yeni ördüğü petekte çıkan ana da kovanda ben diyorum yalancı ana giri geldi başka ihtimal olamaz ilerliyen zamnnda bakçaaz
Gelişmesi diğer kovanlardan farklı olmayan 7 çıtalık kovanımı kontrolde her göze 3-5 yumurta atılmış olduğunu gördüm.Kapalısı güzel yumurta her gözde(3-5 tane yumurta olsada)boş yer yok iki kez kontrolümdede anayı duvar çıtanın dışında buldum.İlk gördüğümde yalancılamış olduğunu düşündüm sonra anayı bulun ca kafam iyice karıştı.Nektar kıtlığından çıktığı için böyle bir tutum içinde olabilir diye düşündüm yok canım daha neler dedim sonra.Kıç kısmının orta üst bölümünde az bi eziklik vardı böylece iyi de yumurtluyordu geçen yılın oğula meyletmiş anasıydı.Son kontrolümde yumurtlarkende görmüştüm.Çıkmaklı memeli çıtam vardı tekmeden sonra çıtayı verdim.Benden biraz tecrübeli bir arkadaşa sorduğumda benim ikinci düşündüğüm seçeneğin olabilecegini söyleyincede üzüldüm doğrusu.Ama aklım hep karışık kalmasındansa sorayım dedim doslara acaba neden olabilir bu durum diye.
Bir kovanımda sıska ama iri bir ana var.
Yavruya başladı derken bir kaç gün sonraki kontrollerde ,
petek gözlerinde birden çok yumurta gördüm.
Benim ana arı acemiliğinden mi böyle yumurta atıyor,
Yoksa çifleşmeden yumurta atarmı yada ana arı kovanda iken yalancı ana da olabilirmi.
Bu kovanı gözleme sürem, yavru kapanmalarını beklemek midir .
Hem sıska hem de iri…
O nasıl ana be?
Yalancılama süreci var mı yok mu?
Soruyu sor kendine…
Bu koloniyi yavrusuz bıraktım mı?
Bıraktım…
Aferin o zaman. ![]()