‘‘Bu arada yeni değişime uğramış hastalık olan “noseme krena” hastalığınla ilgili ilaçlama yapacağız.’’
Murat hocam,
Varroayla tam mücadele edemezken bir de bu yeni hastalık türü çıktı.
Anlaşılan mücadele ile ilgili ilerki günlerde arıcı ustalarımızdan farklı yeni yöntemler göreceğiz.
Arıcılıkla ilgili malzemeler hazırda ama arı ölümleri bahardaki hesapları bozuyor.
Sonbaharın kötü geçmesi arıların kışa zayıf girmesine neden oldu.
Baharda oğula niyetlenenleri ruşetlere dağıtırız,sayıyı biraz arttırmış oluruz.
nosema için ilaçlı keklerden almayı düşünüyorum…
birde şerbete kekik suyu düşünüyorum…
bazı kovanların önünde çok olmasada sarı,kahverengi dışkılar gördüm…
3 senedir arılarıma sadece nisan mayıs aylarında hava yağışlı giderse kek veriyorum onun dışında kek vermiyorum.
öceki senelerde kasım aralıkda kek verdiğim yıllar da mutlaka arı kayıpları yaşadım son 3 sene tek bir kayıp dahi olmadı havalar ısınınca ilk kontrolleri yapıp sabah erken saatte 1.5/1 oranında vitamixli ılık şerbet vererek sezonu açıyorum.
ilk önce kek vermek ihtiyar arıları yorar bırakalım ömürlerinin son günlerini rahat geçirsinler bence ;D ;D ;D
Hocamın dediği gibi varroa ile ilgili mücadelemizi ve son bahar bakımlarını yaptık..
Aralık ayı itibari ile durum iyiydi ama ... Bulunduğumuz bölgede ve çevre ilçelerde
% 50 bazılarında daha çok aralık ayı itibari ile kayıpları duyduk...
Şubat ayı itibari ile besleme ve bakımlara başlayacağız , beslemeye noseme etkili ilaçlarla mı başlasak
kekit etkili olduğu söyleniyor ilk beslemelerde kullansak mı .....
Genel olarak arkadaşların bunlarla başlayacağını düşünüyorum .. Bİzde bu şekilde başlayacağız
Bundan sonra devamiyet daha zor olacağını düşünüyorum... Petekli çalışanlarda kayıpların daha az olduğu
görülüyor .... Eski peteklerimizi hiç kullanmasak mı zor bir 2017 olacağa benziyor...
Beslemeye hazır şerbet le başlamak iyidir. Kıvamı belirli olduğundan sıkıntı yapmaz. Varsa açlığını giderir. Kekten ekonomiktir. Müsait olduğunda alır arı. Almadığında bozulmaz. Dışardan polen gelebileceği zaman getirir arı. Biz verdik sıkıntı olmuyor.
Arıların uçuş yapabildiği veya kovanı açınca rahatsız olmayacağı hava gördüğünüzde verebilirsiniz. Biz verdiğimizde 15 derece kadar olmuştu şimdi karlı ve soguk. Verdik tamamı çekti şerbeti.
Köyde halen kar yağışı devam .en son kontrol de yaşıyorlardı .Asıl kontrol şubatta anca .bahara sağ çıkma ihtimali var gibi stok sıkıntısı yoktu .genede Allah bilir