Hiç hesap yapmadım fazlamı eksikmi verdimide bilmiyorum 4 veya 5 çerçevelik bir arıya ortalama ilk bahar beslemesinde kaç kg şeker vermeliyiz ,veya bir sezonda toplam nekadar olmalı ,veya bunu neye göre belirlemeliyiz SAYGILAR.
bu kabaca hesaplanmaz.mesela geçen yıl kovan başı yıl boyunca 10-15 kg yeterli olurken bu yıl 20-25 kg harcamışımdır.mevsimsel etkenler ön plana çıkıyor tabi…
Kovan başı 25 kg şeker verirsek yandık.düşünüyorum da şekerli bal yapanlar zararda o zaman.
25 kg biraz abartılı olmuş. Asıl olarak bunu hesaplamak zor olur,arıya şurup azdan çoğa doğru aldıkça artırılarak verilir ki gerçekten hesaplıyamayız. Hele 100 adet arısı olan bir arkadaşa bunu sormalı?
Eğer arı şurubu almıyorsa ne kadar verdiğimizi hesaplamak mantığa uymuyor. ???
Yalçın abi arı şurubu hangi halde almıyor ki ben hiç almıyanını görmedim istisnalar hariç,ozaman arı şurubu almıyorsa şekerle bal yapanlar hiç sorun yaşamıyo demektir.
Ya bırakın şu şekerle bal yapanlar ifadesini…
Bilmiyorsunuz olayın tüm ayrıntılarını…
O dediğiniz üretimde şekeri arıcı almaz… Tüccar getirir…
Amasya’lı ama İstanbul’lu Kardeşim,
Sonbahar beslemelerini bitirdin;
kolonide genç arı mevcudunu artırdın, besin depolarını doldurdun ve sonunda
‘‘bunlar da ne çok şeker yiyorlarmış’’ dedin de
gözün mü korktu ki,
şimdiden ilkbahar beslemesini düşünüyorsun?
Tasalanma! İlkbaharda az az verilen şurup yeterli olur. Genel olarak her bir kovan için bir-iki kilogram şeker yeterlidir. Sonbaharda yeterince beslediyseniz, kovanda yeterince besin varsa vermeseniz bile olur. Zaten bu dönemde verilen şurup, arıları besleme ya da stok tamamlama amacına değil arıları üremeye teşvik amacına yönelik olacaktır.
Verilen şurubun miktarı, arıların akşamdan sabaha kadar alıp gün içinde tamamen kullanabileceklerinden fazla olmamalı. (İlkbaharda verilen şurup, petek gözlerine depo edilecek kadar fazla olmamalı.)
Şurup vermeye Amasya’da ve sanırım İstanbul’da da, Nisan sonuna kadar devam edilebilir. Nisan sonu ifadesi pek anlamlı olmadı… Bu mevsimde koloni sık sık kontrol edileceğine göre herhalde üreyen, çoğalan arılar, özellikle büyük tüketici kitlesini oluşturan kurtçuklar aç bırakılmamalı.
İlkbaharda kovandaki bal durumuna göre besleme yapılır.
Kovanda bal kemeri oluşuyorsa besleme yapılmaz.
Arkadaşlarda 10-15 kg. derken (bu kadar şekeri veren arıcı da pek olmaz) tüm sene içinde yapılan beslemede verileni yazmış.
Esas besleme kovandan bal alındıktan sonra tekrar bal alınmayacaksa, kuraklık döneminde yapılan beslemedir.
Bizler arıya şurubu bal yapmak amacıyla değil yavru yapmaya teşvik için veriyoruz, bal sezonunda arılara şurup vermek yasaktır. Sadece bölünen arılara teşvik amacıyla şurup verilir yazın.!
Hesaplar uçuyor yine.
Son baharı sağlıklı geçirmenin derdinde olmak varken baharda verilecek şekeri hesaplamak niyedir?
Onu bilmiyorum ama bu anılan miktarlara bakınca bizim arılar bu yazıları okusa sen bize ne kadar az şeker veriyorsun diye kızarlar…
Vah fakirler vah… Kupkuru peteklerde bekleşiyorlar hala…
Bütün bir sonbahar ve kışı sıkıntıyla geçirecekler.
Biz arıcılar bazen patavatsız konuşabiliriz şahsıma söyleyim,kusura bakmayın bazen bizim gibi körük tutmasını bilmeyen arıcılar,son baharı başetmeden ilk baharı düşünür bazen kendime kızıyorum ne saçma soru soruyosun diye cevaplar için teşekkür ederim.
cahit abi sanada ayriyetten teşekkür ederim.
Bölge şartları herşeyi belirler.
İstanbul’da ormanın göbeğindeyiz. Çoğu zaman, Şubat ayı sonundan Akasyalar açana kadar genellikle Mayısın ilk haftasına kadar arıları beslemek zorunda kalıyoruz.
Ben ilkbaharda kovan başına 2 kg şerbet versem, bir çok arım Nisan ayını göremez, açlıktan mevta olur.
Fakat Trakya bölgesine kanolaya götüren ya da kendi bölgesinde yem bitkilerinin bolca ekildiği arıcı arkadaşlarımız, ilkbaharı 1-2 litre şerbetle geçirebiliyorlar.
Geçtiğimiz yıllarda Nisan ortasında arıya şerbet mi verilirmiş diye itiraz eden Çanakkaleli bir arkadaşımız, bir iş için İstanbula gelip arılıkları da gezince, “Biz Çanakkale’de beleşe arıcılık yapıyormuşuz” yazmıştı.
Kovan besleme rejimi, bölgenizin size farklı mevsimlerde sunduğu olanaklarla belirlenir.
Öyle bir yerdesinizdir ki, hiç besleme yapmanıza gerek kalmayabilir. Ama tam tersi arılarınızı öldürmemek ve bal akımı mevsiminde yeterli nüfusa ulaştırabilmek için yıllık 20 kilo şeker yedirmek zorunda kalabilirsiniz.
Kovanları taşırken kışı gecirmeleri için Beykozdaki arılığıma,çok ağır olanları arkaya hafif olanları ön taraffa yerleştirdim.
Bu bile bu işi öğrenmeye başladığımı gösteriyor :)
Yirmi kilo cıvarı gelen arılı kovana az şerbet,15 kilo gelen arılı kovana çok şerbet verdim.
Kovan başı beşer kilo rahat vermişimdir,en önemlisi şerbet şerbetliğe yakın çerçevede gözüktüyse
bana mutluluk veriyor.
Bu kırılma ifadeleri niye anlayamadım.
Biz bölgemizin şartlarını yazdık.
Birde son bahara dikkat edilmeli, baharı baharda düşünmek gerek dedi isem bunda kırılıp gücenecek sitem dolu teşekkür yazıları yazacak bir şey yok.
Forumun bu güzel ortamında, alıngan yazılar hiç yakışmıyor.
Türkiye şartlarında genelde ilkbahar beslemesi 15 Şubat a başlar 30 Nisana kadar devan eder.
Birde arılarda ilkbahar beslemenin nirenği noktası vardır , onuda göz ardı etmemek lazım.
Ne kadar şuruplama yapılaçağı arının gelişmesine göre değişiklik gösterir.
Sen bir bardak şurup ver (şurup kıvamında olsun). İki gün sonra aynı işlemleri tekrarla , en basit şekli budur.
Hava şartlarını çok iyi ayarlamalı , şuruba fazla yüklenip ishal olma durumunu göz ardı etmemeliyiz.
Zayıf olan arı ailesi daha çok beslemek gerekecek mi?
Zayıf olanlar beslenirken, arka sıradaki güçlü arılar sizi rahatsız etmez mi?
Ön sıradaki zayıf beslediniz arka sıradakileri beslemeye gerek yok dediniz, arı uçuşları ön tarafa olduğuna göre kokudan daha kolay yağma olmaz mı?
Akşam saatine az kala veriyorum şerbeti Ağabey,arka taraftakinlere bir kase verirken ön taraftakinlere iki kase veriyorum.
Koku olayı aklıma gelmedi,ertesi gündüze bir şey kalmıyordur diye düşünüyorum.
Siz kaseyle kiloyla konuşurken, biz çuvalla konuşuyoruz ;D
Zayıf kolonilerin ön sıraya yerleştirilmesi, kovan şaşırma olayının ağırlıklı olarak ön sıra lehine olacağından ön sıradaki zayıf kolonilerin popülasyon yoğunluğunun artmasına (bir miktar) etki edebilir.