Bazen öyle bir oluyorki siz nekadar temizlesenizde ham petek versenizde dalak asıyorlar varmıdır bunun çözum yolu
Telefondan girdiğim için daha önce paylaşıldımı bilmiyorum öyle ise affola
ham petekler geçen seneden kaldıysa biraz zor kabartıyorlar,yeni petek deneyin.
Yeni peteklerdede aynı problem var. İyice kazınmasına rağmen koparılan dalağın yerine hemen yenisi asılıyor
biraz detaylı yazarsanız ustalar çözüm üretirler,mesela kovan kaç çerçevede dalağı nereye asıyorlar bunlar bilinmesi lazım.
3çerçeve olandavar 13çerçeve olanda.Bazen peteğin altınaasıyorlar bazen örtubezine.Sorun genel sorunyalnızca bende değil
kovanlarda sorun var gibi geliyor,çerçevenin altına üstüne dalak yapacak boşluk olmaması lazım,
Kadir bey eğer verdiğiniz ham peteğin hemen yanına asıyorsa bölme tahtası kullanın çıtaların altına ve üstüne asıyorlarsa kovan ölçüleri hatalıdır.
Dalak olarak tabir edilen şeyin tam olarak ne olduğunu bir görelim hele…
bal hasadından sonra pamuk tarlasına taşınan arılar pamukta iken çerçeve örer mi. bu konuda bilgisi olanların yazmasını ve tartışmasını
Pamukta petek örer ama akıma bağlı…
Yeter ki pamuk bal versin…
teşekürler halil bey ilk kez arıları pamuk tarlasına taşıdım. bu yıl pamukta bal olmadığı söylendi. ama yakınlarda mısır tarla sından da bahsedildi. ben yinede pamukta bal olacağını düşünüyorum gerçi amacım arını güçlenmesi. bir yada iki paket yavru alımıdır. ama çerçeve vermeme gerek var mı acaba
Pamuk…
Pamuk balı nereden verir, bilir misiniz?
Bunu sizin için değil, tüm arkadaşlar için yazıyorum…
Koza oluştuğunda kozanın çiçek kısmında değil…
Kozanın altında delikler vardır. Balözü oradan çıkar ve arı oradan alır…
Sizin yapacağınız şey, tarlaya girince kozaların altındaki deliklere bakmak…
Arıyı da o şekilde takip etmek gerekir…
Nereden biliyorum?
Dayım eskiden Akhisar ovasına götürürdü pamuğa…
Süper akımlar olurdu…
Ama balı çok çabuk kristalleşir.
Arı gelişir mi?
Tabi ki…
Petek örer mi?
Tabi ki…
Ama mühim olan akım olması…
halil bey ben balı sözme yapmadım. kovandaki bal sade kekik.geven ve karışık muttelif çiçek balıdır. pamuk ile karıştığında kalite düşecek. ne yapmalıyım. öneriniz ne olabilir
Çok güzel sırlar işte, daha ne…
Hali bey teşekürler.
Bendede bi dönem 13-15 çerçeveli kolonilerde geri kalan boşluktaki çerçeve üzerlerine ham petek olmasına rağmen dikine dalak örme vardı…
Bir arıcıya sebebini sorduğumda bal akımının az olduğuna, arının peteği tam kabartıp balla dolduramama endişesinden dolayı ufaktan dalaklar asıp ballarını koyduklarını söylemişti. Yarım ballık kullanmamı önermişti…