Gerek bu sitede gerek başka yerlerde ana arı üretimi ile ilgili bir hayli şey okudum ben gibi acemiler içinde sanırım en kolay vede mantıklısı aşağıdaki verdiğim linkte anlatılan üretim kutusunda ki yöntemle elde edilen teknik
burada sadece kutu için damızlık bir koloniye yumurta atılması teşvik ediliyor sonra gerisini cekirdeki kolonide hallediyorlar
da şimdi sorum şu bu yöntem okunduğu gibi kolay mı ? yada deneyen araştıran uygulayan ustalarımız varmıdır ?
sonra resim deki gibi ana arı o minik cercevelereyumurta attıktan sonra üstündeki genc arılarla beraber o kutuya konuyo ve arıların kendi analarını yapması sağlanıyor
Sayın bolkar bu konu başlığını yeni gördüm geçte olsa cevaplama gereği hissettim bahsettiğiniz kutularda ana arı ürettim 2009 yılı içinde ilk analar 10 nisanda çıktı evet mayıs ve haziran aylarında da ana arılar ürettim ancak şunu söyleyebilirim o straforlara sürekli genç arılar takviye edilmesi gerekiyor ve birde günümüz şartlarında arı olarak maliyet hat safhada olduğu gibi içerideki arı sayısıda az oysa 5 çıtalı büyük ruşetlerde alınacak verim daha ii birde işin diğer yönü var yani ana arının kalitesi haziranda 5 çıtalı büyük ruşetlerde üretilen ana arılar bence daha kaliteli neden mi? Çünkü daha ii besleniyorlar ve 4 ile7 günlük süreler daha ii takib ediliyor bu süreler amatör ana arı üretimi konusu içerisinde yer almakta bence bu tip küçük ruşetler ana arıların çiftleştirilmesi için daha uygun ve onun için kullanılması gerektiğini düşünüyorum ayrıca birde eskişehir ekibinin güzel bir uygulamaları fazla anaları o kutularda kışlatıp kara günler için saklamaları bu kutuların başka amacı olmamalı.
Halil abi ben çiftlileri her iki tarafıda kullandım altaylar hocam verimli olmaz demesine karşı güzel analar ürettim ancak yinede 5 çıtalı büyük ruşetleri tercih ediyorum zaten geçen yıl mayıs ve haziran sonunda kutuları arıları ile birlikte dağıtmıştım geçen pazar günü ana lazım olunca verdiğim bir abiden bir tanesini geri aldım içerisinde arının yiyeceği bir şey kalmamasına rağmen kışı çıkartmışlardı tabi besleme ve büyütme işi yine bize kaldı.Halil abi soruna gelince ben 3 çıtası ile bu işi yaptım 6 çıta ile denemedim bunun için dediğiniz gibi 6 çıta ile otomatikman durum x 2 olur.
Amatörce ana üretiminde esas olan Sayın HÜSEYİN AVNİ ÖZCAN abinin dediği 5 çerceveli ruşet kovan en iyisi. İşi bilen ve hala kendine amatör diyebilen, aşılama yapan, ana arı memelerini kapandığında dağıtabilenler için ise küçük kutular süperrrr
İşin aslı küçük kutuların adını doğru kullanmıyoruz. O kutuların adı ÇİFTLEŞTİRME KUTUSU.
Halil bey, elbette çok amaçlı kullanılabilir. Benim söylediğim sadece kendi ana arısını üretecek olanlar için, üretimde bu kovanları kullanmaları doğru olmaz. Kutulardaki az arının yapacağı ana arı kalitesiz olur. Zaten sizler işi bilenlersiniz. Malzeme sandığı olarakta kullansanız sözümüz olmazzzz
Selahattin abinin bana sonbaharda neden TKV ana arı çiftleştirme kutusu hem de 12 adet gönderdiği anlaşılıyor yavaş yavaş. :
Az arı bulunduranların sorunu bu iş… Güçlü bulundursunlar ki bunun formülü kutuyu oluştururken zamanında biraz arıya kıymak ve yeni yumurtlayan anayı yolda para bulmuş çocuk edasıyla hemen almamak…
Söz konusu çiftleştirme kutusunda ana arı yetiştirme ile ilgili kavama takılan iki soru var.
Kutuyu pazarlayan firmanın sitesinde çiftleştirme kutusu çerçevelerinin kabartılması ve yumurta ve larva oluşması için anaç kovanın ortasında bir yere yerleştirilmesi isteniyor. Bu durumda kovandaki ana arı küçük çerçeveleri yumurta ile dolduruncaya kadar diğer tarafa geçemiyecek (Denemedim ama burdan öğrendiğim kadarıyla) ve diğer taraftaki arılar ana arı yok diye orada ana arı memesi oluşturabilirlermi. Öyle olursa arıyı oğula kaçırma riski olabilirmi ?
Çifteştirme kutusuna yerleştirilen çerçevelerde ana memesini oluştururken yeterince arı sütü ile baslenmemiş 2 yada 3 günlük larvalardan meme yapabilirlermi.? Yoksa kontrolde ilk çıkan memeleri koparalımmı ?
Bu konuda yardımcı olursanız çok sevineceğim. Uyarılarınızı bekliyorum
abi senin dediğin sorunlarla karşılaşma olasılığı var en başta kutu içinde yeteri kadar arı sütü üretecek genç işçi sayısı önemli bu miktar az olursa ana arının kalitesinde de şüphe doğabilir
birde dediğiniz gibi ben ortaya koyup kabartırmadım sondan bir önceki çerceve olarak verdim şu anda kabartıyorlar henuz yumurta atmadı ana oraya
fakat ben şöyle bir şey yapmayı planlıyorum bu cercevelerde yumurta atıldıktan sonra arı ile beraber alıp arının orada meme yapmasını beklemeyecem cerceveler kabartıldıktan sonra anaç kovan daki ana arıyı alıp 3 çerceve arı ile beraber bir başka kovana bölecem daha sonra anaç kovan daki meme sayısını takip edip memeler kapandıktan sonra o çiftleştirme çercevelerini alıp kutulara koyacam sonra yeterli kadar arı da verdikten sonra o kutulara memeleri kesip verecem hem sürec hızlı olur hemde işçi arı sayısında bir azalma riski ortadan kalkar diye düşünüyorum
sayın bolkar anaç kovandan ana arıyı alırken açık yavrulu çerceveleride alırsanız yapacağı yüksükleri besleyecek arılarıda almış olursunuz… bunu da önlemek için ana arıyı alırken bir kapalı yavru ( pupa) birde besin ( bal polen) çercevesi almanız yeterli ayrıca ana kolonide yeterli polenide bırakırsanız arı sütü salgılamada sorun kalmayacaktır. meme kesme dedinizde peki kaliteli ana oluşturacak kapalı memeleri hangi kriterlere göre belirleyeceksiniz…??
abi zaten ana arı genelde günlük yumrutanın cokca olduğu yerde olur dediğiniz gibi olabilir ama anaç kovan nerden baksanız 7 cıta birde kabartması için o dikdörtgen cerceveleri verdik onuda sayarsak 8 cıta
meme alma konusuna gelince sanırım ben bunu ilk defa yapacağım için emin değilim ama anaç kovanda da bırakmak kaydıyla nerden baksanız 6-7 civarında memeye ihtiyacım var ki bu kovanda ancak o kadar meme yapabilir oda taş çatlasın ve sanırım hepsi lazım olacak