Herkes aslında herşeyi biliyor ama bilgilerini çeşitli kaynaklardan kuvvetlendirmeye çalışıyor gibi anladım.
ilginç hastalanınca size de antibiyotik niyetine elma sirkesi verelim arkadaşım saygılar.
Bu gün hazırladığım 180 litre şurubu invertaz enzimiyle mayalayarak invert yaptım. Hazırlanan 1:1 oranındaki şeker şurubunun her 10 litresi için 2 gram enzim hesaplayarak kullandım. Bir kavanoz içinde erittiğim enzimi ılık şuruba karıştırıp bıraktım 2-3 gün sonra arada bir karıştırmak suretiyle oda sıcaklığında işlem tamamdır…
Selahattin bey hayırlı olsun, geçen sene enzim fiyatını sormuştum, fiyatı duyunca vaz geçtim.
Bu sene teşvik şurubu niyetine kestane balı veriyorum. ![]()
Selahattin bey hayırlı olsun, geçen sene enzim fiyatını sormuştum, fiyatı duyunca vaz geçtim. Bu sene teşvik şurubu niyetine kestane balı veriyorum. :D
Kestane balı değerli bak yazık etme, balı sat enzim al. Fiyatı pahalı değil bildiğim kadar, pazar günü öğrenirim fiyatını…
Sorduğumda kilosu bin TL’nin üzerindeydi, küçük gramajlı gönderiyorlarmı bilmiyorum.
Kuluçkalıktan aldığım ballı petekler duruyor, üç sene öncesinden bir teneke donuk bal duruyor.
Kendi malları gibi yesinler. ![]()
Abi arılar balları kendileri için stokluyorlar zaten ama bizler onlardan ödünç alıyoruz vakti gelincede veriyoruz kendi malları gibi ;D
Her koloniye kışın rahatlıkla yetecek kadar ballı çerçeve bırakıyorum ve Mart başından itibaren teşvik şuruplaması yapıyorum.İnvert şurubu da kimyasal kullanmadan
tamamen doğal maddeler koyarak yapmaya çalışıyorum.Şurubun içine tuz ilave ediyorum.Bazı eski arıcı arkadaşlardan arıların tuz ihtiyacını karşılamak için hayvan
dışkılarına konduklarını duydum.Bu duyum yanlış olabilir fakat verdiğim 10 litre şuruba 2 çay kaşığı tuzun zarar vermeyeceğini düşünüyorum.Mantıklı,bilinçli ve sürekli
bir koloni yönetimi ile kışın arı kaybı yaşamadan zevk alarak küçük çaplı arıcılık yapıyorum.Arilarımı gül iğnelerini diken olarak görüyorum.
Tuzu, balarılarına zararlı olarak biliyoruz.
Siz bilirsiniz.
Abi küçük ambalajı Harun beyden alırsın, fiyat dediğin kadar yüksek değil…
Tamam, Eskişehir’de görüşürüz o zaman.
Murat bey biz şuruba elma sirkesini antibiyotik olarak koymuyoruz ki. Sadece şurup şekerlenmesin diye koyuyoruz.! Elma sirkeli şurubu arılar çok güzel alıyorlar,tavsiye ederim. Yalnız evde kendiniz yapacaksınız,marketten veya bakkaldan almıyacaksınız. İsteyen olursa tarifini verebilirim… ![]()
Bir gün Temel gazetede bir iş ilanı okumuş ‘ingilizce bilen,5 yıllık şoför ehliyeti olan,lise mezunu bir eleman aranıyor’
adresi bulmuş ve ilan veren kurumun personel bölümüne şimdiki tanımıyla insan kaynakları bölümüne gelerek yetkilinin odasına girmiş.
Temel :Beyfendi iyi günler ben gazetedeki iş ilanı için gelmiştim.
Yekili.hoş geldiniz der ve ikramdan sonra,kaç yıllık şoförsünüz?
Temel ben şöfor değilim,
Yetkili:Peki hangi liseden mezunsunuz?
Temel:ben lise mezunu felan değilim ,
yekili temele peki ingilizceniz nasıl?
Temel:ben ingilizce bilmem ,
Yetkili;Beyfendi peki siz buraya ne için geldiniz?
Temel Gazetedki iş ilanını göstererek ‘Bu işin bana göre olmadığını söylemeye geldim’
Çok değerli arkadaşlar benim kafam karıştı, bu invert olayından kaygılandım doğrusu arı bence doğal ortamından uzaklaştırılmamalı onu ekolojik yaşam döngüsünün vazgeçilmezi olarak görmek lazımdır önceliğimiz ve ölçümüz bu olmalı yani biz arıyı koşu beygiri olarak görmemeliyiz.
devam…Bu invert şurubunu ev ortamında sağlıklı üretilmesı veya hazırlanması pek mümkün görünmüyor,Bu konu biraz daha işlenirse iş sanayi sektörüne düşecek önce invert,şurup,kek,pasta,ilkbahar,sonbahar,yaz,kış vs bi sürü ürün kullan babam kullan birini alana biri bedava sonuç al sana istemdiğin kadar bal…!
diyelimki bu beslenme bölümünü sanayi ürünlerinden temin ettik,yani bu bölümü finanse ettik rekabet ortamı doğdu seninki yeşil benimki kırmızı .nihayetinde bu ürürnlerin bir çoğu kimyasal madde ilave edilmiş olacak nedeni raf ömrünü uzatmak,olayın bir de denetim boyutu var ürünelrin denetim ve kontrolu nasıl olacak neyi neye göre denetleceğiz.Değerli arkadaşlar 1 kg fazla bal üretmek için lütfen '‘arı’'dan uzaklaşmayalım Temiz çevre,temiz flora,temiz bal her arıcı evinin veya bahçesinin uygun yerine bir akasya dikerse olay kendiliğinden çözülür hepinize saygı ve selamlar
Zafer bey, aramızda ev yapımı invert şurup kullanan zaten yok denecek kadar az.
Su ve şeker… Bizlerin düsturu şu…
Dahiyane olan basiti bulmaktır. Doğada da zaten bu basit halde mevcut…
Ama Seyyar Tayyarlık zor iş.
İlgi çekmek gerekir…
İşte o yüzdendir ki invert şurup, bir farklılık yaratmak için kullandıkları enstrümandır.
Tezleri ise her zamanki gibi saçmalık…
Arı invert yaptıkça ömrü azalıyormuş. Adamın işi invert etmek zaten…
Doğadan getirdiğini de ellerinden gelse kendileri invert edecek.
Düşünce sığ olunca…
evet haklısınız
Güçlü arılarıma geçen sonbaharda hiç birşey vermedim, kuluçkalıktaki ballarını da almadım. İlkbahara iki kovanım da 10 çıta ile çıktılar. Baharda da hertaraf çiçek olduğundan beslemede yapmadım. Şu anki durumları da süper…
Bence arıyı gözlemleyip, besleme açısında kendi haline bırakmak gerek…
Süperden kastınız ikinci ballığı attınızmı?İyi akşamlar.
Her kolonide durum aynı olur mu?
Kuluçkalığında balı olmayan koloniler ne yapacak?
Destek şart.
Desteksiz arılarım derken bu bir iki arı olabilir, sayı arttıkça desteksiz olmaz.