İNVERT ŞURUP NEDİR?

Destek yapmayalım … Şeker vermeyelim …

Stokları yoksa stok yaptırmayalım… Anası yaşlı ise değiştirmeyelim…

Bölme yapmayalım… İlaçlama yapmayalım…

Ozaman biz neden varız ki? :slight_smile: Arıcı gerektiğinde müdahale yapmalıdır…

(Aman alınmayın… Esprili bir şekilde yazmak istedim sadece… Bu aralar herkes gergin … )

Arıların damak tadı var desem.Ben devamlı limonlu,elma sirkeli şurup hazırlar ve arılarıma veririm.Bir defasında vaktim yoktu ve ılık suda şekeri erittim ve verdim.En kuvvetli kovanların bile yemediğini gördüm.

Hayret, tatlı olsunda arı almasın ! :o

invert zamanımı geldi?

Ali abi, yok abi öyle bir şey… Aman kızma sen…

Damacana falan yok abi…

Denedik işte invertle arı ölmüyor…

Ölmeyince iyi bişi oluyor sonuçta… :wink:

o taşı kuyuya atanı bir yakalasam :-*

Ben şurup hazırlarken limon vermemin sebebi arılara faydalı olacağı düşüncesinden kaynaklanıyor.İnvert şuruba karşıyım.invert yapma gibi nafile bir gayretim yok.Limon olunca şurup daha uzun süre dayanıyor.Ben samimi bir şekilde yaşadığım bir olayı paylaşmak istedim.Fakat bazı arkadaşların espirilerine mahzar olduk.

Özcan bey, gülüp geçin bence…

Çünkü bu tren ilk istasyondan kalktığından beri bu trene kimler indi kimler bindi…

Lokomotiftekiler de zaman içinde değişti…

Ama trene binip hiç inmeyen çok…

Bu trenden inip sadece park etmiş vagonlara da binenler oldu, hala lokomotif bekliyorlar… Buharla çalışır lokomotifler lafla çalışmaz…

Allahım ben bunları neden yazdım şimdi?

Allah yazdırdı diyelim…

Limona da gerek yok ki doğada çiçekteki balözünde limon ne arasın değil mi?

Haaa bu trende olupta sıvı beslemeye limon sıkanlarda vardır…

Gerekçeleri vardır ama birileri kendilerine gerek olmadığını anlatsalar da alışkanlık olmuştur…

Siz vermemeye başlayın, gereksiz olduğunu göreceksiniz…

Bu verinizde yetersiz…

Yememeleri için sebep limon - sirke olmamalı…

Yurtdışı şerbet tariflerinin bazılarında limon ya da elma sirkesi katılması öneriliyor.

Tek sebebi var, şerbetin kristalleşmesini önlemek.

Özellikle koyu şerbet hazırlandığında 5-10 gün içinde kristalleşmeye başlıyor.

Şerbetin kristalleşmesi ne zaman sorun olur?

Hazırladığımız şerbeti arılara vermeden uzun süre bekleteceksek.

Ya da yabancılar gibi arılarımıza tek partide 15-20 kg şerbet vereceksek.

Yabancı sitelerde kovanlar üzerindeki büyük kovaları görmüşsünüzdür.

Türk arıcıları olarak genelde şerbeti arının 24 saatte alabileceği oranlarda veriyoruz.

Bir arıcı tek partide 3 litre şerbeti kovana verdiği zaman, etrafındaki arıcılar yahu sen ne yaptın diyor.

Bu açıdan kendi uygulamalarıma ya da yakın çevremdeki diğer arıcıların uygulamalarına baktığımda, ne şerbet yapıp uzun süreli bekleteni görüyorum ne de arılarına tek partide 2 litreden fazla vereni.

Bu yüzden bizim şerbetlerimiz çabuk tüketildiği için yemlikte kristalleşme sorunu yaşamıyor.

Bazı kolonilerimiz zaman zaman şerbeti alamamakta,

Haliyle bekleyen şerbette ekşime oluyor.

Sonuçta şerbet ya çöpe gidiyor yada açığa bırakıldığında arılar tarafından alınabiliyor.

Sonuç olarak kendim limon uygulaması yapmadım fakat ekşime olayından dolayı hep

ya şu uygulamayı bir yapta sonucu gör diyorum.

Büyük şefin izah ettiği kristalize konusunda soru işaretlerimiz kalktı

fakat ekşime konusu askıda kaldı.

Şurubun ekşimesinden ziyade odaklanılması gereken konu ekşiyen ürün değil, arının neden almadığı/alamadığıdır…

O şurup orada dursa ve ekşimese ne olacak ki?

Besleme rejimlerimizde yanlışlıklar var…

Beslemeye başladığımızda test beslemeleri yapmalıyız…

Bir çay bardağı kadar ver dene…

Alanlar ile almayanları tespit et…

Almayanların sıvılarını alıp alanlara verin ilk kontrolde…

Almayanların besleme kutu pozisyonundan tutun da arının kolonideki pozisyonu ile koloninin besleme kutusu mesafesine kadar ve en önemlisi kolonideki kadro yapısına kadar tüm unsurları kontrol edin…

Testlere almayanlarla devam edin…

Diğerlerine verin coşkuyu gitsin…

Herkese eşit muamele yapılırsa arılıkta bu tür ekşimeler olur… Tekrar söylüyorum sıvıyı almama gerekçesi giderilmedikçe ekşimese ne olur?

Ekşiyorsa zaten başka unsurlarda var… İçerisine arı düşmesi ve ölmesi, kabın kirliliği, sıvının hazırlanmasındaki gözden kaçan negatif unsurlar ve koloni gücünden yüksek miktarda sıvı yüklemesi gibi…

Besleme yaparken kolonileri kundaktaki bebek gibi düşünün…

Biberonu nasıl dikkatli kullanırız…

Al iç şu sütünü demeyiz herhalde…

İçmeyi öğrendiklerinde ve azıcık büyüdüklerinde biberonu bebek alır içer zaten…

Kendi adıma sıvı ürünü ekşitiyorsam bu benim arıcılık hatamdır derim…

Çok ama çok kızarım kendime…

Bu yazdıklarınızı okurken “adam olak arı şurup alışından belli olur”

sözünüz aklıma geldi.Tabiki de bunları okurken film şeridi gibi

YAPTIĞIMIZ UYGULAMALAR BİR BİR GELİP GEÇTİ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDEN.

Zayıf bölmeler,fazla yüklenmeler ilk aklıma gelenler.

Arının şurup tüketimi konusunda Halil beyin açıklamaları bu işin temel taşı, şurubu almayan arıya başka formüllerde hazırlanan şurup verdiğinizde alıyorsa bu tamamen tesadüf eseridir.

Arı beslemede sıvı olarak verilen şeker şurubunun ekşimesi dez avantaj gözüktüğü için, arıcılarımız biraz da farklılık yaratma adına arayış içersine giriyor.

Yemek tarifi yapar gibi de tarif yapıyorlar, suyu ateşe koy, içersine şekeri boca et bir taşım kaynat, içersine bir çay kaşığı krem tartar kat işlem tamamdır ( bu tarif kesinlikle uydurduğum bir tarif, kimse bu işe uygun diye denemeye kalkmasın).

Arılara teşvik veya stok beslemesi için verdiğimiz şeker şurubunun sadece karışım oranını ayarlamamız yeterli.

Hiç birimiz Murat beyin dediği gibi yüklü miktarda şurup vermiyoruz.

Her işte maaliyet en önemli faktör, tabi ki sağlıklı olması şartıyla.

Fondan şekerini bir kaç senedir kullanıyorum, sanırım kullanan arkadaşlar da var.

Bu sene ilk defa aynı firmanın arı yemi olarak satışa sunduğu sıvı olanı da birlik yöneticilerinin tavsiyesiyle kullanmaya başladım.

Şu an sadece ana arı kutularında kullanıyorum, arılar tarafından severek tüketiliyor.

Kıvamı (yoğunluğu) oldukça fazla yani bizim koyu şerbetimizden daha koyu.

Şu anda birlikten 25 kg’lik tenekeyi 55 TL’ye alıyoruz.

Kilosu 2,2 TL’ye geliyor ve uzun süre ekşimeden kalabiliyor.

Amacım firma reklamı yapmak değil, buradan firmalara çağırı yapmak.

Müşteri ağını genişletmek istiyorlarsa kaliteden ödün vermeden daha uygun fiyatlarla herkese ulaşabiliyor olmaları gerekir.

O zaman kimse şurup yapma zahmetine katlanmıyacak, onlar da sektörde müşteri ağını genişletmiş olurlar.

Sonunda her iki taraf ta bu işten karlı çıkar.

O teneke 25 kg. gelmez. :slight_smile:

Kesin konuşmayayım da…

Gelince tartarım bari…

Sizler ana arı kutuları için onayı verince ayranımız kabardı… :smiley:

24 kilogrammış:)
1 kg için fiyat değiştirelim, 2,29 TL:)

Dünkü kutu kontrollarında kekler tepeleme doluydu, bardak ağzından 1 parmak kadar aşağıya inmiş.

Sıvı dolu bardaklar tertemiz.

‘‘Test Beslemesi’’ :-X

Halil Bey,
Torun yok henüz ve siz biberon konularını unutmamışsınız.

Her şeyin hayırlısı…

25 kg şekerden yapılan şurup kaç kg gelir? Karşılıklı maliyeti böyle hesaplamak lazım.

Şurubun ekşimesi içine katılan maddelerle alakalı değil.

Bildiğiniz gibi ekşimenin temel sebebi mikroorganizmaların çoğalması.

Su oranı yüksek şeker oranı düşük olursa ekşime hızlanır.

Şeker oranı yüksek su oranı azaldıkça ekşime azalır.

Kirli su ile yapılan ve kirli yemliğe konulan şerbet de çok çabuk ekşir.

Temiz su ile yapılmış koyu şerbet, temiz yemliğe konursa ve içine fazla miktarda arı ölüsü vs kaçmazsa, uzun süre ekşimeden duruyor.

Ayrıca şerbete yapılan vitamin vs katkılar da, özellikle sıcak havalarda çabuk ekşimeye neden oluyor.

Limon katılırsa ekşimez, invert yapılırsa ekşimez gibi bir bilgi yanlış.

Su oranı yüksek ve kirli kaba konulmuş limonlu şerbet ya da invert de çabucak ekşir.

Hazır satılan sıvı şeker pastorize olduğu için uzun süre ambalajında ekşimeden duruyor.

Ayrıca katı madde oranı dolayısıyla da içinde mikroorganizmaların çoğalmasına izin vermiyor.

Bu ürünü de biraz sulandırıp kirli yemliğe koyun kısa sürede ekşidiğini görürsünüz.

Yanlış anlaşılmayacağını umarak bir tesbitte bulunmak istiyorum.

Balarısı denilen canlı, kesinlikle arıcıdan çok daha temiz ve hijyenik davranış gösteren bir varlık.

Bu yüzden kendimiz beslenirken temizlik olarak nelere dikkat ediyorsak, arı beslemesinde çok daha titiz olmalıyız.

Sayın Çakır,Mehmet abi ve Halil bey,

Her zaman olduğu gibi yine doyurucu bilgiler sıraladınız.

Şurubun EKŞİME NEDENLERİ Özetlersek

(akıllarımıza yer etsinki ekşiyen şurup görürsek hayıflanalım bundan böyle)

1- Şekerinin ve suyununun temizliğini özen göstermek,

2-Şuruplukların temizliğini dikkat etmek,

3-Şeker ve sudan başka birşeyle çorbaya çevirmemek,

4-Şeker ve su oranını iyi ayarlamak,

5-Koloninin gücü nisbetinde (tüketebildiği kadar) vermek.

Usta kalemlerin bu dediklerinin dışına bir madde ile de çıkılsa,

ekşidi gitti şurubumuz ,heba oldu milli servetimiz.

Adından anlaşılıyor zaten açıklama yapmaya gerek bile yok. :-\

Buzdolabı poşetine konan şurupla arıları besleme yönteminin, Ekşime olayına negibi bir etkisi olur. Hiç düşündünüzmü?