İsmail Gümüş Arılığı

Kolay gelsin adaş. Yeni kovanların hayırlı ve bereketli olsun.

Şehitler diyarı Çanakkale’den selamlar.

Yeni kovanlarınız hayırlı uğurlu olsun ismail bey … Tüm arıcılarımız için bol ve bereketli bir sezon olur İnşallah…sizlere de kolay gelsin…

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Hepimiz için bol bereketli sezonlar.

Birileri uyurken çalışmıyorsan, birileri çalışırken uyuyorsundur. Biz bu gece çalışan taraftan olduk çok şükür.

50 çerçeveye kuş gözü tak, tel gerdir, petek bağla derken gece 02:00 olmuş. Yarın da kovan aktarma faslı var. Allah yardımcımız olsun.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180408/2dab59a72a22e1618f889ec9d55fbe50.jpg

Kolay gelsin müdür…

Eyvallah müdür [emoji106]

Zaman gelecek daha çok çalışacaksın.

Her zaman yedekte hazır petek takılmış kovan başı 2 çerçeve el altında olmalı, hatta mayıs ve haziranda yetmeyebilir.

Kovanlar standart demiştiniz: çerçeve üst çıta boyları değil herhalde?

Hocam akşamdan akşama 50 çerçeve hazırlama niyetim var, dediğiniz gibi yedekli olmak lazım.

Üst çıta boyları 47,6 mm. Ben de merak ettim şimdi kovan iç ölçüleri kaça kaç :slight_smile: ölçeceğim arılığa gidince.

Kovanlarınız hayırlı olsun İsmail bey bol bereketler inşallah.

Teşekkürler Salih Bey.

Ölçüleri ben yazayım:

Kovan yanlarını 480 mm yapmışlar, dış ölçüyü değiştirmemişler dediğine göre 505 mm demek ki, böyle olunca kovanın ön ve arka taraftaki ağız kısmı inceltilmiş olmalı.

İşte ağız kısmı inceltilince dayanımı düşüyor kırılıp çabuk elden çıkıyor.

Halbuki 472 mm olsaydı ağız kalınlığı 15 mm olacaktı ve daha uzun ömürlü olacaktı.

Çerçeve üst çıtasını uzun yapınca kırılması kolaylaşıyor ( yani manivelanın uzun olduğunda daha az güçle daha çok yük taşınması gibi ) çerçevenin kulak kısmı uzadıkça daha kolay kırılır.

Çerçeve kulak uzunluğunda da arı boşluğu ölçüsü 7,5 mm geçerlidir.

1 arı boşluğu ölçüsü çerçeve kovan duvarı arasındaki boşluğa, 1 arı boşluğu ölçüsü kovandaki askı yerine olacak şekilde ölçülendirilmiştir.

Hocam bugün 65 kovan aktardık, arada sağanağa tutulduk, ıslandık. İş bittiğinde saat 20:00 olmuştu. Kısmetse yarın ölçüp yazarım.

3 gün önceki larva transferini bugün kontrol ettik, 17/20 başarıyla tutmuş. Yarın bitiriciye verip yeni bir parti transfer yapacağız.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180409/a5f848f89a6c0b0124c48c4b5c3807f0.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180409/8e48fe2cea50f9eaafe3f01832cfe727.jpg

Tutmuş olan kurtçukların üzerindeki arı sayısı bana az geldi.

Isıtıcı ve bakıcıların daha çok olması gerekiyordu.

Neden kaynaklı olabilir hocam bu?

İsmail bey merhaba

Başlatıcı kovan gücü zayıf olabilirmi ?

İstemi abi merhaba,

8 çerçevelik sıkı bir arı, 10 çerçeveden düşürdüm.

İsmail bey, kovanda polen yetersizliği mi var sanki?

Muammer Bey bölgemizde polen toplama zamanı geldi. Kuluçka alanlarını bloke etmeye başladı arı.

Dün kontrol ettiğimde sıvama arıydı memelerin üzeri. Çerçeveyi zorlayarak çıkartmıştım önceki gün, o esnada dağılmış sanırım işçiler.

Anladım. Allah yardımcımız olsun.

Hocam 43,5 * 51 ölçtüm.