selam arkadaşlar nasıl bir başlık atacağımı bilemedim.
sizdeğerli üstadlardan birşey öğrenmek istiyorum.şimdi bende ki kolonilerden brirkaç tanesinin ırkını değiştirecem.niyetimde de italyan var.ana temin etmek istediğim yerlerden de tatminkâr bir cevap alamadım.şöyleki şimdi ana arı saf ırk oluyor ve döllenme esnasında bu ana arı çiftleşirken yada sunni döllenme yapılrken çiftleştiği yada sunni olarak verilen ırkta önemlimi.yani ben ana arıyı kolonime koyunca onun atıığı yumurtalardan çıkan yavrular saf ırkmı oluyor yoksa melezmi.yani onun döllenmesi için birleştiği arınında ırkı önemli sanırım .yada döllenmemiş alsam benim koloniye atttığım zaman bende ki yerli(anadolu ırkı)ile birleşse çıkan yavru melez yada kırma mı oluyor.eğer öyle oluyorsa nasıl çıkan yavruları yani kolonimimim gelişimi tamamlanınca(sanırım 2 ay da anca değişiyor)ırk ı saf mı yoksa melez italyan mı olucak.yada eğer bu anlattığım mantıkta olmuyorsa bu olay nasıl gerçekleşiyor.yardımcı olacak arkadaş varmı?
öncelikle ilgine veı cevabına teşekkürler sanırım demek istediğini aladım.
ama benim sormak istediğim ana arı yetiştirmeden ziyade elimdeki kolonilerin ırklarını sabitlemekti.yani ben hapsi(ana işçi tarlacı )italyan olsun ama bu sanırım mümkün olmayacak anlattığına göre.gelen ana arım saf italyanda olsa benim kovan içindeki erkek arılarla çiftleşince(kendi yumurtasından erkakler çıkmadan)doğal olarak ana ayrı baba ayrı durumu ortaya çıkacak ve doğal olarak zamanla kolonide italyan ve benim elimdeki yerli anadolu ırkı karışımı çıkacak doğru anlamışmıyım.eğer öyle ise kovanı açınca tüm aile fertlerini aynı özellikleri taşıyan ırklara değiştirmenin yolu yokmu)teşekkürler
sayın egehanın dedikleri cok doğru saf ırk olunca illa ki cok başarılı olacak diye bir şart yok cok kötü de cıkmaktadır sizin burada yapmanız gereken verimli calışkan analardan üretim yapabilmektir. yani her saf süper calışkan olacak anlamına gelmiyor
öte yandan arı ırkını bir ırkla değiştirmekle hepsini %100 saf yapma arasında fark vardır. eğer siz bir ırkta olsun diyorsanız yapacagınız şu kac kovanınız varsa değiştirmek istediginiz hepsininin ana arılarını değiştiriyorsunuz hazır döllenmiş ana arı satın alarak tabiki… Diyelimki tüm arılarınızı italyana cevirmek istiyorsunuz gidip güvenilir bir yerden ana arınızı satın alıyorsunuz. böylelikle o ana arının döllenme ihtiyacı olmadığı için kovanlardaki erkek arınıza herhangi bir iş düşmüyor. öte yandan sonbahar geldiğinde zaten kovandaki tüm erkek arılar kovan dışına atılarak ölüme terk edildiği için gelecek sene ilk bahar geldiğinde doğacak olan erkek arıların tamamı bu sene satın almış oldugunuz ana arıların cocukları olacaktır. böylece gelecek sene kendi ana arınızı kendiniz ürettiğinizde yani ister anasız bölem yaparak isterseniz de ana üreterek yaptıgınız analar ciftleşme ucusuna cıktıgında bu yeni erkeklerle ciftleşecektir…
çiftleşecek dedik ama tabiki azamı 5 km yarı cap içinde yakınınızda başka arı yada kovan olmuyacak yoksa hemen 500 metre ileride bir başka arıcı varsa oradan cıkan erkekleri kontrol etme şansına sahip değilsiniz…
nereden ana arı bulurum diye bir soru soracak olursanızda işe orası biraz kafa karıştırıyor
kafkas için machael firması var artvin borçkada arındırılmış bölgede saf kafkas üretimi yapılıyor diyorlar…
italyan için ise duydugum en güvenilir yer izmir menemen tarim il müdürlüğünün araştırma entstitüsü
karniyol içinde tokat üniversitesi ziraat fakültesi bölümü
yine tekrarlamakta fayda var bu bahse konu yerlerde de %100 saf diyemiyoruz…
çok ama çok teşekkür ederim cevabın için yeni olduğum için yazımda da belirttiğim gibi bu anlattıklarım gibi olmayabirde demiştim nitekim öylede olmuyormuş.geriye tek riskli olay kalıyor gidip başka arılarla çiftleşmesi.onada yapacak pek bişi yok.bendeki 25 koloniyi tek kalemde değiştirmeden en azından 5 ini değiştirmeyi düşünmemem gerekmekte.aksine 25 inide değiştirmem gerekecek.aksi takdirde kendi arılığımdaki arılardan erkekler le çiftleşip melezleşme riski var.o nedenle 5 yerine yapabilirsem hepsini birden hasattan sonra değiştirmek.en azından seneye hazırlıklı girmek adına.faydalı oldu bilgilerin benim için.
valla bildiğiniz gibi bilen bilmeyen herkez bişiler söylüyor o nedenle melezlenmesin demiştim ama tabi buradan sizlerin verdiği fikirlerle doğruyu bulacağım.ve şimdilik en az 5 koloniyi değiştirip diğerlerini bırakacağım bakalım ne olacak.değerli fikirlerini zi bekliyorum
melez arı iyidir.her iki cinsin özelliklerini taşıyarak verim daha çok artar.bir yandan bal kazanırken arı kaybına uğramamış,diğer bir yandan arı gelişiyor derken bal hasatının azlığından büyük ölçüde kurtulmuş olacaksın.
teşekkürler cevaplarınız için peki şu an elimdeki değiştirmeyi düşündüğüm 11 koloni var bunlardan 2 tanesini hemen değiştirecem hasadı beklemeden çünki zayıf balda ummuyorum zaten.makset seneye sağlam gireyim.ama diğer koloniler yeterince güçlü ve örümde bitmemiş durumda.bunları ne zaman değiştirmemi önerirsiniz hsaattan hemen sonra değiştirsem kışa yetişecek sanırım.zira alanyada ocak şubattan önce çok kış olmaz kaldıki şubatta bile denize girerler.ana arının döllenmesi hangi zamanda daha kaliteli olur acaba .bir de forumda okudum ama kafama takıldı güçlü koloniye yani 8 9 çıtalı kovana ana arıyı vermenin en sağlıklı yolu nedir.hepsini bölmekle uğraşmadan.
teşekkürler evet baya kafama yattı ve deneyeceğim.yalnız değiştireceğim ana arıyı başta kovandan alıp aldıktan sonra anasız bekletmek lazımmı.diyelim beklettik 2 yada 3 gün sonrasında da yeni anayı kafeste kovana verceğiz kapağı kapalı vaziyette.yine 1 yada fazla gün beklenecek sanırım.sonrada bu işleme başladık ve attığı memeleri keserek boş kovana yerleştirdik.sonrada önüne yapılan rampaya silkeledik ve ana kafesine zaten kapğağını açmayacağımız için kek koymamıştık o nedenle silkelediğimiz rampada anayıda serbest bırakıp girmesini bekleyecez .hemen denemem lazım .tekrar teşekkürler
Selamlar
Eski anayı alıyoruz ve yeni anayı kafesle kek bölmesini açmadan kovan içerisine koyuyoruz. Bu şekilde 1 gün beklemek yeterli. Fazla beklemek riskli olabilir. Ana memesi yaptıktan sonra anayı kabul ettirmek zorlaşa bilir. Genelde ana olduğundan ana memesi yapmazlar. Zaman uzarsa ( 3~5 gün) arılar ana memesi yapar ve bizler kontrol esnasında göremediğim ana memesi olursa yeni anayı kabul ettirmek zorlaşır.
Ben aynı zamanda yapıyorum. Değiştireceğim ana ( genç anada olabilir değiştireceğim) arıyı alıyorum. Tüm arıyı kovan önüne silkeliyorum ve yeni anayı içerisine bırakıyorum. Burada önemli olan nektar gelişi güzel olmalı. Yeni ana verildikten sonra koloniyi en azından 2~3 gün rahatsız etmemek gerekiyor.
Bence en iyi ana o bölgenin iyi özelliklerini taşıyan ana arıdır.
yine bana göre hazır satınaldığımız anaların en büyük sorunu kışlatma sorunu.
örnek; italyan arı sizin bölgede nasıl kışı geçireceğini doğal olarak bilmiyor. Birde siz italyan arının kışa nasıl hazırlandığını biliyor musunuz?
sonuç: ilkbaharda elimizde sönmüş bir kovan.
senaryo biraz kötü sonla bitti galiba
melez anada bu sorunlar azalıyor ama her sene yeni melez ana almanız gerekiyor. Melez arıyla elde edeceğiniz verimle “diyelimki 25 kg bal” sizin yörenin iyi arısından elde edceğiniz verimi “diyelimki 20 kg bal”
hasap etmeniz gerekiyor. Birde evdeki hesapla çarşıdaki hesap tutmayabiliyor, iyi düşünmek gerekiyor.
son olarak, kendi yörenizin arısı kışı sağlam ve daha güçlü çıkma ihtimali yüksek. Daha sonra oğula meylederek sizi uğraştırma ihtimalide yüksek
cevabın için teşekkürler abicim.
zamanını valla kışa sağlam sokabilme adına bu günlerde yapmak istiyorum zira bal beklemediğim zayıf kolonilerim var gözden çıkardım.onlarda deneyecem kışa kadar geçecek zamanda sanırım kışa hazırlarım.eğer olursa diğer kolonileride ilk baharda değiştireceğim.saygılar .msn adresim [email protected] varsa ekleyim.
evet hakılısınız ama elimizde bu yörenin arısı var ama benim yöremin avantajı iç kısımlar gibi kışları sert geçmiyor yazlarıda her türden nektar akımı oluyor dışarıdan bile buraya arılarını kışlatmaya geliyorlar yıl 12 ay burada polen eksik olmuyor narinciye malta erikleri yeni dünya kavun karpuz seralar vs vs .iş bu bağlamda bende bu özelliklerde bir ırk ile çalışmak istedim daha verimli olurmu die olmayada bilir.ama sonuç olarak kafkas denendi ve olmadı soğuk memleket hayvanı karda çalışabiliryor ama burada ben daha doğdum doğalı kar görmedim.ve buna benzer karniol belpas f1 melezler vs vs vs içlerinde sıcağa soğuğa (tabi aşırı değil )uyum sağlayabilen bir ırk .tabi bu anlattıklarımı uygulayabilmek önemli.bunuda ben yapabilecekmiyim bakacağız.bizim bu bölgede herkes dedemdenj kalma arılarl devam ediyorum diyor.başarılı olmak adına en az 2 ırk ile çalışmak kanaatimce yararlı olacaktır.bu nedenle değişiklik şart.bunuda sizlerle birlikte yapacağız inşallah.
SAYGILAR