Kafkas melezi arılar hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlara

Şeref Bey merhaba;
Elinizdeki kafkaslarda yağmacılık eğilimi nasıl.Sorun var mı?

Hakan Bey merhaba,

Kafkas arısını yerli ırk ile değiştirdim.
Yaklaşık 2 sene baktım ama fazla bir yağmacılık görmedim.Belkideki kovanların tamamı güçlüydü.

2010 yılı Haziran ayında Tema Vakfından iki adet Kafkas F1 melezi ana arı getirtip buradaki Muğlalı bir arıcı abiye beşer çıtalı iki koloni bölme yaptırıp anaları verdim.İki anayıda arılar kolayca kabul etti.Arılar yaza nasıl girdiyse öyle çıktı (beşer çıta arı,altı-sekiz kilo civarı balları vardı)Eylül ayında iki koloniyide sonbahar şuruplamasına(bire iki) başlattım.Analardan birisinin yumurtlaması çok hızlı bir düşüş gösterdi.Aynı zamanda bu koloni şurubu tüketmemeye başladı.Tahminen Eylül ayına beş çıta giren bu koloni Ekim ayının sonunda bir çıtaya kadar düştü.Eşek arılarıda rahat bırakmadı ve koloni söndü(ana yumurtlamadığından sonucu tahmin etmiştim ve kovanları kuvvetlide birleştirmeyi düşündüm ama biraz anaya acıdım birazda havalar soğursa diye umutlandım,şimdi pişmanım birleştirmediğim için).Diğer ana ise şuruplamaya iyi cevap verdi.Oldukça iyi yumurtladı.Dört çıtadan yedi çıtaya çıktı.Petek ördü.Şuruplamayı Ekimin sonunda bırakmasaydım tahminimce daha petek örüp yavrulamaya devam edecekti.Yalnız soğukların başlamasından korktuğum için şuruplamayı kestim.Yedi çıtaya çıkarken sadece yavrulu çıtasını değil aynı zamanda bal stoğunuda arttırdı.Beslemeyi kestiğimde tahminimce on kilo civarı balı vardı.Kıştan çok az bal tüketmiş olarak (bir veya iki çıta kadar) tahmini dört çıta arılı,altı-sekiz kilo ballı olarak çıktı.Tahminimce sonbahar oldukça sıcak geçtiği için arı bu kadar azalmıştı.Sonbahar ve ilkbaharda Varroa ilacı kullandım(kırk günlük şeritlerden-yasak diye ismini yazmıyorum-)Baharda erken gelişmeye başladı.Burada Kiraz ağaçları çiçek açmaya başladığında (15 Nisan gibi) ikinci katı verdim.Kiraz çiçeğinde çok hızlı gelişti.On beş yirmi günlük periyodda on sekiz çıtaya ulaştı.Sonra zirai ilaçlama nedeni ile arıyı taşımak zorunda kaldım.Şu anda üçüncü katı verdim.Kovan yirmi çerçeve üçüncü katta ise üç temel petek neredeyse kabartılmış vaziyette.Forumda bahsedilen yavrulu peteklerde beyazlatılmış bal kemeri tahminen on beş gün önce başladı.Şuruplamayı normal havalarda iki su bardağı bire bir yağışlı havalarda yarım litre bire bir bazen bire iki yaptım.Stokladıklarını gördüğümde kestim.Sönen kolonim daha sakindi.Yaşayan biraz daha hırçın.Gariptir körükle açınca hırçınlaşıyorlar.Körüksüz daha sakinler.Sakin muayene yapıldığında neredeyse hiç saldırmıyorlar.Kovan savunmaları iyi(sonbaharda eşekarıları baya saldırdı oradan biliyorum);sönen kovanı yağmaladıklarını tahmin ediyorum.Bu ana hiç ölmese de sürekli onunla çalışsam diyorum ama ne yazık ki imkansız.Bu vasıflarda bir Kafkas melezi daha bulabilir miyim bilmiyorum.Ben çok memnun kaldım.Ama diğeri forumlarda kötülenen kafkaslar gibiydi.Arıcılık maceramın özeti bu(gerçi özeti biraz geçti sanırım).Bu başlığı görünce paylaşmak istedim.Teşekkürler.

Özellikle yeni başlayanlar için zor bir durum ama Saf Kafkas edinerek, bölgenizde melezlemenizi tavsiye ederiz.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim Halil Bey.Mesajı bugün gördüğüm için teşekkür etmem de gecikti kusura bakmayın.Mesajımda yazdığım gibi şu anda bir kolonim var.Yöremdeki arıcı abilerimiz ve çok önceleri bir süre hobi arıcılık yapan babam bena ille arıyı böl iki kovan yap diye baharda çok baskı yaptılar.Daha önce de okuduğum kitaplarda en verimli koloninin ortalama 80 bin arılı koloniler olduğu bunu da takriben iki katlı Lagstroth kovanların karşılayabileceğini okumuştum.Zaten yöremizde hemen her arıcı abimiz eski yöntemi kullanıyor.Ben de farklı bir şey denemek istedim(şu anda üçüncü kata yeni çıkan kolonimi bölmem konusunda babam ısrarını sürdürüyor.Fakat ben diretiyorum.)Bal hasadından sonra fakat nektar ve polen akışı tamamen bitmeden tahminimce en az 20 çıtalı olacak olan bu arımı ikiye veya üçe bölerek yeni oluşturacağım kolonilere döllenmiş ana arı alarak vermek istiyorum.Fakat tek endişem mesajımda bahsettiğim sönen koloninin anası gibi bir anaya daha sahip olmak.Yani sonbaharda yumurtlamayı kesecek bir anaya.Eğer mesajınızdan doğru anladıysam bana döllenmemiş saf kafkas ana arı alıp buradaki çoğu muğla asıllı erkeklerle çiftleştirerek kullanmamı öneriyorsunuz ,değil mi?

Geçen sene Tema Vakfı arıcılık yöneticisi Mehmet Bey’le yaptığım konuşmada bana saf kafkas ana yerine F1 melezini tavsiye edip göndermişti.Sanıyorum yapacağımız bölmelere anayı kabul ettiremeyeceğimizden endişe ederek hem benim iyiliğimi hem de saf kafkas ana arılarının iyiliğini düşünerek böyle bir tavsiyede bulunmuştu.Bölme işlemini yapan kendisinden arı satın aldığım Muğlalı arıcı abimize de güvenememişti sanırım.Fakat siz tecrübeli abilerimiz yol gösterirseniz bu sene saf kafkas almaya cesaret edebilirim .Teşekkürler.

Ben bu gün 2 adet saf ( Posof) Kafkas sipariş ettim.

Saf Kafkas alın.

Kullanacağınız Kafkas F1 ana arılarını kendi yörenizde yetiştirin.

Saygılarımla

Haziran başında bende 2 adet saf Kafkas almak için aradım.
Ağustosun ilk haftasına sipariş alıyoruz dediler
Almayı düşünen arkadaşlar , şimdi ararsa Ağustos gibi ancak ellerine ulaşır selamlar.