Kanola

http://img838.imageshack.us/img838/4104/4322042011cumaanamemesi.jpg

Arı gelişimi için önemli bitki olan “kanalo”
2011 ılı sonbaharı kurak geçtiğinden kanola ekiminde zorluk çıktı.
Bu baharda arı ölümlerinin bir nedeni de bu kuraklıktı.

Sonbaharda ekilen kanola uygun ortamda en az iki sıra yaprak çıkarıp kışa girmesi gerekirken,
kimisi iki sıra yaprak çıkaramadı kimisi de çok küçük kaldığından bu yıl kanola tarımı iyi olmadı.
Bazı yerlerde kanola ekili alanlar bozulup yeniden sürülmüş başka bitki ekimi için hazırlanmış.

Bu durum baharda arılara fazladan şeker verilecek demektir.

Ankara’da da denedim zamanında biyodizel furyasından önce kışa rozet yapmadan girerse çıkamıyor, kurak şartlarda çıkışı yapıp rozete gelemiyor, yağışlara denk gelsin dediğindemevsim geçiyor rozet olmuyor (3-4 yaprak), suladığında ürün kurtarmıyor. :wink:

Özetle Bizim buralarda kanola yok, ayçiçeği bile nazlı, şeker çuvalı bol :smiley: :smiley:

Bende de şeker çuvalı var ama içi boş, eğer sizin çuvallar doluysa sorun yok.

Birde Almanya dakilere kiziyorsunuz arilara durmadan seker veriyorlar diye :smiley: :smiley: :smiley:

biz caya atmaya seker bulamiyoruz,o yüzden bal karistiriyoruz

Sayın Ümit Bolat:

Biz en az şekeri verip arıcılık yapmak amacındayız.

Gerçektende öyle yapıyoruz.

Kovan başına verdiğim şekeri yazsam belki olmaz dersiniz.

Kanolanın bahar beslenmesine büyük bir yardımı vardı, nisan ortasıyla, mayıs sonu arasında besleme yapmıyordum.

Yeteri kadar nektar akışı olmadığından bizim burda da stok sorunu olanlar arılarını çamlara götürmeye başladılar.Bir turda 5 çuval falan veriyorlar :slight_smile: bende doğal olarak halime şükrediyorum azıcık arım ağrısız başım ;D

değerli hocalarım, arılarımı ilk defa çanakkalede kanolaya götürmeyi düşünüyorum, şu an ekimi yapılan kanola bitkisi hangi ayda çiçekleniyor ve kaç gün çiçeklenme peryodu devam etmektedir.
kanolanın dekara bal ve polen verimi hakkında bilgi paylaşabilirmisiniz. kanolaya götürdüğümde kovanlarımda ne gbi değişimler gözlemleyebilirim, yumurtlama hızı, petek kabartma, populasyon miktarı, bal miktarı v.b
değerli büyüklerim benim aklıma bunlar gelmekte, beni aydıntabilirseniz memnun olurum.

kanolayı bal almak icin düşünmemek lazım neden erken ilk baharda arıyı güclendirmek icin bulunmaz bir nimet bence
gecen yıl ben biraz balından aldım hafif balı var sağımdan sonraki gün donmaya başlıyor
birde nasihat kanolada arılara yakın olman lazım öyle haftada bir bakayım dersen yetişemessin arıların hızına

Bekir,

İlkbaharda arıları şurupla beslemek mi, yoksa arıları kanolanın yanına koyup her hafta 180km. arının yanına gitmek-gelmek mi karlı olur? :slight_smile:

Benim kanolalar bayağı büyüdüler Ada Bahçe’de…

Kanola dediğin arılık sınırlarında kendiliğinden açacak. :stuck_out_tongue:

http://img812.imageshack.us/img812/4104/4322042011cumaanamemesi.jpg

Bu bitkisel yağ üretimi için ekilmiş kanola bitkisi

http://img39.imageshack.us/img39/5236/11321042012cumartesikan.jpg

Bu hayvanlara silaj yapımında kullanılan kanola bitkisi

http://img542.imageshack.us/img542/4329/11321042012cumartesiarr.jpg

Yeni süzülüp kavanoza konulmuş kanola balı.
Süzüldüğünün üçüncü günü donmaya başladı.

Kanola balı daha çok krem bal yapımında kullanılıyor.

Kanola açtığında arıların gelişim devresi olduğundan bal üretiminden çok, arıları besleme amacı düşünülüyor.

Kanola…

Arılarımızı kanola götürmek…

Öyle bir dönem ki…

Hem polenin toplanması lazım hem koloni geliştikçe çerçeve takviyesi…

Arı gelişir eyvallah ama başında durmadan da olmaz.

Heee bir de kendi aracın yoksa nakliye masrafları cabası…

Kanolanın vereceği nektar katkısını eğer polenli bir bölgede iseniz ikame etmek kolay…

Kanolaya değil de karaçalıya gitmeyi tercih ederim…

Kanola nisanda açıyor, karaçalı mayısta.

Birbirinin alternatifi değil ki.

Birisi nakliye masraflarından mı bahsetdi :slight_smile: Alaçan bir transid taşıma derdin olmasın.

Kanolayı arıları geliştirmek için düşünülüyorsa çiçektozu , yeterli olan bölgelerde şerbet takviyesi yeterli olabilir.

Alternatifi için demiyorum…

O dönemde duble nakliye yapmak yerine tek gezmekle iyi iş çıkarmanın yoluna bakıyoruz.

seninkiler başka sen getir ben bakarım yeterki tarif et
180 cok uzak cok zarar edersin kenan bey

Allah izin ederse bu sene bende kanolaya gitmeyi düşünüyorum ama kafamı kurcalıyan birşey var.
Kanolaya giden arkadaş anlatıyordu kanolaya ılaç vuruyorlar ılaç vurulurken arıların gözlerı kapanıyor ve akşama doğru gözleri açılıyor ,birkaç arısıda sıcaktan kırıldı.
Bu vurulan ılacın etkisinin obur güne arıya zararı yokmu,?

iki sefer ot ilacı atılıyorda üstüne atılan herbisit böcek ilacı yok veya bizde atılmıyor

Ahmet abi sana arıcılık konusunda akıl vermek haddime olmasa da

Ne işin var kanola da Orhangazi gibi baharı olan bir yerdesin daha ne istiyorsun

Diyesim geliyor :slight_smile:

Zafer bey haklısında ben bal için erzuruma gidiyorum orda bal mevsimi 15 hazırandan sonra .
Orhangazıdede nısan 15 den sonra ılaç vurulması yok densede oluyor herhalde .
Orhangazıden erken kalkıpda erzurumda şekerle besleme yapacağıma kanolaya gider doğal besleme yapar ,arılarda daha iyi gelişir diye düşünüyörüm.
Busenede bol masraf ederde bal alamasak işte ozaman durum berbat.