KAPANAN ANA ARI GÖZÜ

Arkadaşlar bu hafta yaptığım kontrollerde güçlü kolonilerin bazıları memeleri kapatmış kovan kalabalık olduğu için anayı göremedim.
Acaba ana oğulla gitti mi?
Bildiğimiz kadarıyla meme kapattığında oğulla birlikte gider fakat dikkat ettim kadroda azalmamış acaba ana halen kovan damı?

Günlük yumurta kontrolü yapabilirdiniz, ana kovanda olabilir. Kapandı illa gidecek diye ne yazık ki kesin sonuç vermiyor.

Peki memeleri ne yaptınız, temizlediniz mi yoksa bırltınız mı?

Ben olsam, hemen arılıkta kapalı memeli çerçevenin yanına 1 çerçeve daha arı koyarım (muhtmelen kapalı yavrulu çerçeveyi) hemen bölmeyi oluştururdum. Amaç arıyı çoğaltmaksa.

Dünkü kontrolde benzer bir durumla ben de karşılaştım:

Çerçeve kenarında kapalı tek meme var, yumurta çok azalmış kadroda bir değişiklik fark etmedim.

Memeyi bozmadan kontrole devam ettim, başka meme göremedim ama şansıma ana boyalı olduğuna gördüm. (Bu durumlarda boyalı olması çok büyük avantaj.)

Henüz gitmemişti ama bayağı küçülmüş, uçmaya hazır, dün kontrol etmesem bugün yarın yolcuydu.

İnatlaştık ya memeyi yine bozdum bakalım ne olacak…

Keşek bölseydin İbrahim hocam, çok zayıfladı ise kesin gidici .

Numan bey öncelikle anayı aradım bulmak o kadar zor ki canım çıktı.Birinde buldum hocamın dediği gibi ana bayağı zayıftı o kovanda da 4 tane kapalı göz bıraktım.

4 meme biraz fazla, anladığım kadarıyla oğul vermesini istiyorsunuz.

Hayır oğul kesinlikle istemiyorum.Herhalde sayıyı azaltmak gerekecek.
Aynı yaşta olurlarsa oğul verir mi?

Arı güçlü ise verir ki zaten anayı da içeride bırakmışınız.

Memeli çerçeveleri 2-3 çerçeve arı ile bölün kafanız rahat olsun. Bölmelerde 1 veya 2 meme bırakın yapabiliyorsanız memelerden biri açık biri kapalı olsun.

Numan ana küçülmüşse, biz memeli çerçeveleri bölsek bile ana geride kalırsa geri de kalan oğul vermez mi?

ibrahim hocam,ben olsam şöyle yapardım.

anayı iki çerçeve arıyla arılıkta bir köşeye alırdım orada devam etsin,

kalan zaten tek meme oda çıktığı zaman yoluna devam eder,bala bile çalışır.

İbrahim abiye katılıyorum, ana zayıfladı niye artık gidecek :slight_smile: Fakat sen koloniyi de zayıflatırsan o anaya 4 koldan sarılırlar diye düşünüyorum taki tekrar gelişene kadar :slight_smile:

bence oğul için değil anayı değiştirmek için meme yaptı.ananın kanadını biraz keser memeyi bırakırdım.

Meme içerde kaldığında yine oğula gider. Eski ana kanadı nasılsa kesildi. Hareket edemeyecek.