karadeniz arısı

ana arıya ihtiyacım oldu, ana arı üretip satan birinden kafkas alayım dedim, sana karadeniz vereyim dedi, internetten baktım özellikleri şöyle;
yalnız birkaç yerde bu soyun tükendiği de yazıyor, tükenen soyun anasını bana nasıl veriyor bilmiyorum, neyse denemek için aldım bir tane, şimdi kafeste kovanda, öldürmeden verebilirsen deneyeceğim… Sizin fikirleriniz nedir?

Karadeniz arısı : Kafkasa yakın morfolojik ve Fiziolojik özellikler taşımaktadır. Kafkasa göre daha açık renkli hırçın bal verimi yüksek olan hızlı gelişen bir arıdır.
türkiye sınırından zonguldağa kadar deniz kıyısı alanı kapsar
bu arı süper arı ırklarından biridir

1-sabah erken çalışmaya başlarlar
2-yağmurlu ve sısli havada çalışabilirler
3-gelişimleri hızlı ve iyidir
4-bal verimleri yüksektir
5-erken yumurtaya başlarlar ve geç yumurtayı keserler
6-tek olumsuz özellikleri biraz hırçın olmalarıdır

karadeniz arısı ilkbharda ve sonbaharda gelişim problemi yaşayan kafkasdan daha iyidir ve daha hızlı gelişir

gercekden bu özellikleri taşıyorsa cok güzel hayırlı olsun

Ana arının ırkı ne olursa olsun…

Genç bir ana arı ise…

Yetiştirilme sürecinde iyi beslenmiş ve iyi bir çiftleşme gerçekleştirdi ise…

Tüm yaşlarda işçi arı nüfusu barındıran biraz güçlüce koloniye uygun tekniklerle kabul ettirilirse.

Özellikle ana arı verilen kolonide yalancılama emaresi yoksa.

Daha önce bir ana arıyı kesmemiş bir koloni ise.

Bu ana arı verilen koloni hakkındaki ifadeleri neden yazıyorum.

Çünkü genelde böyle problemli kolonilere ana vermek konusunda dünya lideriyiz de ondan.

Bölgede bal akımı ve polen akımı da iyi ise…

Yemişim ırkını.

Irkların farkı, bölgede nektar ve polen akımı iyiyse, iklim müsaitse ortaya çıkmıyor.

Hiç bir arı ben şu arazideki balı kovanıma taşımayayım demiyor.

Şu anda bende yaklaşık 3 ayrı davranış biçimi gösteren arı türü var.

Ortalama güçleri 20 şer çıta olarak Kestaneye götürdük.

Haftasonu kontrollerinde kovanların ağırlıkları hemen hemen birbirine benzerdi. Bol bal akımını görünce hepsi de üzerine düşen görevi yapmıştı.

Fakat iklimin müsait olmadığı nektar ve polen akımının sıkıntılı olduğu dönemlerde, ırkların farkı epey ortaya çıkıyor.

Kimi ırk asgari ücretle yaşamayı bilen çalışanlar gibi kıtlık döneminde ayağını yorganına göre uzatıp kendini garantiye alıyor.

Kimi ırk ise yokluktan anlamıyor, mirasyediler gibi har vurup harman savuruyor, sürekli açlık tehlikesiyle karşı karşıya yaşıyor.

Karadeniz Irkı olarak adlandırılan arının en büyük özelliği ise orman gülü nektarından olumsuz etkilenmemesi.

Karadenize dışarıdan getirilen arıların orman gülü (komar) bitkisi nektarından olumsuz etkilendiği, nüfus azalması problemi yaşadığı bilgisi hem literatürde hem de bazı arıcıların tecrübelerinde var.

doğru söylüyorsunuz, cins değil duya bakmak gerek…

Sayın Çakır.

Son 10-15 gündür kendime, çevremdeki eski arıcılara; arıların gözle görülür bir biçimde azaldığını, eksildiğini

sorup durdum. Tek sebep arıların eski ve yorgun tarlacılar olduğu, onun için azaldığı yönündeydi. Haklılık

taraflarıda yok değil. Fakat sizin yazmış olduğunuz yazıyı okuyunca, ben de arılarımdaki kayda değer

eksilmenin orman gülünden kaynaklandığı kanısı ağırlık kazandı. Çünkü ben arıları marmaradan getirmiştim

karadenize. İşaret ettiğiniz gibi arılarım komar bitkisinden bayağı etkilenmişler. Bu etkilenme nasıl olmakta

sizce zehirlenme gibimi? Cevaplarsanız bir bilgi daha devşirmiş olacağız zatialiniz sayesinde. Saygılarımla.

biz kısaca muğla ırkı diyoruz bu bölgenin arısının hortumu kısa olduğundan komar yani orman gülü veyaa buna benzer honi bicimindeki ciceklerden bal alamıyor hortumu yetişmiyor dolayısı ile arılar giderek güc kaybediyor ve zayıf düşüyor bazen orman gülünden arının zehirlendiğinide gördük bu ciceğe ilk calışma esnasında arıların önünde birer avuc arı ölüsü ile karşılaştığımız oldu ama bu sene yaşamatık saygılar

Ahmet İnci’nin Anaarı ile ilgili yazdığı kitapta bu konuyla ilgili literatürden aktarılmış bilgi var.

Aynı insanların etkilendiği gibi, arının da bu bitkinin nektarından olumsuz etkilendiği, zehirlenme belirtisi gösterdiği ve kovanına geri dönemediği anlatılıyor.

Karadeniz bölgesinin arılarının ise doğrudan bu nektara adapte oldukları için olumsuz olarak etkilenmedikleri yazılmış.

Buna benzer bilgileri Karadeniz bölgesinde arıcılık yapan başka arkadaşlardan da duydum. Bir kaç arkadaşımız da blogunda yazmış.

Örneğin organikciyiz.blogspot.com adresinde Ali Yener arkadaşımız, aşağıdaki bilgileri yazıyor:

orman gülü balı hem insanlarda hemde bu balı yiyen hayvanlarda zehirlenme etkisi göstermektedir her arı ırkı orman gülü balını toplayamıyor çünkü aynı insanlarda olduğu gibi bazı arı ırklarınada aynı etkiyi göstermekte geçmiş yıllarda bölgemize dışarıdan gelen özellikle adana muğla taraflarından gelen arıcılarda bu mevsimde arılarında zehirlenme belirtileri görülmüştü onun içindirki mayıs ayında dışarıdan bölgemize pek arıcı gelmez

Bu bitki nektarının yabancı ırklara yaşama şansı vermiyor oluşunun bölgeye adapte olmuş arıların ırk özelliklerinin korunması açısından önemi büyük.

Sayın Çakır ve Gezginci vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Kolay gelsin.

Murat bey, bu durum aslında kendi yöresinin dışında arı arayan arkadaşlar için çok güzel bir örnek.

arkadaşlar her yörenin kendine has arı ırkı vardır bulundugu bölgeye uyum saglamış karadeniz arısı kafkas türüne çok benzer ama benim bildigim kadarıyla bu arı çok fazla devrim geçirmiş ve gerçek kara deniz arısı çok az sayıda zonguldak ve ordu bölgelerinde nadiren görünür bu kara deniz arısını alıp egeye götürürseniz kendi arınızkadar dahi verim alamazsınız arı ırkına çok fazla takılmamak lazım engüzel arı ırkı sizen kendi arınızdır bulundugunuz bölgeye uyum salamış arı büyük arıcılar yani profosenel olarak arıcılık yapan arıcılar bir çogu arı ırklarını bilmez ve bu olayıda kafaya takmazlar verimine bakarlar sadece çok fazla takmamak lazım

Muratbey merhaba,yaklaşık on sene önce Bilecik/Söğüt/Tuzaklı köyünde keklik avına gitmiştim.Ormanda gezerken rastladığım çalı türündeki çiçekli bir bitki,bende açelyenin yabanisi izlenimi yaratmıştı,hatta bir kök sökerek saksıya ekmiştim fakat tutmadı.Şimdi bahsi geçen orman gülü bitkisine çok benziyor fakat çiçeklenme mevsimi aynı değil bahsettiğim ekim veye kasım ayıydı.Aynı familyadan olduğu kesin,görünüm olarak yaprak ve çiçekleri çok benziyor fakat nektar kaynağı olarak ne derece etkili bilmiyorum.Bu bitki hakkında bir bilginiz varmı veya bölgedeki başka arkadaşlardan da bilgi veren olursa sevinirim.Selamlar

ben erkan kaya düzce nin bir köyünde arı cılık yapmaya çalışıyorum…kendi arılığımda yaptığım ana arı üretiminde sadece çıkacak anaarı nın anasını belirleyebiliyorum baba konusunda elimden gelen bir şey yok… benim bilmek istediğim arıların genetik hatlarının mesela- BAL YAPMA-HUY-ÇALIŞMA-YAVRULAMA-KIŞLAMA-BAL TÜKETİMİ-HASTALIK DİRENCİ-OĞUL EĞİLİMİ-işte buna benzer özelliklerini daha çok kimden alır ana neyi baba neyi belirlemede etkin olabilir bunu merak ediyorum.belki bu konudada ilerleme sağlarsam kendime ve çevreme daha yararlı arı ırkları konusunda yardımcı olurum…bu konuda bana aktarabilecek bilginize ihtiyacım var.allah işinizi kolaylaştırsın… s.a

geçen yıl almış olduğum kafkas arıların içinde bir kovan farklı idi.sarı halkalı ve iri yapılı.aşırı saldırgan.ama bal verimi iyi değil.haziran ayında bölme yaparken 9 çıtalı kovanda hiç ballı petek yoktu.şuna inanın ki şuruplama bile yapamıyorum.bu bir kovan bezdirdi beni.çok hırçınlar

Şimdi kritik soru şu…

Hala o koloniyi arılığınızda bulunduruyor musunuz?

koloni duruyor fakat anasını değiştirdim.ama yeni ana eşek arısı gibi sapsarı idi.belli bir zaman sonra anayı kestiler.şu an anasız.zaten birleştirme yapacağım.

Olayın özü şu…

İstemediğiniz özellikleri taşıyan ana arıların kafalarını sıkma kararlılığını göstermeye başladığınızda, zaman lehinize çalışıyor demektir.

bunlara ilave olarak belkide dünyada en kaliteli ana yetiştiren nadir ırklardan biri

selam arkadaşlar hep okudugum linklerde arı ırkların dan bahsediliyor geçenki yazımda bahsetmiştim kafkasla yerli arımı evet yerli arıma bugün kat koydum ve balbasmaya başladı kafkas arım şuanda 8çerçeve ve balyok ben yerliden miller metodu ile ana yapıp ırkları değiştireceğim demek istediğim her arı kendibölgesinde iyidir arkadaşlar saygılar