Selam değerli dostlar.
Geçen gün yaptiğim kontrolde en güçlü ve en zayif kovan hepsinde tüm çerçevelerde ne açik ne de kapali bir tane bile yavru gözü yoktu. Bu zamanda bu yavruyu bu kadar çabuk kesmemesi gerekirdi.
Bunun başlica sebebi ne olabilir? Düşüncelerinizi merak ediyorum. Bulunduğum bölge afyon\ sandikli
Benim tahminim. Polen akişi sifir. Peteklerde polen stoğu yüzde beş anca. İlk aklima gelen bu.
Bulunduğu çevre desem, uşaktaki bir yaşli amcanin arisida ayni durumda idi petekler meşe bali ile dolmuş polen ve yavru yok denecek kadar azdi.
Fikirkerinizi bekliyorum.
yavru ve yumurtanın olmaması kovanın söneceği kanaatini tek başına oluşturmaz.
Hatta diğer etkenler daha etkilidir.
Genç nüfus olması tabi ki avantajdır fakat bu mevsimde yavru yok diye kovan söner fikri altyapısız bir öngörüdür
özellikle kasım ortasında yumurta beklemek fazla bir beklenti olur.
Mevsimin gereğini arı kendisi gayet güzel ayarlayabilir.
Kovandaki yavru faaliyetinin azalması veya hiç olmamasının en büyük sebebi polen gelişinin veya polen stoğunun yetersiz olmasıdır.
Arıya teşvik şurubu verildiğinde de tekrar yavruya geçtini görüyorum.
Ruhsatlı kimyasal varroa ilaçlarını yoğun miktarda kullanıldığında ana arı bir süre yumurtlamayı kesebiliyor.
Her bölgede aynı sorun yaşanıyor,
Tecrübeli Arıcı arkadaşlar daha önce böyle bir durumla kışa girdiniz mi?(polensiz, yavrusuz vs.)
Çok kaygılanmakta haklımıyız,
Ankara’da da 6 kovanın 2si yavruya Tam gaz 4 tanesi sıfır .Aynı yerdeler ama yavru yapanlar 3 çerçeve sıkışık .4 kovan 8 çerçeve yavru yok.
Anlamış değilim