Kasim ayinda kovanlarda hiç kapali ve açik yavru olmamasi normal mi.

Selam değerli dostlar.
Geçen gün yaptiğim kontrolde en güçlü ve en zayif kovan hepsinde tüm çerçevelerde ne açik ne de kapali bir tane bile yavru gözü yoktu. Bu zamanda bu yavruyu bu kadar çabuk kesmemesi gerekirdi.
Bunun başlica sebebi ne olabilir? Düşüncelerinizi merak ediyorum. Bulunduğum bölge afyon\ sandikli

Benim tahminim. Polen akişi sifir. Peteklerde polen stoğu yüzde beş anca. İlk aklima gelen bu.
 Bulunduğu çevre desem, uşaktaki bir yaşli amcanin arisida ayni durumda idi petekler meşe bali ile dolmuş polen ve yavru yok denecek kadar azdi.
  Fikirkerinizi bekliyorum.

Trakya’da da aynı şeyi yaşıyoruz. Ne açık ne de kapalı yavru var. Usta arıcılar durumu kuraklıktan ötürü polen eksikliğine bağlıyor.

Ordu da da aynen dediğimiz gibi yalnız bir ara soğuk gitmişti hava ben ona bağladım bal polen stok durumu yeterli olanda bile yavru yok

Zonguldak tada aynı.

istanbulda da farklıdeyil arkadaşlar

ya bende fazlalığından şikayet ediyorum,ana larkafayıyemiş,ilkbahara girdiğimizi sanıyorlar galiba,bu gidiştearılara bıraktığım koca ballar yetmiyecek,bütünkovanlar kapalıve günlük yumurtalarla dolu,çerçeve etsan bitürlü atmasan bi türlü,polen ve nektar geliyor,gece sıcaklık birden 5 dereceye düşüyor,gündüz 25 dereceye çıkıyor,ne yapacağımı bende şaşırdım,sevinsemmi üzülsemmi anlamadım…

Girne bölgesinde de polen ve nektar akışı bu günlerde hızla devam ediyor. Sanırım iklim ve coğrafyadan kaynaklanmakta.

Buralardada durum farklı değil.

Hiç yağış olmadı ve sonbaharda açan hiçbir çiçek açmadı.

Yavru uzun süre önce çok azaldı ve bir süredirde sıfır.Oksalik Buharını dahi yaptım bu nedenle. ;D

Polen kıtlığı 1. sıradaki etken bana göre.

Varoa.

Polen.

Stok.

Aslında buda güzel VARROA ile mücadele için bu dönemi bu yönde değerlendirebiliriz.. 

Yavru yok olan varsa arının üstünde mücadele daha kolay ve etkin olur.

yavru ve yumurta yoksa kovanın sonme ihtimali yüksekmidir?

yüksektir… :frowning:

yavru ve yumurtanın olmaması kovanın söneceği kanaatini tek başına oluşturmaz.
Hatta diğer etkenler daha etkilidir.
Genç nüfus olması tabi ki avantajdır fakat bu mevsimde yavru yok diye kovan söner fikri altyapısız bir öngörüdür
özellikle kasım ortasında yumurta beklemek fazla bir beklenti olur.
Mevsimin gereğini arı kendisi gayet güzel ayarlayabilir.

Kovandaki yavru faaliyetinin azalması veya hiç olmamasının en büyük sebebi polen gelişinin veya polen stoğunun yetersiz olmasıdır.
Arıya teşvik şurubu verildiğinde de tekrar yavruya geçtini görüyorum.
Ruhsatlı kimyasal varroa ilaçlarını yoğun miktarda kullanıldığında ana arı bir süre yumurtlamayı kesebiliyor.

Her bölgede aynı sorun yaşanıyor,
Tecrübeli Arıcı arkadaşlar daha önce böyle bir durumla kışa girdiniz mi?(polensiz, yavrusuz vs.)
Çok kaygılanmakta haklımıyız,

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ankara’da da 6 kovanın 2si yavruya Tam gaz 4 tanesi sıfır .Aynı yerdeler ama yavru yapanlar 3 çerçeve sıkışık .4 kovan 8 çerçeve yavru yok.
Anlamış değilim

bizim bölge farklı,tam gaz yumurta ve nektar geliyor…hayırdır inşallah…

http://i.hizliresim.com/vZknVr.jpg

İyi olduğu kadar kötü tarafıda varroa mücadelesi ,kışında varroa sorunu devam ediyor...

Varoa sorununu kökten çözdüm,çubuk kullanıyorum cok etkili…

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çubuk??