Ceviz,badem,kaysı,şeftali gibi sert kabuklu meyve çekirdeklerini sivri taraf aşağı gelecek şekilde kendi boylarından biraz fazla toprağa gömün.Çekirdeğin meyvesi nasılsa öyle ürün verir.Aşıya gerek yok.Esen kalın.
Aşıyla iyi özellik kazandırılmış meyvaların çekirdeklerinden yediğiniz meyve gibi ürün almanız zor.
Örnek: bir kayısıyı beğendiniz, çekirdeğini ektiniz, herzaman aynı kayısıyı göremezsiniz bakarsınız ağaçta zerdali olur.
FİDAN NASIL ELDE EDİLİR?
Tohumdan yetiştirme:
Çoğunlukla pratik değildir. Bu yolla meyve almak uzun zaman gerektirir. Kültür meyveleri tohumdan yabani çıkar ve aşı gerektirirler.Bir çok elma, armut,ayva,dut, kiraz ,kayısı ve portakal çeşitleri böyledir.
Şeftali, ceviz, badem, zerdali ve kestane gibi bazı meyveler ise tohumdan aslına uygun meyve verirler. Yabani meyveler de böyledir.
Kaliteli meyvelerden alınan çekirdek veya tohumlar kasım ayında bol gübreli ve kumlu toprağa ekilir. Baharda çıkan fideler 2 yaşına gelince asıl yerine dikilir.
Alıntı.
Sayın Murat Bey kardeşim;
Ben araştırmayı çok yönlü olarak yapmayı huy edindim.Birde deneme yanılma metodunu kullanırım.Bahçemde 150 yi aşkın badem ağacım var.Hepsini fidelikte yetiştirdim.Zamanı gelince bel üstünde toprağı ile taşıyarak çukurlarına diktim.Hiç fire vermedim.Ayrı ayrı çekirdekler aynı orjinal ürünü verdi.
İnce kabuklu Nompareli bademi merak ettim.Çekirdeklerini buldurttum,onlarda aynı tuttu.Bu yıl kırağı vurdu.Geçen yılın bademlerini hala çocuklar ve ben yiyiyoruz.Baş parmağım kadar badem bile var.
Bu bilgiyi araştırma yaparken bir Z.Müh.Beyin yazısıyla pekiştirdim.O yazıyı bulursam iletirim.Toprağımız üstelik çorak ve kistli.Ben uyguladım.Yalnız saksağan ince kabukluların düşmanı.Çok sever.İçten selamlar.
Sayın hatkobi:
Her zaman aynı kayısıyı göremezsiniz dedim.
bazen bozuk çıkabiliyor.
herkese iyi akşamlar. bu konuda bende bişeyler söylemek istiyorum. çekirdeğin meyvesi nasılsa öyle ürün verir demiş büyüğümüz. bu konuda % 100 lük bir benzerlik olamaz. çünkü o meyve eğer kendi kendine döllenen yani tozlaşan bir tür değilse daha çiçeklenme aşamasında iken onu tozlayan diğer türün özelliklerinide alacaktır. yani o çiçek başka ağaç tarafından tozlanacaktır. dolayısiyle genlerinde diğer türün özellikleride bulunacaktır bu sebeple nonpariel bademi olarak toprağa dikilen badem onu dölleyen tür olan teksas bademinin özelliklerinide taşıyacaktır. eğerki kesin sonuç isteniyorsa nonpariel bademinden alınan aşı kalemi ile o badem fidanının ikinci yıl aşılanması gerekmektedir. saygılar sunarım.
Değerli kardeşlerim;benimki bir öneri.Bir tek soru sorup konuyu sonlandırmak istiyorum.Bir bahçeye 5.erden 5.cins aşılı badem ağacı yetiştirdiniz.İlerde tozlaşmayla melezleşmemi olacak.Çok teşekkür ederim.
evet sayın abim. mutlaka melezleşme oluyor. nasıl ki saf bir ana arı yetiştiriciliğinde ırkı melezleşmeden kurtarmak için tecritli bir bölgede yapmamız gerekiyorsa bundada böyle.
“eğerki kesin sonuç isteniyorsa nonpariel bademinden alınan aşı kalemi ile o badem fidanının ikinci yıl aşılanması gerekmektedir.”
Ankaralı kardeşim;Yine dayanamadım.Yukarıdaki cümle sizin.
Ben diyelim bademleri aşıladım.Yanda komşumun başka cins bademleri var.Ki var.İlerde aşılı badem çiçeklerim yan bahçeden etkilenirmi.Onunkilerde benimkilerden etkilenip melezleşirmi? Teşekkürler.
günaydın abi. evet abi etkilenip melezleşir. çünkü sizin bademlerinizde onunkileri tozlayacak dolayısiyle komşunuzun bademinden alınan tohumluk bademlerdede sizin bademlerinizin özelliklerini taşıyacaktır. komşunuzda kendi bademlerinden aldığı tohumu ektikten sonra fidan pilot kalem kalınlığına geldiğinde yine nonpariel badem ağacından kalem alıp yeni fidanları aşılaması gerekmektedir. saygılar sunarım.
Bu kabuklu bitkilerin içersinde çeviz ağacı diğerlerinden çok farklı bir bitki.
Çünki ; kendi kendini dölliyebilen bir ceviz ağacı olduğunu biliyorum . Diğerleri
bibirlerini dölleyerek meyve veriyorlar.
Selamlar...Saygılar...
cevizinde hepsi sadece bir ceviz türü kendi kendini tozlarlar başka bir türden tozlayıcıya gerek duymayan tür ise sadece şen-1 çeşididir. bu çeşidin haricindeki türlerin hepsi tozlayıcıya ihtiyaç duymaktadır.
Değerli Kardeşlerim;
Benim asıl amacım çevreme örnek olmak ve ağaç sevgisini aşılamaktı.Köyün toprağı çorak,suyumuzda az.Çok uğraştım ve başardım.Zaman geçtikçe köydede merak başladı ve ummadığım kişiler ağaçla ilgilenmeye başladı.Şehirde olanlardan bahçeli evler yapanlar var.Her hafta sonu çoluk çocuk gelirler.Özellikle çocuklar için çok iyi.Dikili ağacımız var deniyor.
Arısı olanlarda bundan azda olsa istifade ediyor.Doğa ile iç içe olmalı.Hiç olmazsa hafta sonları.Nerede olursa olsun bir dikili ağacınız olsun.Hepinize gönülden selamlar.
Ne dikerseniz dikin, yeter ki dikin.
Çocuklarınızla dikin ki, toprak sevgisini anlasınlar, 50 yıl sonra, aha ben bu ağacı babamla, anamla diktim desinler.
Babam bana Antep’te, dedemin babasının ( Kut’ül Ammare de Şehit Olmuş) diktiği ceviz ağaçlarını göstermiş, dede sevgisi yaşayamayan birisi olarak, o ağaçlardan en büyük olanına, dede ağaç ismini vermiştim. Cevizini sirkelemek iki gün sürer, altında 150 kişi yemek yer…
Diktiğiniz çekirdekten, çıkan fidan çoğunlukla çöğür olabilir, hiç sorun değil, aşılayacak birisi bulunur.
Yeterki o çekirdekler boşa gitmesin.
Çocuklarımızın, torunlarımızın birer dede ağaçları olsun.
Basra kardeşim çok teşekkürler.Çocuklar küçükken ne görürse o akılda kalır.Bursa Uludağ çıkışında uluçınar var.6-7 yüz yıllıkmış.Her zerresi tarih,ama tercumanı ancak gönüller.
Bir öğretim görevlisi,başka şehirlere otobüsle ders vermeye giderken çantasında ceviz taşırmış.Mola verilen yerlere hemen bir iki tohumluk ekermiş.YA TUTARSA.
Bu başlığı açan sayın hatkobi beye ve cevap verenlere çok teşekkür ederim. Bu konuyu gündemimize almamızın tam zamanı. Çekirdek biriktirebiliriz
orman yangınlarının tavan yaptığı şu günlerde tam zamanı arkadaşlar.ben her yıl dağ tepe bulduğum her yere çekirdek atarım tohumdan yetişen ağaç kıraç topraklara daha çabuk uyum sağlayıp kökleri daha derine giderek yaşama şansını çoğaltıyor.
Ben hep küçüklüğümden beri kestane meraklısıydım ve babannem dahil herkes, kestane diken meyvesini görünce ölür diye aklıma soktular. Kim uydurduysa bu batıl düşünceyi rabbim affetsin. Cehalet ne kötü birşey, o zamanlar dikmiş olsaydım şimdiye ağaçlar 20 yaşında olacaktı.
Buranın toprağı kızıl renkli ve sert ama gübre sorunumuz yok çok şükür. Kestane ve karayemiş dikmeye baslamalıyım. Belki çok ileride arılarım bile faydalanır.
Saygılarımla…
bu sene dikmek için çekirdek biriktirmekteyim.Ekme zamanını şubat olarak biliyordum ama kasımda dikiliyorsa bende öyle yaparım.Fidanı çekirdekten yetiştirince aşılamak gerekiyor.
Çekirdekleri sonbaharda ekin veya soğukta saklayın. soğuklama ihtiyacı karşılanmazsa çimlenme gücü düşer. Ben bu sene çok kaysı, şeftali, elma ektim ama hiçbiri yabacı ottan dolayı olmadı. Geçen sene kuşburnu ektim o da olmadı.Yarın sizin için ceviz ekecem. Denemeye devam.
Bilin ki ektiğiniz tohumlar yabancı döllenen meyvelerin çeşitlerine aitse istediğiniz saf çeşiti elde edemezsiniz. Çeşitiniz %100 melez olur. Kalıtsal özellikleri saf çeşite benzemeyebilir. Ben 20 yaşında verimsiz cevizler bile duydum. Ömür kısa, bahçemize fidan dikelim, çevreye de tohum. Çevre ağaçlansın.