Katlı olan 2 kolonimde koloni önemli ölçü mevcuttan düşmüş. Katsız kolonilerimde böyle bir durum bulunmamaktadır. Acaba katlı kolonilerimde kovan iç sıcaklığı veya neminin fazlalığından mı? böyle bir durum oluştu?
Eğer ana arı yavru atımını kesmişse nüfusu azalmış olabilir bu mevsimde normal, tabi ne kadar nüfusu düştüğünü belirtmemişsiniz ama 10 12 çerçeve civarı ise normaldir demek ki arınız yerli arıdır, katsız kovanlar daha geç yavru kesebiliyorlar güçlü arılara göre , bir diğer ihtimal de bölge arısı değildir olması gerekenden fazla yavru atıyordur dolayısı ile nüfus fazladır
l
Genel bakış olarak:
Kışın kurak geçen bu yıldan dolayı bitkiler olması gereken zamandan bir kaç gün hatta 10 gün kadar geç mevsimine girdiler yani geç çiçek açtılar. arılar zaman periyoduna uyum sağlayamadı. daha erken yavru azaltmasına ve yavru kesimine girdiler.
Bu durumda azalmış tarlacı arıyla ana bal özü toplama dönemi girdiler, bal özü akımı sürdüğünden, bu baskı ile ana arı yeni yumurtayı artıramadı dolayısıyla yeni nesil gelmedi, o yüzden arı sayısı en alt düzeye düştü.
-
neden:
Bal özü akım döneminde tüketici sağlığını düşünüp varrao ilaçlaması yapılamıyor.
Arısı az olan kovanlarda ortalama olarak 5 - 6 çerçeve kapalı yavru vardır.
Kovan yavrulu bir çerçeveyi çıkarıp bakınız, boşluklu olarak yavru alanı varsa varrao hasarı var demektir bu olay da yavru sayısını etkiler. -
Sorunun alt nedeni sürekli aynı ilacı kullanmak veya Bakanlık oluru olmayan ilaçları kullanmaktır.
-
Neden Aşırı sıcakların bazı yavruları etkilemesinden dolayı arı ölümler.
-
Neden Yavru çürüklüğü başlangıcından dolayı yavru kaybından dolayı arı sayısı azalması.
bugün 20 kovan arımı kontrol ettim. yaklaşık 18 tanesinde çıkmak üzere olan 1 2 çıta yavru olduğunu gördüm. kurt yada larva hiç yok. sadece 2 kovanda kurt va 3 4 çıtada kapalı yavru var. ankarada polen gelirken arıların yavru kesmesi normalmi. 2 gün önce bal aldım bu arilardan. beslemeye başlasam faydası olur mu.
, Katlı kolonilerim f1 italyan arısı. Biri 16 diğeri 18 çerçeve şeklindeydi. Çerçeve dizilimi birincisi kuluçkalıkta 8 ballıkta 8, diğeri kuluçkalıkta 9 ballıkta 9 arılı çerçeve şeklindeydi. Arılarıma eşek(arıları yiyen sarı kırmızı olan) arıları saldırdı. Bende o bölgeden biraz geç kaldırdım. Arıların nufusunu düşürdü. Katlı kovanlarda yavru hastalıklarından taş hastalığını gözlemledim. Kovan giriş deliğinin dar 10 cm eninde olmasından şüpheleniyorum.
Tekrar bal sağımı yapmayacaksanız kışlatmaya hazırlık amacıyla besleme yapabilirsiniz. İmkanınız varsa arıların nektar ve polen bulabildiği yerlere taşıyabilirseniz daha iyi olur.
Kovan giriş deliğinin dar 10 cm eninde olmasından şüpheleniyorum.
Bulunduğunuz yer için 10 cm çok dar.
Kolayını bulsanız da boydan boya tamamen açsanız.