Kaya tuzu şerbeti ile petek saklama

ÇOK ÖNEMLİ KAYATUZU ŞERBETİ.

Sevgili arıcı dostlar peteklerinizin güvelenmemesi için yavru atımını hızlandırmanız temiz ,hijyenik sağlıklı ,hastalıksız bir arıcılık İçin çok önemli kayatuzu şerbeti.

Sağımdan sonra yalatılan petekler ılık kayatuzu şerbetine batırılıp peteği savurarak fazla suyu tahliye edilir, ve muhafaza İçin hazır olmuş olur.

Böylelikle daha önceden Petek’e yumurtlamış böcek ve güve yumurtaları yanmış olup, dışarıdan sonradan yumurtlama İçin kaplama izolesi olmuş oluyor. Bir dahaki yıl arıya vermeden öncede aynı işlemi yapıp fazla suyunu savurup ıslak birşekilde arıya verildiğinde çok hızlı birşekilde arılar bu peteği işlem ve ekstra temizleyip yavru atımı için hazır hale getiriyor.

Bu duruma inanmayan arıcı arkadaşlarımın sadece bir Petek’i işaretleyip,deneyip arıya versinler. Petekteki yavru atımını görünce şaşkınlıklarını şimdiden merak ediyorum.

NOT: KAYA TUZUNDAKİ MİNARELLER ARILAR İÇİN DE FAYDALI VE STERİLDİR.

Kayatuzu şerbeti hazırlanışı. (Kayatuzu hayvanlara yalatılan ucuz olan kayatuzu olucak) örn: 1 kilo Kayatuzuna 5 litre su , kaynatılarak eritilecek, uygulama ılık veya soğuk birşekilde olucak. Soğudukça tuz dibe çöktüğünden arada karıştırılacak.

Cok guzelmiş, kiş boyunya evde petekteki kurtlari kovaladim durdum [emoji16][emoji16][emoji16]

Olur verilirse ben uygularim…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yapan çok muş abi faceden aldım yazıyı .bir dünya yorum var
En güzeli tuz zaten arının ihtiyacı .peteği temizlerken o minarelden de faydalaniyor muş .

Yap bal poşetine koy kapat .

Mantıklı geliyor, fakat mum bu tuzu absorbe ediyor mu, ederse arı için sıkıntı çıkarırmı çıkarmazmı.

Murat hocanın olurunu alabilirsek ben uygularim.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

özer bey kaya tuzundan kasıt iyotsuz doğal tuz anladım.
yani bizim diri zeytin tuzu olur mu?
bu yöntemi siz denediniz mi ?
ilgili yazı video linki verebilir misiniz ?
en azından kimyasal bir yöntem değil .
çok faydalı ve önemli bir konu.
arıcının en kıymetli hazinesi kabarmış petek.
teşekkürler , saygılar :slight_smile:

Peteklerin korunması adına çok önemli birşey Sayın Murat Beyden de bir yorumunu arz ediyoruz selamlar

Özer Bey bu işlemi yaptıktan sonra poşete alınmalı mı petek , yoksa açıkta da kalsa koruyucu etkisi devam eder mi?

Video yok ama.
Anlatanlar hiç sıkıntı olmadığını petege zarar vermediğini söylüyor …
Altta not düşülmüş saf kaya tuzu .Hani ineklere yalasın diye verdiğiniz tuz.

Yaptıktan sonra posetleyip boş katlara dizin diyorlar .içerdeki yumurtalar tuz sayesinde yanıyor muş .dışardan giren olmayınca sıkıntı olmuyor muş

Aha bu tuzdan

.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180307/a8d11fec5ef32530c6371b4a55a1e393.jpg

Keskin den mi çıkarıyorsunuz bunu :wink:

Ertesi baharda yapılacak işlem açık değil.

Tekrar tuzlu suya mı sokulup verilecek yoksa temiz suyla mı yıkanıp verilecek?

Petekler tuzlu suyla korunabilir.

Canan Karatay’ın dediğine göre kaya tuzu içinde 84 çeşit mineral varmış.

2 yıl önce Mustafa Kemal Alkoç petekleri deniz suyuna sokup saklamıştı ama sonucu net olarak paylaştığını hatırlamıyorum.

Bence petekleri tuzlu suya daldırıp, silkeledikten sonra saklamaklta sakınca yok

Baharda vermeden önce de temiz suyla yıkayıp kuruttuktan sonra kovana vermekte yarar var.

Tuz bulaşıklı verilince güve kelebeği kurtları ölüyorsa arının kurtçukları da ölür.

Tuz bulaşıklı verilince arılar gözleri temizlemekte zorluk çekerler.

Merhaba üstadlarım, bu yöntemde çıta tellerinin paslanma durumu olur mu? Paslanırsa ne yapmak gerekir?

Çıta tek parçadır teli neresine takacaksınız.

Balmumu kaplı olan tel paslanmaz. olmazsa paslanmaz teller var onları kullanınız.

Cevabınız icin tesekkur ederim hocam. citalara taktığım telin bazi bölümleri petek gozu icerisinde görünüyor. Nitekim ana ari da buralara yumurta atmiyordu. Simdi suzdugum petekleri kaya tuzu su karşımı ile fısfıs yaparak saklamayı düşünüyorum. Teli de ilceden almistim. Normal tel ama paslanir mi bilemiyorum. Karışım bu tele geldiginde pas yapar mi diye tereddüt ettim.

İzah mizahı bozar diyorum başka da bişey demiyorum :slight_smile:

Merhaba, teller paslanmış malesef. Bu kabarmış petekleri kullanabilir miyim acaba? Kabarmış peteklerin boşa gitmez umarım.

Bizim burada ara sokaklarda tuzcular var. İnek için isteyince kaya şeklinde veriyor. Turşu için falan isteyince aynı kayaları değirmene koyup istediğin irilikte öğütüp veriyorlar. Öğütünce rengi beyaz oluyor.
Ben çok yeni olduğum için yapmadım ama babam ben küçükken (1980’lerde) fısfıs ile peteklere sıkıyordu. 1 lt suya 300 Gr turşu tuzu karıştırıp sıkıyormuş. Baharda iyice durulayıp kovana veriyordu.
Şimdi aklıma geldi, varoa için de tütün ve katranı karıştırıp ceviz kadar top yapıp körüğe atıyordu. Körükte normal ağaç çürüğü falan da oluyordu tabi. Ben onu da hiç uygulamadım. Sorumluluk uygulayıcıya aittir.