Kayseri'de Ana Nektar Akımı Ne Zaman Başlar?

Merhabalar kayseride ana nektar akımı ayın kaçı gibi başlıyor. Doğaroğlunun koloni yönetimi sisitemini deneyeceğim için önemli. Teşekkür ederim

Bulunduğun bölge ve mevsim şartlarına göre değişir.
Ben geçen sene Mayıs ayının 15 ile haziran 25 i arası çok güzel nektar gelişi vardı.

Ben 15 - 30 haziran arası olduğunu tahmin ediyordum.

sayın buzul nektar akımı mevsim hava şartları ilede bağlantılı mesala bu sene mevsim biraz ilerde seyrediyor rutin kontrollerinde takip ediniz

Rakımın da çok önemi var diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Kayseri denince 1000 rakım ile 2000 rakım arası değişebilen alanlar mevcut. Kayseri’nin neresinde arıcılık yapıyorsunuz?

Örneğin, ben Hisarcık’tayım, merkez ile aramızda 400m rakım farkı var. Merkeze göre bulunduğum yer 3 hafta daha geç çiçek açıyor.

Çok tecrübem yok ama benim bulunduğum yer için konuşacak olursam, haziran sonu ana akımın başladığı şeklinde bilgim var.

Ben Talas Anayurt taraflarında germir dolaylarında arıcılık yapıyorum Hisarcıkla aramızda çok fazla rakım olacağını düşünmüyorum

En az aranızda 2 hafta var.

Peki Erciyese nektar akımı için arılarını götüren var mı? Erciyeste nektar akımı ne zaman başlıyor?

erciyese arıcılar haziran sonu temmuzun ilk haftaları çıkarlar.
mersin ve ege tarafından daha erken gelen arıcılarda var selamlar…

Arkadaşlar gerçekten önemli bir bilgi nedeni anayı yumurtlamaya teşviğinden tutunda,katları koymaya kadar çoğu şeyi ana nektar akımına göre düzenlememiz gerekiyor.
Benimde Hisarcığa yakın rakımda arılarım var acaba şöyle de diyebilir miyiz örneğin elmaların çiçek açması veya ayvaların çiçek açması gibi…

Arkadaşlar hüseyin köroglu isimli arıcı bir abimiz yazmış oldugu
arıcının kitabında kayseri için hepimizin bildigi sıgırkuyrugu denen 80cm 120cm arası
yüksekliginde bakımsız hozan yerlerde yetişen sarı çiçekleri olan bir bitki
çiçek açtıgında bal akımı başlamış demektir diyor…

buzul kardeşim senin düşünüp düşünmemenle olmuyor kadirin
söylediklerini yabana atma .bizim arılarda aynı rakımda .yazlık bagımızda
hacılar ile hisarcıgı baglayan yol üzerinde. yazın veya kışın enaz 4 ile 7 derece
ısı farkı oluyor…selamlar…

Haziran 15 ten sonrası için hazırlanmak gerekiyor. onun için
Mayıs ayı kovanları çok iyi çalıştımak lazım.Yumurtayı mayısta çok attırrsak tarlacılar haziran 10 dan itibaren arazideler.
Akım olursa bereket olur.

Sarızdaki amatör arıcı arkadaşım balı ağustosun 1o’nun hasat etmişti dahada erken aldım diyordu…
Ben kayseri ile arasındaki farkı göz önüne alarak Erciyesle aralarında 2 hafta olduğunu düşünüyorum. Mutlaka aramızda Erciyese gelen arıcılarımız vardır.

Bu konunun başlığındaki sorunun cevabını bu sene tecrübe ederek bulalım.
seneye işimize yarar.
petekleri beyazlayan burada haber versin.
rakımdan kaynaklanan farkları da görmüş oluruz.

birde bölgedeki bitkilerde etkili;örneğin haftaya bizim burda akasyalar açaçacak ve 5-6 günlük bir akım olacak İnş…

birde buzul kardeş bu koloni sistemini neymiş biraz açar mısın?

Hakan bey, Koloni destek yönetim biçimi prof. muhsin doğaroğlu. Hocanın kendi bulduğu yöntemi. İki koloniyi birbiri ile nektar akımından 3 hafta önce başlayan bir yönetim biçimi bu nedenle ana nektar akımını bilmek çok önemli. detaylı biigiyi internettende öğrenebilrsiniz deneyenler tavsiye ediyorlar bende bu sene deneyeceğim.

Sn. Buzul,

Mesajınızdan yöntemi incelediğiniz anlaşılıyor. Yöntemin detaylarını paylaşırsanız, hepimiz faydalanırız.

Selamlar…

seneye not düşelim,
Kadirin bugün fotolara göre :wink: bal akımı kayseri-yozgat civarında başlamıştır,
peteklerde beyazlamalar mevcut…
sığır kuyruğu(yalağı) denilen çiçeğinde 6-7 ün önce açmaya başladığını not düşelim.

haydi bakalımm

Bu sene tavan yapmamız lazım Hakan abi…

Bu sene nektar akımı geçen senekinden 20 gün geç başladı. Kuraklık ve yağış çok etkiledi.

Sığır kuyruğunda hiç arı göremedim, tuhaf. Belkide tuhaf değil, hep öyledir.

Bu sene akasyalar da 15 gün geç açtı ve çiçeklenme kısmi oldu. Sanırım kış sıcak geçtiği için yeterince soğuklayamadı.

Ihlamur geçen sene 14 Haziranda açtı. Bu sene aynı tarihte açmadı.