Kayserili arıcılar

Kayseride arıcı sadece bu kadar mı?[/move]Arkadaşlar bölgemizin özellikleri dolayısıyla birbirimize daha fazla yardımcı olabiliriz sanırım. Lütfen sorunları çözebilme adına bilgilerimizi paylaşalım.

1995 ten 2 kovan arı ile başladım. zaman zaman 7-8 kovana çıktım. evimin bahçesinde yaptığım için çoğalmasını istemiyorum. balı ihtiyacım için üretiyorum. tabi ihtiyaç fazlasını tanıdıklar kapışıyor. şu an bal üreten 3 kovanım var. her birinde de 2 şer ballık bulunuyor. yaklaşık iki haftadır kontrol etmiyorum bal durumu nasıl bilmiyorum. 4 kovanımda da ana gelecek sene için genç ana arı üretiyorum. bunu prensip edindim her sene nisan ayında yaşlı ana ile genç anayı değiştiriyorum. dolayısıyla her yıl genç ana ile çalışmış oluyorum. bu uygulamadan çok memnunum tavsiye ederim. Kayseri/Yeşilhisar’da ikamet etmekteyim. İlçe MEM de çalışmaktayım. Kayseri’li arıcılarla tanışıp yardımlaşmak isterim.

Benimde Kayseri Bağpınar mahallesinde bodur elma bahçemin içinde 8 kovan arım var. Bunların 4 tanesi bala çalışıyor 4 tanesi kışa hazırlanıyor.Arıcılığa başlayalı 3 ay oldu acemiyim fazla bilgi veremiyorum.Öğretmenim,bütün arkadaşlara başarılı sezonlar dilerim.

Kaderimiz aynı yazlığımın bahçesinde 5 kovanım var bu yıl arıcılıkta ikinci yılım. Bende kovan sayımı artırmak istemiyorum. Birkaçtanede çiftleştirme kutusu yaptım, onlarlada deneme yapıyorum, Ana üretmek için.

Geçen yıl 2 Muğla arısı aldım. Kışı biri çıkarabildi. Mayıs ayında 8 çerçeve olunca 3 çerçeveli olarak böldüm. Şu an 7 çerçeve arı basıyor, bölünen ise 2. katta 17 çerçeve oldu. 7 çerçeve olanı tekrar bu günlerde bölüp, ek besin takviyesi ile kışa ikisinin de 7/8 çerçeve olarak girmesini, katlı kovandan da temel peteğide kendisine yaptırdığım 3 çerçeve balını almayı düşünüyorum. Düşüncem hakkında yorumlarınızı yazarsanız sevinirim, doğru mu yapıyorum acaba? Selamlar…

Yapacağınız bölmede ana arılandırma işlemi nasıl yapılacak?

Halilbey ilginize teşekkürler. Bölgeden bulabilirsem anayı hazır alıp vermeyi düşünüyorum.

Hazır ana arı ile olabilir ama baldan çıkandan takviye de verilmeli…

Teşekkür ederim. Böldüğüme de takviye vermem gerkir mi?

Bu günlerden sonra arı mevcutlarında bir artış beklemeyiniz…

Yani 3 çerçeve bölünen arı yine kışa 3 çerçeve girer, ona göre planlama yapınız…

17 çerçeve olanda kuluçkalıkta 9 çerçeve var biraz seyrek koydum ki daha fazla kabartsın, çerçeveler daha ağır olsun diye, hacim/ yüzey oranından daha fazla faydalanmak için gerçektende çerçeveler epey ağır. fikrinizi alabilir miyim?

Arkadaşlar Kayseri’de bulunduğunuz yerde durun nasıl, hasat yapan var mı?

Arılar hisarcıkta bağımda. Hasat zamanının gldiğini düşünüyorum ama bayram sonrasına kadar bekleyeceğim. Yalovalı arıcı zafer bey hasadın geciktiğinde arıların balı tüketeceğinden bahsetmiş ama bilemiyorum.

İlk çerçeve balı aldım. Arı peteğide kendi örmüştü ve 3-3,5 kg arası gelir sanırım. Ramazan sonrası 5 çerçeve daha alacağım var.18 çerçeve arıdan ilk sezonumda iyi bir verim olacak sanırım.

Ben 3 kovandan 45 kg süzme bal ve 2 çerceve petek aldım.

Arılarınız kayserinin neresinde? Cinsleri ne?

Ben okadar koloni yönetimi uyguladım kovan başı 10 kg ancak alabildim

kayseri bünyanda arıcılık yapmakdayım tabi hobici olarak şu an 18 kolonim var.Bal hasadını dün yaptım iç açıcı bir verim alamadım ama geçen seneden çok daha iyiydi diyebilirim. Bu sene dikkatimi çeken durumsa ilavedeki peteklerin ancak 4-5 tanesini kabartmışlar ancak bu petekleride dibine kadar doldurup sırlamışlar.Beş senedir arı ile ilgileniyorumilk defa busene böylesine rastladım.Herkese bol hasatlar.

Arılarınızın cinsi nedir. Bende muğlalar hep kemer yapıp yavruya çalıştılar. Tek kafkas ise aynı sizin arılar gibi 5 çıta sırlı bal.

Selamlar Kayseri Beğendik Bağlarında 1 kovan arım var.Hobi olarak arıcılıkla ilgileniyorum.Zamanla koloni sayımı 5-6 civarına çıkarmayı düşünüyorum.
Herkese çalışmalarında bereket ve başarılar dilerim.

Hayırlı olsun. Bal hasat ettinizmi, yoksa dahamı yeni arılarınız.