kekik arılar için çok önemli bir çiçek olsa gerek. bu gün 200 hektar dolayında bir arazinin bembeyaz çiçeklerle kapandığını görünce çok şaşırdım. Meğer bu çiçek kekik çiçekleri imiş ilk defa kekik gördüm. çünkü kekikin yüksek raklımlı yerde yetiştiğini sanıyordum. 940m rakımlı arılığımdan hava yolu ile 3 yada 3,5km lik bir mesafede olan bu kekik tarlaları arılığımdan 50m ile 300m daha aşağıda.
Şöyle bir söz söylemişti ihtiyar bir arıcı amcamız.
Arı hep yukarı yönde çalışır !
Yukarı boş gider aşağı dolu iner! (doğal olarak tabiii)
Arıyı yayılmasını istediğin yerin içine değil alt yanına koy diyordu.
Bu şekilde olucaksa benim arıların kekik tarlalarını yayılma durumu çok zor oluyor. aşağısında da kovan yok bütün arıcılar yükseklerde o bölgede ne yerleşim yeri nede arı kovanı var.
ardından arıların yanına geldim gözlemler ise bol yağmurlu geçen temmuz ayının yeniden bahar yaşattığı yönünde idi. Eskisi gibi kovan önlerinde gurup halinde kanat çırparak gelen balözünün suyunu çıkartma görüntüleri yerine bol bol polenle gelen tarlacı görüntileri var. Yani bal depolanması yerine güneşsizlikten gittikçe düşen gece sıcaklık ortalamasından dolayı, azalan bal stokları kendini ruşetlerde daha belirgin gösteriyor. sanki nisan sonu mayıs ortaları gibi manzaralar var.
Merhaba,
arılarım şu an kekik dolu bir yerde.
Genelde kekik balı ne zaman olur?
Balıkesir iklim şartlarında kekik balı alma zamanı ne zamandır? İklim olarak Sakarya bölgesinin hava sıcaklığını ve arı yoğunluğuna yakınız.
Selamlar
s. aleyküm arkadaşım balıkesirde havalar nasıldır bilemeyeceğim ama adıyaman bölgesinde yani benim memleketimde yaklaşık 20-25 gün var artık sıcaklık değerlerine bakarak bi sonuca varabilirsin ayrıca dediğin gibi çok fazla kekik varsa ve tarlacı arında iyi durumdaysa baya bal toplarsın hemde baya baya…
balık kardeşim rakım olarak mutlaka değişecektir bende gecen sene ve bu sene kekik olan bir yer var oraya götürüyorum benim götürdüğüm yer rakım 1740 metre gecen hafta itibariyle daha papatyalar yeni yeni açmıştı ve bunu baz al kekik çiçeği gecen sene temmuz 20 gibi açtı rakım aşağı düştükçe tarih öne gelebilir buna göre bir planlama yapabilirsin
ama şu var ki kekik balı gercekten cok hoş oluyor benim bulunduğum yerde ağırlık kekik ikinci olarak da sığır kuyruğu vardı ve balı çok beğenildi
Sayın muzun ve sayın Bolkar,
ilginize teşekkür ederim.
Balıkesir rakım olarak 100 mt civarı. Bu yıl İzmir bölgesine arı götürmüş olanlar 10 ila 15 gün önce dönmeye başladılar. Çalılar ( çaltı dedikleri olsa gerek ) küçük sarı çiçeklerini açmaya başladılar. Geçen haftadan itibaren bal akımı yavaş yavaş başladı. Kovanlarımın etrafında dağ kekiği dedikleri sivri yapraklı kekikler var. Henüz çiçek açmadılar. Aslında çiçek açıp açmadıklarını da bilmiyorum.
Adıyamanda 20 - 25 gün varsa haziran sonu, temmuz başı gibi tarih uygun olabilir diye düşünüyorum.
İkinizin ortalama tarihide bu şekilde çıkıyor.
Teşekkür eder, bereketli hasatlar dilerim.
Saygılarımla
konu nektar ve polen bitkileri ama arıcıların yaptığı bir yanlışı tespit edeceksek buradada biraz farklı konulara dokunmak gerekir sanırım hatta kolonilerin doğru yerleşimi diye bir konu açmak da gerekebilir. eski arıcılar diyorlarki arı hep yukarı yönde çalışır.arınızı nektar kaynağının alt yanına koyunuz…
bu bilgi hangi kaynakta geçiyor acaba?? arının etkin nektar toplama mesafesi 1.5 km civarıdır. çünkü arı bu uçuş mesafesinden sonra enerji ihtiyacını karşılamak için kursağındaki nektarın büyük çoğunluğunu kullanmak zorundadır. öyle ise yapılması gereken şey arılığı nektar kaynagının tam göbeğine kurmaktır arıcı dostlarım. bu şekilde etkin mesafeyi iki katına çıkartırken doğadan alacağımız nektarıda iki katına çıkartmış oluyoruz resmin alt köşesi benim hatamdan dolayı eksi,k olsada anlatmak istediğimi ifade eder sanırım acele ile çizdiğim için kusura bakmayın…
Bu akşam tekrarlanıyor dün akşamda yayınlandı Yalcın Hocanın proğramında ki Konuşmacı Kekiğin nosemaya da faydalı olduğunu söyledi.
Bir çuval kekik buldumlir köyden kaynatıp suyunu şuruba katıp veriyorum inşallah iyi gelir
Hocam varroaya iyi geldiği kesin.Nosemaya da iyi geldiğini söyledi profesör.
Arkadaşlar kekik çiçek açtıktan hemen sonra nektar verirmi.Bir de kekik polen verirmi
Genel olarak birçok çiçek olgunlaştıktan sonra bal özü akımı verir.
Teşekkürler murat abi