Kemal ALPER Arılığı

Tek umudum olan kovanımın anası da koloni yönetimine göre 10.çerçeveyi vermeme rağmen 1 haftadan fazladır 9 numaralı çerçeveye yumurta atmıyor.Hatta verdiğim çerçeve arı güçlü olmasına rağmen kabartılamamış.Ana yaşlı sanki,yavaş hareket ediyor.10 çerçeveye yeni hazır anayı versem kabul eder mi acaba?Bugün eski anayı imha edip hemen versem nasıl olur yardımlarınızı bekliyorum ustalarım.

kemal bey ana arıda sorun yok bizim bütün arılar öyle

Ana arıda sorun yok.İklim şartlarından kaynaklanıyor. Maalesef şu anda çoğu arılıkta mum örme yok. 10.çerçeveyi verip üstüne kat çıkmadığın için ana arı kovanı kapalı sayıyor ve çalışmayı yavaşlatıyor. Şayet hava geceleri iyi ise kat atmanda fayda var. Ana arı yeniden çalışmaya başlar.

Sağol Vedat abi zaten ana iyi giderken birden böyle olmuştu.

Tamam Abdulkadir Bey dediğinizi yapacağım.Ben de bugün 9.çerçeveyi iyice kabartsın diye kat atıp kata sadece şurupluk koydum ve şerbet verdim.Şerbetliğe kadar da çuvalla örttüm.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Kemal Bey;Kata bir ballı birde boş çerçeve bırak sonra çuvalla kapat.

Abdulkadir Bey aslında ben Halil abinin delikanlı kat atma yöntemini yapacaktım ama günlük yumurta 9 noya uzun süredir atılmayınca sanırım dediğinizi yapmam gerekiyor.Peki bu ballı çerçeve elimde yoksa ne yapmam gerekir.İlla ballı çerçeve mi olmalı? Mesela bu kovanın son çerçevesinde de bal yok(kuluçkalık 10 numarasında).Bunun da etkisi olurmu ana arının kuluçkalıktaki 9 nolu çerçeveye yumurta atmamasında?

Kemal Bey nektar gelmiyorsa zaten ballı çerçeve olmayacak, o zaman ne yavru beslenir,ne de Ana arı yumurta atar. Onun için 1/1 oranın da şurupla besleyin. Zaten bu günlerde hava şartlarından dolayı nektar akımı yok gibidir. Ayrıca kabarmış bir çerçeveye acilen hazırlanan şuruptan biraz püskürtüp bırakabilirsiniz.? 
       Saygılarımla.

Abdulkadir Bey bugün arılarıma baktım 9 noluya bi tarafına yumurtlamış.Kattaki peteği de kabartmaya başlamışlar.Teşekkürler abi.Bu arada yavru çürüğüne bugün anca sağlam müdahale edebildim.Abi silkelerken hastalıklı kovanın dibinde kalanlardan 2 tane ana gördüm.Birini küçük olan bacağından asılıyordu işçi arı :slight_smile: onu öldürdüm ve büyük olanı yeni kovana attım bişey yapmadılar heyecanlı davransalar da…Diğer çıtalarda da yoktur umarım başka ana.Daha neler görecem bakalım…

Selamlar.Katta ve kuluçkalıkta çuvalın içine yerleştirilmiş strafor kullanıyorum.Katta kullanmam uygun mu merak ettim…Ayrıca bölme tahtası mı daha kullanışlı yoksa strafor mu ? Saygılarla herkese iyi geceler…

Kemal bey,

hiç sıkıntı olmaz kullanabilirsin,

tahtada kullanabilirsin tercih sizin.

Teşekkürler İbrahim Bey.

Selamlar…Mayıstaki bölmelerin birinin ana arısı hoşuma gitti.Yavru atışı eski ana arılarıma göre çok çok iyi.

http://www.imagesturk.net/images/2014/06/04/20140604_123557486da.jpg

Maşallah, Hep böyle inşallah.

Bu kaçıncı çerçeve?

Yavru çürüğünden sonra dalak bile yapsa yine de korkuyorum ham petek verirken,seyrek kalır da yavru çürüğü olur diye :slight_smile:

http://www.imagesturk.net/images/2014/06/04/20140604_123413e5e2d.jpg

İnşallah.Bu 2. çerçeve.Zaten 3 çerçeve henüz.

Şurupluğun altı bu haldeydi bugün.Yumurta da atılmış.Yarın ham petek vereceğim.Yağmurlar da geliyor 3 gün boyunca ama…İnşallah üşütmem yine…

http://www.imagesturk.net/images/2014/06/04/20140604_1234274f4e1.jpg

Arılar pırıl pırıl maşallah. Yağmur gelse de hava sıcaklığı çok düşmüyor. Üşüyeceğini sanıyorum.

ham petekten yada şişirilmiş vermekten korkmana gerek yok, zaten mevcudu yoksa yumurtlamıyor ana.

Korkma derken 3-4 tane yan yana diz demiyorum. Arı gelmişse koy bir tane.

İbrahim abi yavru çürüğü mücadelem de bitti şükür.Anası olmayan hasta arının anasını gördüm,daha çiftleşmemiş gibiydi,küçük geldi gözüme biraz.Tek sorunum kaldı hep erkek atan arıya biraz daha şans vermiştim bugün baktım son verdiğim peteğe tek tek atmış ama arada 4-5 tane attığını da gördüm.Şimdi bu anayı değiştireceğim yalnız 3/4 erkek olan kapalı çerçeveleri ne yapmalı?İmha edip yeniden ham petek mi kabarttırayım yoksa hazır anayı verip onları da mı bırakayım?..