Selamlar.Bugün yaptığım kontrollerde şunu gördüm:Yaptığım bölmelerin anaları yumurtlamaya başladı derken bölmenin birisindeki kurtçuklar hep erkek arı gibi kapatılmaya başlanmış(kabarık,geniş).Ana arısına baktım ve gördüm yine.Bu işe hiç akıl erdiremedim ustalarım.Ana arının arka kısmı diğer bölmenin anasına göre daha küçük.Yalancı mı diyecem ananın çıktığı yüksüğün açıldığını biliyorum hatta ananın fotosunu sizlerle de paylaştım önceki iletilerde.Ne yapacağım şaştım,üstelik bi de kovanın içinde akrep yavrusuydu büyük ihtimal bu tarz küçük canlıları da görünce…Hepsini öldürdüm sanırım…Bu acayip olayları yaşadıkça öğreneceğim bu arıcılığı inşallah…
Bugün 9 çerçevelik anası ölen arının yeni anası çıktımı diye baktım ve memenin ağzı kapak gibi yanlamasına açılmış ama anayı göremedim.Nedeni çok sıkışık olması olabilir bi de zaman kısıtlı olunca.Dikkatimi çeken şey diğer memelerin kesilmemiş olmasıydı.Bu ana çıkalı en az 2 gün olmuştur hesabıma göre.Memelerin çoğunu kestim ve keserken ana çıkmasın mı…Başladı yürümeye.Deneme maksatlı arıların arasına koydum,etrafına toplanan arılardan korkar gibi bi kafasını bi arkasını gözlere sokuyordu.Yalnız gözlemlediğim öldürmeye niyetleri yok gibiydi. Ben belki ana vardır diye o anayı imha ettim üzülerek de olsa…Belki o ana değerlendirilebilirdi bilmiyorum ama acemilik canımı bazen çok sıkıyor.Hala kapalı meme olabilir tam bakamadım aceleden.
İbrahim abi yavru çürüğüne hala tam müdahale edemedim sırf bunun için borca harca araba alıyorum(köye gidip gelmeye,kovanların yerini değiştirmeye vs…) yarın tavsiyeleri tam olarak uygulayacağım.O kovanı başka bi yere götürüp tekrar elden geçirmeyi düşünüyorum.Hala hastalıklı çerçeveler içinde duruyor
Dün arıcılar birliğinde adamın birisi canımı sıktı.Orada çalışan bi eleman.Neymiş çok soru soruyormuşum yavru çürüğü filan :)…Deneyerek bulacakmışım…Böyle yaparsam benden arıcı olmazmış…Sanki ona soruyorum,sorduğum da başka arıcılar…Söyleme tarzı da tuhaf olunca gereken cevabı verdim yoksa içimde kalırdı
Bugün çok güzel yağmur yağdı buralara…Çiçeklere iyi gelecektir.Bu sene arımda yavru çürüğü olmasaydı müthiş olacaktı;ama nasip belki de sağlam olan 10 çerçevelikten alırım balı
İşte bahsettiğim bölmenin durumu.Kendi çıkardığı ana yumurta atmaya başlamıştı yalnız hep erkek değil mi bunlar? Bunun nedeni nedir?Ne yapmam lazım? Ana arı varken yalancılama olur mu yoksa ana çiftleşmeden döllenmemiş yumurta atabiliyor mu? Bugünkü kontrolümde gözlerde 2şer kurtçukların olduğunu da gördüm…
Bugün yine anası olmayan kovandan kapalı memeleri sökerken en az 4 adet ana çıktı ve yine hareket halinde ve olgunlaşmışlardı hatta küçük olan memenin birinden çıkardığım anayı kovana düşürdüm koltuk peteğine çıkarken görünce çerçeveyi da kovanın önüne silkeledim oğul riski azalsın diye(kendimce).İçinde önce çıkmış ana olduğunu düşünüyorum ama göremedim hala çünkü çok sıkışık arılar.Ama ana olsa diğer memeleri niye kesmiyor? Hala kapalı meme dolu büyüklü küçüklü…Yarın bu işi halletmem lazım yoksa gidişat iyi değil.
ustalar size yol göstermemiş sizde tartışa durun hiç bir göze siz arının çift yumurta bırakyığını gördünüzmü zaten ta baştan erkeklemiş kovan geç kalmışsın yapacağın iş ya arıyı ileriye silkeleyeceksin veya üç gün askıda bırakacaksın aç olarak sonra işlemlere devam