Kemal ALPER Arılığı

Herkese tekrardan iyi geceler.Malum sabah arılıkta ders var :slight_smile:

hastalıksız yavru gözleri beyaz olur,hastalıklı gözler kahverengi olur.

Hocam sınıfinizin gülleri çok güzelmış onlar bizim geleceğimız

Benim peteklerde de yavru gözlerinden bazıları resimdeki gibi açık bazıları koyu renkli. Forumdaki tecrübeli abilerimiz açık renkli olanların yeni kapandıklarını, koyu renkli olanların çıkmaya yakın olduklarını söylediler.

http://imagizer.imageshack.us/a/img836/931/drut.jpg

Fotograf net degil ama siz koyu olanlardan birini acip bir deneyin az yavru curuklugu gibi duruyor…

Yavru çürüğü değil onlar. Kemal beyin dediği gibi çıkmasına az kalmış olan yavrular onlar. Ve çıkanların yerine bal doldurmuşlar.

yavru çürüğü olsa içeriye doğru çökük olur resimdeki yavru gözleri bombeli duruyor

Haklisiniz galiba dedigim gibi fazla net gorunmuyor birde arilari dun yaylaya gonderdim kuruntu yapiyorum :slight_smile:

Öğrencilere de arıcılık aşılansın… :slight_smile:

Zaten asilamis biraz arka panoda ariya benzeyen bir resim vardi sanirim… :slight_smile:

Peteğin merkezindeki kuluçka alanından daha fazla sayıda arı çıktığı için ortalar daha koyu.

Peteğin tamamında aynı anda kuluçka başlayıp, aynı sayıda yavru çıksaydı renk her yerde aynı olurdu.

Teşekkürler Şevket abi…Onlar olmadan vakit geçmiyor :slight_smile:

Köyde motorla arılığa gidince duramıyorlar bizi de götürün diye :slight_smile: arada yanıma 2 cambaz almıyor değilim,tabi arılara yaklaşmamak kaydıyla.

Sanırım bu da ana arının yaşlandığını gösteriyor.

Bugün yeni anaya baktım ve yumurta atmaya başlamış bazıları 2 tane ama genelde tek atmış.Şükür bu günleri de gördüm…

Ben de korkuyordum hepsi mi çürük diye % 95 i sağlam o zaman.

Aslında çerçevenin fotoğrafında kemer balı duruyor.

Fotoğraf yeni midir bilmem ama, baharda yeni başlayan kuluçka orta çerçevede bir merkezden başlar.

Havalar ısındıkça, arı geliştikçe kuluçka alanı genişler.

Merkezden başlayıp genişleyen kuluçkalık, bir kapalı yavrulu daire ve çevresinde bir açık yavrulu halka ve onun çevresinde bir kapalı halka şeklinde dart hedef tahtası gibi genişler.

Bu resimdeki ballı çerçeve yeni petekli. Kıştan çıkan arı merkezde kuluçkaya başladığı için ortası önce kararmış.

Ana arısı ister yaşlı, ister genç olsun farketmez.

Sağolun Adem Bey ben ‘‘genç ana her yere değilse de çok göze yavru atar’’ konusuyla karıştırdım.

2 bölmemin ana arısı da çıktıktan bir hafta sonra yumurta atmaya başladı.Kimi yumurtaları çift atmış;ama çoğu tek atılmış hatta kurtçuk olmuşlar bile.

Yavru çürüğü olan bölmeye işlem yaptıktan sonra 1 tane az kabarmış 1 tane de ham vermiştim.Yeni anayla beraber(kendi çıkardıkları) hem petekleri kabartmışlar hem de yumurta atılmış.Çok sevindim.Bu durum kurtulacağına işarettir umarım.Yalnız kafama şu konu takılıyor:Eski 9 çerçevelik arıda da yavru çürüğünü görüp müdahale edemedim hala.Daha doğrusu ana arıları da yok olduğu için birçok kapalı yavrunun biraz daha çıkmasını bekliyorum;çünkü yavru çürüğü 1 çıtada %5 kadar anca…Yanlış yapıyorsam tecrübeli abi ve kardeşlerim uyaracaktır :slight_smile: İyi geceler.