Kemal ALPER Arılığı

kemal bey hoşgeldiniz

Kemal bey hoş geldiniz. Arılığınız hayırlı ve bereketli olsun.

Kemal bey hoş geldiniz, hayırlı olsun.

Sağolun.Hepinize teşekkür ederim…

Hoşbulduk.Vedat bey körüğü maskeyi aldım tabi, arıları sevdiğim kadar korkarım da :slight_smile:

Kemal bey hoş geldiniz

Hoşbulduk tekrar.Siz değerli arıcıların bilgilerine çok ihtiyacım olacak.Bugün kovanımın birinde 3 çıtada ana memesi olduğunu gördüm henüz kapalı değiller.Sizler kadar anlamam ama ananın günlük yumurtalarına baktım son çıta(sol) ve koltuk peteği dedikleri hariç hepsinde yumurta var.Ama her tarafında yok.Kapalı yavru da var.Ben giriş deliğini daralttıktan sonra hala genişletmedim yani sonbahardan beri aynı.Bunun da etkisi olur mu acaba? 6-7 çıta civarında kovanım.Yeni ana alsam tutar mı?

**Kemal hocam, eğer kovan içerisinde arılar çok sıkışıksa, yani dediğiniz gibi 6-7 çerçeveden taşmışsa, kovan oğula meyletmiş olabilir.Bir diğer sebebi ise ana arının yaşlı olmasıdır.

Hoşgeldiniz!

Giriş deliğini sonbaharda ne amaçla daraltmıştınız? Kovanın altında herhangi başka bir delik yoksa, genişletmeniz gerekir.

Tüm çerçeveleri tek tek elden geçirerek anamemelerini bozup kuluçkalı çerçeveleri kuluçkasız iki çerçevenin arasına yerleştirseniz iyi olur.

Hoşbulduk Cahit Bey.Kovan girişini kışa girmeden daralt demişti bazı arıcılar.Anladığım kadarıyla soğuğun etkisini azaltmak için.Ha bir de eşek arısı çoktu geçen yaz o yüzden de savunmanın güçlenmesi açısından da daraltmıştım.Tüm bunları arıcı abilerin(forum dışı) tavsiyesiyle yaptım.Yardımlarınız için çok sağolun.

Sağol Hakan Hocam.Kovanlarımın her ikisinde de son çıta seyrek,gerisi sıkışık.Geçen sene de yapmıştı aynı şeyi,sanırım yine aynı arıydı.Zaten ben alalı 1 sene geçti üzerinden,bir de eski kovan alıp ananın yaşını da sormayınca(acemilik)…Ben 2 sinin de anasını değiştirsem nasıl olur sizce?

Kovan girişleri daraltılır.
Bu öneriyi yapanların gerekçeleri birbirinden çok farklı olsa da yaz biterken girişler daraltılır…
Bu sayede kovanın arı zararlılarına karşı savunma gücü yükselebilir ve/fakat kovanın temiz hava alma, kirlenen havayı dışarı atma kapasitesi de düşebilir.

Kirli hava, içerdiği atık gazlar ve nem fazlalığı nedeniyle kovan içini sağlıksız duruma getirir.

‘‘6-7 çıta çerçeve civarında kovanım.’’ denildiğinde 5 ya da 6 çerçevelik bir koloniden söz edildiğini düşünürüm… :wink:

Anlatımınıza göre anaarının bir sorunu olabileceği gibi, bu koloninin ‘‘huyu bozuk’’ da olabilir.

Anaarıları değiştirmek uygun olacakmış gibi görünüyor.

Kolaylıklar dilerim.

Pardon Cahit Bey cevabı vermenize rağmen tekrar sormuşum en alttaki yazıyı atlamışım sanırım teşekkürler

cahit hocam biz kışa girerken daraltma yapıyoruz nedeni yağma ve kovan savunması yuksek olsun diye şu anda bizim arılarımızın kışladığı bölgede en az ikibin kovan arı o bölgede daraltmama gibi bir riske giremeyiz ve 2-3 çerçeveli arılar bile kışladı

Vedat Bey,

Biz de kovan girişlerini yaz sonunda daraltıyoruz.

Bizim de amacımız kovanı yağmacı arılardan, sarıca arı, kirpi gibi arı zararlılardan korumak; bu konuda koloniye yardımcı olmak.

Kovan girişlerini daraltmamızın kış soğuklarıyla hiçbir ilgisi yok.

Zaten kovanlarımızın altında, çiçektozu kapanı nedeniyle, kocaman pencere var.

Kemal bey hoş geldiniz.

Kemal bey hoş geldiniz, arılığınız hayırlı olsun.

Kemal Bey aramıza hoş geldiniz. Hayırlısı olsun…

kovan girişlerini sinek teliyle daraltırsanız, havalandırma sorununuz da olmaz

Arılığınız hayırlı olsun, bereketli sezonlar dilerim…