sağolun İnşaallah hepimiz bereketli bir sezon geçiririz
iyi fikir,teşekkürler…
Selamlar ustalarım.Benim kovanımın birisi ana memesine başlamıştı,yeni ana vereyim dedim bu senenin anası daha çiftleşmedi dediler.Ben kovandaki memeleri bıraksam da eski anayı ortadan kaldırsam yanlış olur mu acaba? (memeler kapanınca anayı ortadan kaldırmayı düşünüyorum) Bir de olursa kaç meme bırakmalıyım?
Hoşbulduk,hayırlısı…
Hoşbulduk,teşekkür ederim.
Kemal bey biraz bilgi eksiği var
mevcut analı bir kovanınız meme astı
sizde dışardan dölsüz ana getirip hazır yumurtlayan mevcut anayı öldürüp memeleride imha ederek çifleşmemiş anayı vereceksiniz.
Yazdığım gibi ise
1-Memeleri temizleyerek kovana ve eski anaya bir şans daha vermek
2-Eski anayı iki çerçeve ile başka bir kovana almak tabiki bu iki çerçevede meme olmayacak
kalanları ise üçer çerçevelik ve en iyi iki meme bırakmak suretiyle bölmek.
3-Dışardan dölsüz ana vermek iyi giden kovanı frenlemek olur.Hatta dışardan dölsüz ana vereceğime kovanın kendi anasını yapmasını tercih ederim.
Bu arada bölecekseniz memeler kapanmadan bölün yoksa eski ana ile önemli bir grup arı kovandan ayrılır
[quote author=Göksel PEKYUREK link=topic=10611.msg207136#msg207136 date=1397152698]
Sağolasın Göksel abi.Abi ben bugün 1. dediğini yapıp arıya bir şans daha verdim.Dediğin gibi eksik bilgi vermişim.Aklım sıra döllenmiş ana verecektim ama kimsede yok bizim buralarda.
Abi bu arı geçen sene de yaptı aynısını ve çok uğraştım acemi de olunca.Ben kestim o yaptı…Bu kolonimde 6 çerçeve arı var ve 4 tanesi kapalı açık günlük yavrulu,sanki ana iyi gibi.
Hatta 2.kolonimin anasından daha iyi yavru atmış.Abi bugün 2. kolonimde de 2 adet meme benzeri şeyler gördüm erkek arı değil onu anlıyorum artık:) Benim işim zor gibi…
Bugün geçen sene aldığım kovanların altında sürgülü havalandırma deliği olduğunu öğrendim Cahit Bey sayesinde :-[ Hem de 2 kovanın da altı kapalıymış aldığımdan beri…Bu alt havalandırma ne zaman açılır ne zaman kapatılır? ![]()
Her zaman açık olabilir…
Kışın açık olmalı.
Çünkü kovan girişleri iyice daraltılmıştır;
Kış boyunca havalandırma yapılamayacaktır.
Yazın açık olmalı.
Çünkü havalar çok sıcaktır ve kovanlar güneşin altındadır;
Getirilen balözünün ve kovandaki fazlalık nemin dışarı atılması gerekmektedir.
Kıştan çıkarken ilkbahar başında hava sıcaklıklarının çok oynadığı dönemde kapatılmalı.
Çünkü bu dönemde koloninin üreme (kuluçka bölgesini genişletme) arzusu fazladır; fakat, bunu sağlayacak gücü sınırlıdır. Bakıcı arılar ve bakıcılık görevi yüklenmiş olan arılar enerjilerinin çoğunu kuluçka bakımına harcayabilmeli. Kovan içindeki hava sıcaklığının korunması için arılara yardımcı olmak amacıyla ilkbaharda kapatılmalı.
Hiçbir zaman tamamen kapatmak için çaba harcamıyorum.
[quote author=M. Cahit SÜMER link=topic=10611.msg207393#msg207393 date=1397248554]
Her zaman açık olabilir…
Kışın açık olmalı.
Çünkü kovan girişleri iyice daraltılmıştır;
Kış boyunca havalandırma yapılamayacaktır.
Yazın açık olmalı.
Çünkü havalar çok sıcaktır ve kovanlar güneşin altındadır;
Getirilen balözünün ve kovandaki fazlalık nemin dışarı atılması gerekmektedir.
Kıştan çıkarken ilkbahar başında hava sıcaklıklarının çok oynadığı dönemde kapatılmalı.
Çünkü bu dönemde koloninin üreme (kuluçka bölgesini genişletme) arzusu fazladır; fakat, bunu sağlayacak gücü sınırlıdır. Bakıcı arılar ve bakıcılık görevi yüklenmiş olan arılar enerjilerinin çoğunu kuluçka bakımına harcayabilmeli. Kovan içindeki hava sıcaklığının korunması için arılara yardımcı olmak amacıyla ilkbaharda kapatılmalı.
Hiçbir zaman tamamen kapatmak için çaba harcamıyorum.
[/quote
Teşekkürler Cahit Bey.Sizlerden öğreneceğim bilgiler sayesinde iyi bir arıcı olmaya çalışacağım.
http://www.imagesturk.net/images/2014/04/19/gbY5.jpg
Bu da benim arılarım.Üst tarafımda bi amcanın arıları da var 22 koloni,yaklaşık 15-20 m.Sıkıntı olmaz umarım.
http://www.imagesturk.net/images/2014/04/19/skM4K.jpg
Şimdilik kasa koydum altlarına.
http://www.imagesturk.net/images/2014/04/18/0XAI.jpg
Murat hocamın karaçalı dediği bu mu acaba merak ettim? Bizim buralarda deli badem diyorlar.
Arılığınız hayırlı olsun.
Kasaları 90 derece çevirirseniz daha iyi olur gibi. Bir şey dokunsa kayacak gibi duruyor.
http://www.imagesturk.net/images/2014/04/19/10WnH.jpg
Arıların yönü kuzeye bakıyor yerin konumu itibariyle öyle koyduk.Bildiğim kadarıyla doğu ve güney tercih ediliyor.
Sabah güneşini biraz alıyor.Polen de bol geliyor şimdilik.Bugün aynı yerinde yeni kovanlara aktarmayı düşünüyorum bi
sorun olmaz değil mi tecrübeli abilerim?
Sağolun ama yeri itibariyle pek değişen olmuyor fotodan öyle gözükebilir.Belki biraz daha altını kazıp düzeltmeliyim.
Kovanlarımın her 2 sinde de ana memesi gördüm.Çoğunun içinde yumurta göremedim.Anaları değiştirmeyi düşünüyordum hazır ana vererek.En son bölmeye karar verdim
3 tane yeni kovan aldım.Bölme yaptıktan sonra illa en az 5 km uzağa götürmeli miyim? İnşaallah sorularımla sizleri sıkmıyorumdur.2 şer çerçeve bölmeyi düşünüyorum.
Umarım başarırım.İlk deneyimim olacak.
Arıların ön tarafında 15-20 m yakınlıkta ekin tarlası var.Tarla İlaçlanınca sorun olur mu sizce?
bilnçsiz ilaçlama yapılırsa olur tafsiyem akşam üzeri ilaçlasın
http://www.imagesturk.net/images/2014/04/19/QPVB6.jpg
İlk ana memesi böyle başladı ve gerisi geldi…(Nisanın ilk haftasıydı)