Kemal ALPER Arılığı

ana memesi varda ana nereye yumurta atacak yanlış görmediysem bal depolamış

Vedat abi bu şekilde yumurta atamaz mı ben bilmiyorum.Zaten bundan sonra diğer bazı çerçevelere de yaptı onlarda böyle bal yok.ama çoğunda yumurta da göremedim hatta 1 inde gördüm sadece.Ana arı meme yapıldıktan sonra mı atar içine yumurtayı?

Balli petege ana yumurta atamaz,sanirim arilarinizin meme yapma sebebi ananin yumurta atacak petek olmamasi olabilir,koloninizin durumunu bilmiyorum kac cerceve kaci balli kaci bos yumurtali yavrulu v.s sanirim acilen bir kabarmis birde hampetek koysaniz iyi olur…

Kabarmış vermiştim ve yumurtayı 2 gün sonra atmaya başladı.Elimde kabarmış çok yine de ham petek vereyim mi? 7 şer çerçeve arılarım 4 tane açık kapalı yavrulu,biraz da bal var kemerlerde.7 noluya henüz yavru atmadılar.O yüzden şimdilik vermiyorum petek.

kabartmaya başlarsa ham petek ver şurubu 1/1 fazla verme yoksa böyle depolama yapar

Anladigim kadariyla suanlik anlik ham petek versende olur ama 8. 9. Cerceveye gelmeden tavsiye edilmiyor,balli olanlari suan duvara al ic kisimlarada kabarmis petek verki ana yumurtlayacak yer bulsun.9. Cerceveye geldiginde duvar iclerine birer ham petek vererek katacikarsin…

Teşekkürler Kaya Bey.

Burada görülen meme başlangıcı çerçevenin ortasında. Toplam meme sayısı fazla değilse ve onlarda ortalardaysa ana arıyı değiştirmek amaçlanmış gibi.

[quote author=tokatlı_arıcı link=topic=10611.msg208807#msg208807 date=1397921099]
Burada görülen meme başlangıcı çerçevenin ortasında. Toplam meme sayısı fazla değilse ve onlarda ortalardaysa ana arıyı değiştirmek amaçlanmış gibi.
[/quot
Ortalarda da var kenarlarda da.Yalnız şu dikkatimi çekti: 10 günden fazladır memeler kapanmadı ve içinde yumurta göremedim dün arıları 2şer çerçeve böldüm.İlk bölme deneyimim oldu,İnşaallah olmuştur.Bölmelere hazır ana vermeyi planlıyorum satın alarak.Ana kovanların analarını şimdilik ellemeyeceğim duruma göre onlara da çiftleşmiş ana veririm belki.
Teşekkürler,saygılar.

Elimizde kabarmış petek varken ham petek niye veriliyor anlayamadım.Vardır elbet bi sebebi…

Pazar günü ilk bölmelerimi gerçekleştirdim :slight_smile: 2 koloniden de 2şer çerçeve alarak 2 tane bölme yaptım yeni kovanlarıma.Giriş deliğine daraltma yapmadım,daha doğrusu unuttum :slight_smile:
Geçen seneden kalma az da olsa ballı polenliyi duvara,sonra kapalı ve günlüklü,onun soluna(3 nolu) yine kapalı ve günlüklü,en sona kabarmış boş çerçeve.Umarım becermişimdir.Yeni çiftleşmiş ana veremedim daha.Pazar günü bölmeyi yapmıştım ve hala yeni ana bulamadım.Bir sorun olur mu? Ana memelerini değerlendirmeli miyim?Çünkü eski kovanlarımın anaları da sanırım yaşlı.Ne dersiniz?Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için sizlere minnettarım.Saygılar

Ayrıca bölmeleri yaptığım gün eski kovanlarımın önünde ve uçuş deliğinde çok sayıda arı ölmüş ve hala da ölüyordu.Ayakları polen dolu arıcıklarımın ölümü beni çok üzdü.
1 hafta önce varroa için küçük yuvarlak şekilde toz şeker gibi bi ilaç vermiştim her 2 kolonime de.Her kovanda en az 60-70 arı ölmüştü,süpürdüm ve hala ölüyorlardı.En son durmuş gözüküyordu.İlaçlama yapılmadığını biliyorum.Akşam örtü köşesinden hava kararınca 1er bardak şurup verip hemen kapatmıştım.Bununla ilgili olabilir mi acaba?

Şerbetten dolayı arı neden ölsün ki? Verdiğiniz varroa ilacından olmasın?
Birde; Bölmeleri yaparken direk kapalı çıkanlı çerçeve verseydiniz daha iyi olurdu. Verdiğiniz günlük yumurtalı çerçeve sıkıntı yaratabilir!

Hocam,bölme yaparken dikkat edilecek durumlar var,

elinizde hazır ana yokken bölme yapılmaz,

verdiğiniz çerçevelerde kapanmış ana memesi yokkende bölme yapılmaz.

Gördüğünüz petek hücrelerinin anamemesi olmadığı ve
hiçbirinin içinde yumurta bulunmadığı,
dolayısıyla anamemesine dönüştürülmeyecekleri anlaşılmıştır.

Bunlara ‘‘ana kupası’’, ‘‘ana yüksüğü’’ gibi değişik adlar veriliyor.
bkz: https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=8910.0

Fotoğrafı bir de ben alıntıladım, çünkü ‘‘ana kupası’’ için çok güzel bir örnek. :slight_smile:

Döllenmiş ana vermek üzere bölmüşsünüz…

Döllenmiş ana vermek zorundasınız.

Anamemelerini değerlendirmeniz içindeki arısütünü yemek ya da ikram etmek şeklinde olabilir.

Durumu İbrahim Bey de açıklamış:

Verdiğiniz ilacın adı ya da etken maddesi nedir?

Bal üreteceğiniz kovana vermediniz, değil mi?

Günlükten daha çok kapalı vardı İsmail Bey.Nasıl sıkıntı yapar merak ettim.Teşekkürler

Evet elimde hala ana yok.Ana memesi de yoktu.Memeler şimdi yapılıyor kapanmak üzere ama yine de memeleri bozup yeni anayı bulur bulmaz versem olmaz mı İbrahim Bey? Teşekkürler

Sağolun Cahit Bey.Şu anda varroa ilacı verdiğim koloniden bal alamaz mıyım?Geri çıkarsam mı acaba? 15 nisanda verdim 21 gün etkisi var yazıyordu.Bala bulaşır mı,adına bile bakmadan kapağını attım çöpe.Öğrenip yazacağım size Cahit abi.

Bir de arıcı bi abi arılarını ordan çek deyip duruyor.Nedeni ise fotolarda gözüktüğü gibi üst tarafımdaki 20 koloni olan arılar.‘‘Senin arılar bu arılardan uçamaz korkar,pusar’’ diyor.
İbrahim abi sorun olmaz demişti.Ben sizlerin izinden gitmekte sonuna kadar kararlıyım.Bu forumdaki değerli abilerim,kardeşlerimin verdiği bilgiler benim için daha değerli .

O yirmi koloni arasındaki ilişkiler nasılmış? :stuck_out_tongue:

Arılar ‘‘arı ailesi’’, ‘‘koloni’’ biçiminde yaşarlar.
Koloninin bir bütünlüğü vardır;
fakat arılarda arılık kavramı, komşu kavramı yoktur.

Birbirinden bağımsız koloniler biçiminde yaşarlarken bir arılık içinde yaşadıklarını; bir sahip için çalıştıklarını düşünmezler.

Bir koloninin yakındaki ya da uzaktaki bir koloniyle özel ilişkisi, organik bağı yoktur.

Arı bu… Fırsatını bulursa kapı komşusunu da yağmalar!