Kemal ALPER Arılığı

Kemal Bey, bu 20 koloni bahsettiğiniz arıcının mı?
Çok uyanık bir arıcıymış.
Bak sen hele.Arılar korkarmış. >:(

Bana da saçma gelmişti zaten.Cahit Bey bu arada kullandığım varroa ilacının adını öğrendim: Thymoset.Kekik bitkisinin eterik yağından elde edilen kristal toz timol içerir,yazıyor.Thymosetin içerdiği timol,isopropilmetakreozol,2-izopropil-5-metilfenol kimyasal yapısında bir uçucu yağ asididir,demiş. Ayrıca ilaçlama 5 km mesafe içinde yapılınca arı yine ölebilir değil mi? Bu da sonradan aklıma geldi.İlaçlamadan emin değilim sadece arıların çok yakınında olmadığını biliyorum.

Başka bi arıcı İbrahim abi.Benimkinin yanına koyabilirsin diyor.150 arısı var :slight_smile: asıl ondan korkmalılar.Ama kendi arılarının olduğu yer de 5 km kesinlikle yok belki 1 km.En iyisi dursun burada.Sizler olmasanız benim işim zor :slight_smile: Çok sağolun.

Kemal hocam, kolonileriniz hakkında deyatlı not tutun derim. 7 çerçeve olsun misal, şu çerçevesi şişik, şunda bal var,şu kadar açık kapalı yavru diye. Yarın öbürgün lazım olabilir :slight_smile:

Kullandığınız ilaç Thymoset olduğuna göre, kalsın; almanıza gerek yok.

Yalnız, bu mevsimde bile yağmacılığı teşvik edici etkisi görülebilir… Kovan girişini daraltmanızı öneririm. Günbegün kontrollü bir biçimde genişletebilirsiniz.

Haklısınız Numan Bey,bunu yapmalıyım sağolun.

Sağolun Cahit Bey.

Sevgili hocalarım sizlere bi sorum var.Bu duvar oyulması ne anlama geliyor? Koloni yönetimini okuyorum Halil abi çok güzel anlatıyor ama duvar oyulmasını çözemedim.Yavru atılması mı polen mi?..

Bir benzetme, yakıştırma…

En kenardaki çerçevelerin ‘‘duvar çerçevesi’’ olarak adlandırılması ve
bu çerçevelerin ‘‘sırlanmış balla dolu’’ olduğu varsayımına dayanıyor.

Anaarı yumurta bırakmaya merkezdeki çerçevelerden başlar… Koloni büyüdükçe kuluçka bölgesi de büyür, büyür, en kenardaki çerçevelere kadar yayılır.
Bu sırada hem yavruların besin ihtiyaçlarını karşılamak hem de yumurta bırakmaya uygun göz hazırlamak amacıyla peteklerdeki ballar alınır.
Balı alınmış petek gözleri, peteğin ve sonunda duvar çerçevesinin oyulmuş gibi görünmesini sağlar.

Cahit Bey çok sağolun.Bunu kendim çözemezdim şimdi daha da iyi anladım :slight_smile: Bu arıcılık müthiş bi sanatmış gün geçtikçe daha da iyi anlıyor ve daha da zevk alıyorum bu işten…

ibrahim hocam dedikleriniz yanıltıcı olabilir. kovan sayısını çoğaltmak isteyenler bu mevsimde istediği gibi bölüm yapabilir.

illa hazır ana arıya veya ana memesine gerek yok. mevsim şartları uygun havalar müsait ve kolonilerde erkek arılar fazlasıyla var. bölme yapılıp ana memesini kendilerine yaptırılabilir. bunu unutmamak lazım.

kolay gelsin

kemal bey bölmelerinize hazır ana bulamadıysanız mevcut yapılan ana memelerini bozmayınız.

hepsi kapandıktan sonra tüm çerçevelerdeki memeleri kontrol ediniz ve ihtiyaç durumuna göre en büyük en gösterişli memeleri bırakınız gerisini bozunuz.

ana memeleri kapandıktan 7 gün sonra çıkacaktır. başka kovanlara da çıkacak anaları verecekseniz eğer analar çıkmadan 1-2 gün önce memelere zarar vermeden ana vereceğiniz kovanlara kesip verebilirsiniz.

mevsim şartlarına bağlı olarak da ana arı çıktıktan sonra ortalama 10-15 gün içerisinde çiftleşip yumurtlamaya geçecektir.

şunu da unutmamak gerekir ana arı çiftleşme uçuşuna çıktığı zaman havada kuşlar tarafından avlanabilir geri dönmeye bilir. tedbirli davranmakta fayda var.

kolay gelsin

Ali Bey,
İbrahim Bey’in sözü yanlış anlaşılamaz;
çünkü önerisini hangi bağlamda yaptığı belli.
bkz: https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=10611.msg209543#msg209543

Sizin öneriniz, özellikle bu örnekte, verimsiz sonuç verebilir.
Çünkü bölme işlemi yapılırken döllenmiş ana vermek planlanıyormuş.
Bölmeler, döllenmiş ana verileceği düşünülerek yapılmıştır…

Dolayısıyla (üstelik arkadaşımızın usta arıcı olmadığını da dikkate alırsak)
bölmelerden bazıları kesinlikle ana üretimine uygun değildir.

(Anamemesi kalabalık kolonide oluşturulmalı;
anaarı ise kalabalık olmayan koloniye doğmalı.)

cahit abi şimdi baktımda bu örnekte ibrahim abinin dediği doğru. ben şu noktaya dikkat çekmek istedim

bu dönemde memesiz ve hazır anasız bölüm yapılabilir. oda dediğiniz gibi zaten güçlü bölünüp meme yaptırılır kapandıktan sonra da bölüm parçalanır. ancak kemal abi sizinde uyardığınız gibi hazır ana vermek üzere zayıf bölme yaptığı için verimsiz olabilir.

uyarınız için teşekkür ederim

Teşekkürler :slight_smile: Bugün az önce arılara baktım,bölme sonrası 5 er çerçeve kalan 2 kolonimde de 5. çerçevenin 2 tarafı da yumurta dolu.Acelem olunca kabarmış veremedim en geç pazar hatta mümkün olduğunca yarın vermeyi düşünüyorum.
Yaşlıdırlar düşüncesiyle(Geçen sene yaşlarını bilmeden almıştım.)yaz sonuna doğru eski analarımı da değiştirmeyi düşünüyordum;ama bugün yumurta atışını çok beğendim havanın etkisi diye düşünüyorum.Bu sene de idare etsinler diyorum tabi duruma göre.
Asıl konum şu: Kolonimin birinin şerbetliğinde(üstten yan tarafa kayık şeklinde koyduğum) altına güzel bi dalak yaptıklarını ve onun da içini yumurtayla doldurduklarını gördüm.Bu dalağı ne yapayım?Dursun mu ya da ne yapılmalı? Şimdi bölmelerimin fotolarını ekleyeceğim sizlere…

şerbetlik altındaki dalak büyük ihtimalle erkek gözlüdür. yavruların kapanmasını bekleyip kapandıktan sonra imha ederek varroa mücadelesi yapmış olursunuz

Kemal arkadasim serbetlik altindaki dalak Ali kardesimizin dedigi gibi erkek gozleridir,kapanma sonrasi kovandan alin ve yakin,birde onemli bir husus var, adigim kadariyla ana arinizin performansini beyeniyorsunuz fakat kac yasinda oldugunu bilmiyorsunuz,eger ana ariniz yasli ise bu kis ve ilk bahar aylarinda koloninizin sonmesine sebep olabilir…

Her dalak erkek arı gözlerinden oluşacak şeklindeki bir önkoşul bana kabul edilebilir gelmiyor çünkü çok fazla değişkene bağlı olarak farklılaşabiliyor.

Diyelim ki erkek gözü…

Niçin yakıyoruz, yakmalı mıyız?

Öncelikle hepinize verdiğiniz bilgilerden ve yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.Önder abi yakmak bana da biraz tuhaf geldi.Tabi sizlerin vermiş olduğu bilgileri biraz da harmanlayarak kesinlikle değerlendiririm.
Peki ya erkek gözü olmazsa ne yapayım,dursun mu?Çok dikkat etmedim ama sanki işçi gözü gibiydi.Yarın zamanım olduğu için daha dikkatli bakarım inşallah.

Balmumu, önemli bir arı ürünü.

Özellikle dalaklar, petek üzerindeki dikme - çapak tâbir edilen mumlar belirli aralıklarla toplanmalı ve diğer peteklerle karıştırılmadan ayrıca eritilip biriktirilmeli.

Bunlarda da kimyasal madde bulaşıklığı olduğu söylenebilir ama hiç değilse bildiğimiz balmumu.