Kemal ALPER Arılığı

Dün arıları anca bölebildim.Gece 00 a kadar arıyla uğraştım.Hazır anaları vermek için gece kapakları açmak zorunda kaldım;zaten kargoyla gelen karniyol cinsi hazır anaları 1 gün de ben bekletmiştim bölmeyi hava şartlarından dolayı yapamayınca.

Ana kafeslerini aldığım adam kafesin kek kısmındaki kapağını en az 2 gün sonra aç dedi.Herkes farklı şey söylüyor…Ben de öyle yapacağım yarın yani 2. gün kek kısmının kapağını açacağım.Ancak bölmenin 2 sinin dış kısımlarına elimde ballı petek olmadığı için kabarmış polenli,polensiz verebildim.

Fotoları hazırlayıp gönderiyorum…

http://www.imagesturk.net/images/2015/05/07/20150427_180634b02d4.jpg

Bu kuzenimle arıları merkeze getirdiğimiz ilk yer.Taş ocağı :slight_smile:

http://www.imagesturk.net/images/2015/05/07/20150507_18450633399.jpg

Bu da yeni yerim…Sağolsun yanımdaki hocanın köyündeki kullanılmayan bağlığı…

http://www.imagesturk.net/images/2015/05/07/20150507_1843323f7ee.jpg

http://www.imagesturk.net/images/2015/05/07/20150507_184545fa3ba.jpg

Arkamızda 60-70 m geride küçük bi dere akıyor.

http://www.imagesturk.net/images/2015/05/07/20150502_1250320120e.jpg

Meğer bu ballı babadan bizim burda da varmış az da olsa…

Bugün destek veririm diye bölmediğim 10 çerçevedeki kovanın kontrolünde onun da meme yaptığını gördüm… Demekki cinsi oğula meyilli bu 2014 bölmesinden çıkartılan anaların.Şimdilik kestim süt verilmiş açık memeleri… Bu kovana 10. çerçeveyi vereli(ham) belki 10 gün oldu ama hala tam kabarmamış ve yavru atılmamış…Arı nüfusu da baya bi fazla aslında.Kat atacam atamıyorum ne yapsam bilemedim…İbrahim abi yardım :wink:

Sayın Kemal alper arılığınız hayırlı olsun bol ballı sezon diliyorum kolay gelsin

Sayın Kemal Alper:

Kovan altlığı ağaçlar birbirine bağlı değil.

5 x 10 ları yatık koymuşsun, zaten kavak ağacı 2 gün sonra eğilecekleri, kovamların düz durmayacak.

Altlıkları bir merdiven gibi çakarsan:
Hem altlık aralığı sabit kalır hemde eğilmezler.

Sağolun Murat hocam.5x10 lar geçen seneden kalma.1 tanesi yeni geldi ama eski ağaç mı bilmiyorum.

Selamlar.Geçen cuma bölmenin ana kafeslerinin kek kapağını açtım ve şimdilik beklemedeyim 6-7 gün kapağı açmadan bekle dediler bana biraz fazla geldi ama…Kek de vermedim dıştaki ballı peteklerde bal yok denecek kadar azdı.Acaba arılar bu sürede açlıktan dayanabilirler mi merak ediyorum.Perşembe bölmeleri kontrol etmeyi düşünüyorum.

8 Mayısta bölmelere verilen kafeslerin kek kapağı açıldı ve maalesef bugün 18 i olmasına rağmen hala yumurtlayan arı yok… Meğer bu analar çiftleşmemiş 1 ini kabul etmediler 2 si kabul edildi ama hala yumurta yok.Bugün kafesten çıkmayınca zorla çıkarıp kovana bıraktığım belfaks cinsi anayı da kabul ettiklerini gördüm;ama bu sene hiç tadı yok bu işin moralim çok bozuldu…

Anayı kabul etmeyen koloniye de oğula gidecek koloniden kapalı meme verdim 2 gün önce.Yalancıya gitmesin diye şimdilik böyle yaptım.Kafam çok karışık yine ana alacağım en azından anası olmayan koloni için ancak;yumurtlamayan anaların çiftleşmesini mi beklesem yoksa onların yerine de tekrar hazır ana mı versem.Yalancıya giderler mi ne yapmam gerek yardımcı olursanız çok sevinirim.(Bu arada korniyol ananın biri bugün 2 tane farklı yerlere yumurta atmış bu çiftleşmiş olabilir mi? ) Acil yardımlarınızı bekliyorum…

**Hazır anaların çifleşmemiş olanı bana hiç denk gelmedi.Kabul edilen ana arıları kontrollerde gözle gördünüz mü?

Gördüm hocam yalnız bu ananın birinin boyası silinmiş nasıl olduysa.Şimdi kendi çıkarmış desek diğer ananın boyası da nokta gibi kalmış(kafesteyken boyaları çok belliydi).Zaten bölmeden önce iyice meme kontrolü yapılmıştı ki getireli 2 hafta bile olmadan zaten analar çıkamazdı.Hakan hocam bu analar kargoyla gelmiş 50 kadar ve çoğunda problem çıkmış diye duydum.Paralar boşa gitti hadi onu geçtim bal sezonu geliyor hala yumurtlayan ana yok elimde…Hala çiftleşmelerini beklesem mi(böleli 2 hafta olacak) ya da başka ana bulup bidaha mı denesem bilemedim.

**Böleli 2 hafta olduysa memeler çıkmak üzeredir Hocam. 1 hafta-10 gün arası yumurtlamaya başlar.Dolayısıyla, hazır anaya gerek kalmaz artık.

Teşekkürler Hakan hocam.Hocam meme çıkaracak olan bölme 1 adet.Diğer verilen hazır analar kafesten çıkalı en az 7 gün oldu ama hala yumurta yok(bu durum 2 adet bölme için geçerli). Hazır verilen analardan bugün birinde sadece 2 tane günlük yumurta gördüm,bu neyin nesiydi anlamadım? Yeni mi başlayacak acaba yumurtlamaya? Hocam benim durum biraz karışık 1 tane de kafesteki kek açılmasına rağmen çıkmayıp da benim 2 gün önce zorla kafesten çıkarıp çerçevelere bıraktığım belfast cins arı var :slight_smile: bu da kabul edildi bugün gördüm.Kısacası her 4 hazır ana da aynı anda verildi…3 adet korniyol 1 adet Belfast. 1 ini öldürdüler meme bırakıldı yerine diğerleri kafes kapağı açılalı tam 10 gün olmasına rağmen yumurtlamadılar…

Bugün tam 2 hafta oluyor 4 bölmeyi yapalı ama hala yumurtlayan yok.Ana arı sipariş ettik pazartesiye anca gelecek ayın 25 ine…Ben bal alamayacağım böyle giderse…Hazır ana bulmak çok zormuş bizim burada anladım.Bulsan da sağlamını bulmak meseleymiş…Hiç forumdan araştırmadım var mıydı diye? Elim kolum bağlandı bu sezon.