Kemal ALPER Arılığı

Sezonun ilk polenini aldım

http://www.imagesturk.net/images/2015/05/01/20150427_164038d481b.jpg

Tazeyken iyi de sonra tadı biraz değişiyor

Maşallah,

Kurutmadan derin dondurucuya koyarsan tadı hep güzel olur.

Aynen İbrahim bey bende öyle yaptım 1 yıldır kahvaltılarda tüketiyorum tadı gayet güzel…

İlk seferinde kurutmuştum ama bundan sonra kurutmadan deneyeceğim.

Geçen haftaki kontrollerimde 2014 bahar bölmesinden kendisine çıkartttığım ana arının çerçevelerinde meme yapılmıştı.Kovanı yeni kovana aktardım(havalandırması daha uygun) ve polen tuzağını 2 gün açık bırakmıştım,2 günün sonunda memelerin içindeki sütlü ve günlük gördüğüm yavrular tekrar temizlenmişti.Bugün ise yine memelerin içine yavru atılmış süt verilmeye başlamışlar;hatta biri kapanmak üzereydi…Bu ananın yavru atımı çok güzel olmasına rağmen yine nereden çıktı bu meme işi merak ediyorum…

bu koloni kaç çerçeve,

kaç adet meme var.

Bir de her geçen gün arıcılıkta yeni şeyler görüp yaşıyoruz ya hani kimisi güzel kimisi can sıkıcı olan şeyler…Bugün de zaman kısıtlı olunca 1 çerçevede kapalı yavruların çıkanlarının % 80-90 civarının ölü çıktığını gördüm.Arıların dili sarkmış bi şekilde kapak açılmış ve cansız duruyorlardı.Kimisi de kapağı yarı açmış ve sanki açarken daha yavaş hareket ediyorlardı.Bu arım yukarıda anlattığım meme yapan arı…Bu durum neyden kaynaklanıyor acaba? İster istemez moralim bozuldu 21 gün sonundaki duruma…

İbrahim abi bu koloni 10 çerçeve ve meme sayısını tam bilmiyorum ama normal memelerden 2 tane gördüm.Eskiden yapılan alttaki küçük yüksüklerin içine de yavru tekrar atılmış süt beslemesi başlamış.Onlarla birlikte 7-10 civarı olması lazım memelerin.

Oğul verecek,2014 ana normal şartlarda bala gitmesi lazım ama,

bazı tipler oğula meyilli oluyor.

ben bu iletiyi sonra okudum,

üşütmeye bağlı yavru sökümü bence,

değişik yorumlarda gelir.

Şu anda kuluçkada 10 çerçevede 4 adet kolonim var,biri de bu anlattığım koloni.Bunlara hazır ana vererek 4 kovanı da 5 er çerçeve olarak bölecektim;ama bu koloninin de anasını değiştirmem gerekiyor sanırım…Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Bugün hazır analar geliyor ve 4 adet 10 ar çerçevelik kovanların 1 ini bölmeyip destek kovanı yapmayı düşünüyorum,2 sini 5 er çerçeve 1 ini de(oğula meyilli olan koloni) 2 çerçeve koyup 4 er bölmeyi düşünüyorum.Hayırlısı bakalım bide yerimiz tam belli olsaydı :slight_smile:

Kapalı yavrular çıkmış ve çerçevenin çoğunda çıkanlar ölüydü diller sarkmış vaziyette.Bunun nedeni ne olabilir bir daha sorayım dedim sizlere? Teşekkürler

şerbeti alıyor mu bu arı?
siyahlaşan ve üzerinde delikli 5-6 kapalı gözü kürdanla bozun
ne çıkacak?

Ölen arıların doğduktan sonra petek üzerinde ölmek ve dilleri dışarıda olması:

Düşük ve dengeli dozajlı bir ilaç sonucu olabilir, tarlacı arı çok etkilenmemiş ama yeni doğanlar daha dayanıksız olunca ölmüşler.

Hakan bey durum yavru çürüğü değil yavru yavrular çıkmış öyle ölmüşler.Dün kontrollerim sonucu o yavruların temizlenip yerine yeni yavru atıldığını gördüm. Bir başka kovanda da az da olsa larvaların bir kısmının beyaz halde kurumuş olduğunu gördüm.Ağzı açık ve kurumuş…

Sağolun Murat hocam peki bu beyaz kurtçukların çerçevenin az bir kısmında kuruması sakıncalı olur mu,müdahale gerektirir mi acaba?

Petek gözünün içinde ölen her kurtçuğun bir nedeni vardır.

Baharın nemli ve soğuk havasından kireç hastalığı olabilir.

Gece soğuklarından dolayı arının ısıtammayıp öldürdükleri olabilir.
Ölenlerin adi yavru çürüklüğü yapması olabilir.

Önce yazdığımız zor bir seçenekte olsa da ilaç veya gıda zehirlenmesi olabilir.

Şimdilik kontrol edip biraz beklemeyi düşünüyorum.Duruma göre müdahale edecegim.Degerli bilgileriniz için teşekkür ederim Murat Bey