İlkbaharda erik ağaçlarının açtığı zamanlar arılıklar da şenlenmeye başlar.
Arılar polen getirir kuluçka hızla genişler. Petek örme işlemleri de devam eder.
Ayrıca arılar kiraz çiçekleriyle de oldukça ilgileniyorlar.
İlkbahar da koloni geliştirmek için, özellikle erik ve kiraz gibi meyveliklere arı götüren var mı?
Böyle bir düşüncem var. Acaba nasıl olur?
Yüksel Bey,
Arılarımı Tokat Merkez de kış latıp, sonra Reşadiye nin 1250 rakımdaki Taşlıca ya götürüyorum.
Merkez de erik ve kiraz çiçek açınca arılar beni mutlu ediyor ;D
Erik ve kiraz bitince bir süre nektar ve polen devam ediyor, sonra Reşadiye yolcusuyum.
Reşadiye de dikkate alınacak kadar erik ve kiraz yok. Kır çiçekleriyle başbaşayım. Onlar da polen ihtiyacımı karşılıyor ama nektar bakımından yetersiz kalıyor. (Bal sezonu gelince hava muhaveleti vb… sebeplerden istediğim balı alamayabiliyorum. Ama az olsa da değerli bir bal alıyorum.)
Sonuçta fazla kazanamıyorum.(Arıcılığı yapmakta ki ilk maksadım ticari olmasa da bu boyutu da önemli. Zarar etmemek lazım degil mi? :D)
Bu sebeple böyle bir şey aklıma geldi. Yani erik ve kirazı takip etmek.
Erikle kiraz arasında baya süre farkı var. Önce erikler daha sonra armutlar ve sonrasında kirazlar çiçekleniyor benim bölgemde.Hele bir çeşit kiraz var ki,napolyon olduğu söyleniyor. Çok çiçek açıyor fakat arı lar hiçte ilgilenmiyor.Kiwi ye daha fazla rağbet ediyorlar. Çünki kiwi ler çiçek çiçeğe veriyor,bu kiraz ise şimdiye kadar 1kg dan fazla vermedi.
Yalçın Bey, Tokat ta ki erik ve kiraz bahçelerinde yaptığım gözlemlere göre yazdım.
Kirazların cinsini hatırlamıyorum, belki cinsten cinse değişebilir. İlla ki bütün erik ve
kirazlar arılar için iyidir gibi bir düşüncem yok. Belki bulunduğumuz coğrafyada ki nem,
sıcaklık vb… etkenler çiçeklerin nektar verimini etkiliyordur.
Evet erik ve kiraz arasında başka bitkiler de var, Tokatta bu bitkiler de iyi nektar veriyordur.
Detaylı inceleme yapmadım. Bundan dolayı erik ve kiraz dönemi arası iyi geçiyor demekki.
Bir de Tokat ta kivi yok.Arılar için kivi kiraza göre daha cazip olabilir.(çiçeklenme dönemleri aynı ise)
“bu kiraz ise şimdiye kadar 1kg dan fazla vermedi.” derken 1kg dan fazla olmayan ne?
Kiraz çiçeği zamanında kata iki kabarmış petek koymuştum. Bir kaç günde nektar doldurdu. O günlerde petek kabartma da iyiydi. Çiçekler geçti, arılar 20 gündür yavaşladı.