formda bu konuyla ilgili net bir şey bulamadığımdan buraya yazıyorum
1 ay önce ana üretmek için 3 er çıtayla böldüğüm arıların İkisinde gecen hafta duvar peteğinde yaklaşık 20 tane kireçleşmiş larva gördüm bir arıcı arkadaşa gösterdim kireç hastalığı dedi 1 haftadır kontrol ediyorum bir daha böyle bir durumla 1 larva da olsa karşılaşmadım benim merak ettiğim bu hastalık bir daha nüks eder mi, ve bu arıdan petek transfer etmezsem diğer kovanlara bulaşır mı? arıcıya sordum kireç hastalığını çok önemsemedi
bulaşma ihtimali var,zamanında üşüten kolonilerin belli bir zaman sonra oluşan sporlarla alakalıdır,bunu önlememk için arınızın sürekli sıkışık olması lazım,ana arı 2 yaşını doldurmuşsa değiştiriniz,dezenfektasyon için kaynatılmış ılık kekik suyunu fısıfısla açık gözlere harç kovana duvar ve çerçevelere serpişştiriniz,kekik içeriğindeki timol sayesinde iyi bir dezenfektandır…
Yeni ana hemde saf bir ananın f2 si benim için kıymetli, Bu günde baktım bir tane bile kireç e rastlamadım, yayınların birinde ascorbic asid ve salistik asid karışımını şerbet e katın arıyı1 hafta iki güne bir bekleyin yazıyor. Bende hafta içi mucostatin ağız damlası verecem. Benim merak ettiğim bu hastalık tekrarlarmi?
Kireç hastalığı havanın nemine bağlı olarak çoğalır.
Erken baharda insan nasıl grip oluyorsa kireç hastalığı da aynı.
Kovanı çok genişletmeyin “zatürre” olmasın.
Fısfısla elma sirkesi serpiştirenler de var iyi geldiyini soyluyolar acik gozlere dezenfektan olarak
Murat hocam; benim merak ettiğim şimdi kovanda artık kireç görmüyorum ama bu hastalık tamamen gecermi? Yoksa kovanı bu arı yaşadığı müddetçe sürekli izole etmek gerekli mi
Kovanı ayrı tutmaya pek gerek yok.
Bir kişi düşünün zayıftır ama grip salgını gelse de ayakta durur.
Başka bir kişi düşünün güçlü kuvvetli sıkınca taşın suyunu çıkaracak cinsten ama salgın gelince yerde sürünür.
Yani bağışıklık sistemi sorunu.
Bu kovanda da bağışıklık sistemi zayıf kovan durumu.
Aşırı kireç hastalığı olmadıktan sonra sorun olmaz.
Arılar temizlik yapıyorsa hastalığı çabuk atlatılır…
Değerli bilgileriniz için herkese Teşekkür ederım, iyiki varsınız