Arkadaşlar forumda benzeri konu gördüm ve telefon üzerinden imkan elverdiği ölçüde konuları okudum. Her ne kadar içerik olarak kısmen fikir sahibi olsamda bazı sorularım var:
Öncelikle 5 kovan arım orman kenarında neredeyse dört yanı orman.Geçen yıldan tecrübe sahibi olmuş bir kaç arıcı arılarımın bulunduğu yerin riskli olduğunu söyledi. Şöyleki; Kışın yiyecek bulmakta zorlanan tilki ve domuzların ki bunlar bol miktarda mevcutlar, kovanları devirme ve balları yeme olasılığının çok yüksek olduğu söylendi.Gseçtiğimiz yıl çok zaiyat vermişler. Bende arıları taşımaya karar verdim.Taşıyacağım yer yaklaşık 260 metre mesafede bulunan evin bahçesi. Kış şartlarında kontrolü kolay olması ve her daim göz önünde olması bakımından ideal.
Arıları taşıma işlemini şu şekilde yapmayı planlıyorum;
Akşam vakti var ise tarlacıların dönmesi beklenip kovan girişleri kapatılıp kapak sıkıca bağlanır.Kovanlar pat pat olarak isimlendirilen aracın kasasına güzelce yerleştirilip mümkün mertebe sabitlenir. Çünkü gerek yol gerekse aracın yapısı gereği oldukça gürültülü ve sarsıntılı bir yolculuk olacak. Yeni yerlerine yerleştirdikten sonra girişler açılıp önlerine çam gibi zor giriş çıkış yaptıracak dal parçaları konulacak ki arıların eski yerlerine dönmeleri yüzünden arı kaybı yaşanmasın. Eski yerlerine de belki bir kovan konulabilir geri dönen vs. Olursa diye.
Sıkıntı şudur; arılar salkıma girerse bu taşıma işleminden dolayı salkımın bozulması ve arı ölümleri olur diye korkuyorum. Salkıma girmeden taşıma yaparsam kısa mesafe olduğu için geri dönenler vb kayıplar yaşarsam eğer zaten halihazırda mevcut 4-5 çerçeveye kadar düşmüş durumda sıkıntı olur gibi. Bunun birde geri dönüşü var tabi.
Arı salkıma kaç derece hava sıcaklığında girer ve salkımı bozup çalışmaya başlar. Biraz karışık oldu ama derdimi anlatabilmişimdir inşaAllah.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi