Evet. Salkımda erkek görülüyor.
15-20 gün önce bizimkiler uçuyordu ![]()
13 Şubat’ta yumurtayan ana arı mevcut.
1 Şubat civarı çiftleşmiş işte.
Hesap ortada.
Son güz döneminde yetersiz çifleşen ana arılarda, dölsüz yumurta atma olasılığı
yüksek olur. Gene yaşlı analarda erkek hormonlarının azalması sonuçunda
dölsüz yumurta atmaları normaldir.
Kusursuz ve genç bir ana, ilk başlarda dölsüz yumurta atmaz, daha sonraki dönemlerde belki.
Erkek arı olmazsa ana arı yumurtlamaz diye bir şey var mı?
Yani erkek arı siklusu sağlıyor. Buna göre de kovanda işçi arı varsa mutlaka erkek arı vardır.
Yani erkek arının sadece çiftleşmede rol almadığı, ana arının yumurtlama döngüsünde etkili olduğu doğru mu?
Eğer dediğim doğruysa kovanda erkek arı olmadan ana arı işçi arı yumurtası bırakmaz.
Kovanlarımın tamamına yakın 20 ve ya 30 da olsa erkek arı görülmekte bugün itibarı ile başka arıcılrda aynı şeyleri sölüyorlar. Bilgisi olan arkadaşlar açıklarlarsalar sevinirim. Selamlar
Varroa mücadelesinde ne kullandınız ?
Herhangi bir kovanda iç kontrol yaptınız mı?
Reşattin abi, sorunlu koloniler dışında olmaması gereken bir durum bu.
Erkek arı olmazsa ana arı yumurtlamaz diye bir şey var ama kaynak bulamıyorum.
Erkek arı siklusu sağlıyor.
Yani erkek arının sadece çiftleşmede rol almadığı, ana arının yumurtlama döngüsünde etkili olduğunu duydum.
Eğer doğruysa, kovanda erkek arı olmadan ana arı yumurtlamaz.
8 çerçeveli bir kovanda konturol yaptım ana var 8 çerçeninde üzerinde işçi arı ve çerçeve gözleride işçi arı gözü anormal bir şey göremedim eylül ayın da sıcaklık 23 derece de bir hafta ara ile formik asıt verdım sulandırılmış ekim sonunda 4 gün ara ile rulamıt va 3 kez verdim 2gün önce oksarıt asıt verırken erkek arıları farkettim. kovanin bal durumu çok iyi
Yanlış.
Kış aylarında %100 diyebileceğim oranda kolonimde erkek arı varlığı olmuyor.
yumurtlama döngüsüne etkisini bilmem ama.
yeni sezonda ana arının atacağı ilk yumurtalarda
erkek arıyı nerde bulsun.
Erkek arı yoksa o ana arı yumurtlamaz mı
Erkek arı olan kolonilerden birinde kontrol yaptınız mı?
Merhabalar. Önceki yıllar için bir şey söyleyemem ama bu yıl son kontrollerde benimde dikkatimi çekti. Son ana kadar her çerçevede 3-5 erkek arı geziniyordu. Bunu da koloninin genetik devamlılığı için ayarlamasıdır diye düşünmüştüm.
Kış ayları hatta şubat başıda dahil hiç erkek arıya rastlamadım.
Ana arı yumurtlamak için neden erkek arıya gereksinim duysun ki
çifleşme döngüsünden erkek arıya ihtiyacı olmadığını düşünüyorum.
Tersini düşünseydik ana arı bir defa çifleşmez gerektirğinde çıkar çifleşirdi.
Diğer bir husus bölmelerimizde erkek arı olmadan verdiğimiz çifleşmiş ana arı yumurtlar mıydı
Bu günlerde gördüğünüz erkek arıların bulunma sebepleri başka nedenlerdir.
Yumurtlamayla ilgisi yok.
ana kolonilerde erkek arı olmuyor ancak bölmelerde olabilir çünkü ana çiftleştikten sonra ilk yumurtları erkek yumurtlayabiliyor bu genc erkeklerede balı poleni yeterli olan kolonilerin yaşamasına izin verdigini görmüştüm
Normal şartlarda kışın bir kolonide erkek arı varlığından
bahsediyorsak o kolonide ters giden bir şeylerin olduğu
bir takım sıkıntıların olduğuna işarettir.
diyebiliriz.
Kolonilerde yumurta yoksa erkek arıya ihtiyaç yoktur.
erol beye katılıyorum aynı fikirdeyim,
ustalar daha iyi bilirler onların fikirleri
görüşleri nedir ne derler…
normal bir şey midir bilemem ancak ters giden
bir şeylerin olduğu kesin,bunun işareti olabilir.
Yaşlı ana arı.
İklimsel durum.
Bozuk petek gözü.
Erkek arı olmasının daha değişik sebepleri de olabilir.
Bende yaşlı analarda var daha çok.
bu konudaki ilgili arkadaşlara teşekür ederim. çokta kuşkulanılacak bir durum yok, şöyleki buyıl havalar iyi gitti kovanlarda bol mıktarda davulga balı var geç mevsime kadar kovanda yavru vardı arı mevcudu iyi bal bol mevsim uygun erkek arının olması kadar normal bir durum olamaz diye düşünüyorum tüm bilgilerin degerlendirilmesinden sonra bu sonuca vardım çevrede ki arıcılarında arıların da erkek arı oldugu var olunca anormal bir durum çıkarmak istemiyor insan.