Kışın ortasında erkek arı olurmu?

Öncelikle bütün arıcı arkadaşlara bereketli bir sezon diliyorum.Şubattın 15 de yaptığım kontrolerde kovanlarda erkek arılar gördüm acaba bu arılar son bahardan kalanlarmı yoksa yeni çıkan yavrularmı merak ediyorum.
Yorumlalarınızı bekliyorum şimdiden teşekür ederim.

Kışın erkek arıları barındırıcaklarını sanmıyorum…

Bir arının ortalama 20 günde çıkığını düşünürsek bunlar şubat başı çıkmış olmalılar.

Havalar sıcaksa ve polende geliyorsa neden olmasın.

Bay Harun erkek arıları kontrol edeceğinize ana arı var mı ona baksaydınız diyorum da!!

Erkek arı olmazsa ana arı yumurtlamaz diye bir şey var mı?

Yani erkek arı siklusu sağlıyor. Buna göre de kovanda işçi arı varsa mutlaka erkek arı vardır.

Yani erkek arının sadece çiftleşmede rol almadığı, ana arının yumurtlama döngüsünde etkili olduğu doğru mu?

Arılar salkım oluşturup en az bal tüketimiyle kıştan çıkmaya çalışır.
Erkek arı bal tüketimi fazla olan bir arı olduğuna göre kış aylarında bulunması gerek yok.

Ama yine de çok az kovanda bir önceki yıldan kalma erkekte olabilir.

Ana arı hatalı peteklere yumurtlayınca veya arı ailesi ilerde kullanılacağını düşünüp daha erken günlerde erkek arı çıkarmaya başlayabilir.

Bir soru,erkek arılar kışın kümeye alınıyor mu acaba?

Hatalı göze döllenmemiş yumurtayı nasıl denk getiriyo hayvan anlamış değilim. Hereyi bildiğini düşünüyosun sonra bilmediğin şeylerin ne kadar az olduğunu anlıyorsun.

Devrik cümle olmuş,

? işaretini kaldırabilirsin :slight_smile:

Böyle ince ayrıntılara takılınmamalı bence…

İmla kurallarına uygun olması için soruların sonuna,“soru” işareti konulur!!

şubat ayı başında yapmış olduğum kontrollerde erkek arı gözlerine rastlamıştım.
havaların erken ısınması neticesinde olduğunu tahmin ediyorum.

Yalçın bey siz kaçırmışsınız,soru işaretinin yeri tamda orası,

çünkü arkadaş mesaj yazma bölümüne hiç ileti yazmadan ? işareti koymuştu.

Sayın mevzu var,ince ayrıntılara takılmıyoruz,bunlar önemli anlam değişikliği var orda,

mesela murat hocam çerçeveye çıta diyenleri hep uyarır şimdi bu ince ayrıntıya takılmakmı oluyor.?

Kısasa kısas meselesi…

İlk tur yumurtalar az miktarda olup genelde çerçevenin merkezi veya merkeze yakın hava giriş bölgesine yakın bölgelerde olmaktadır.
Merkezdeki petekler düzgün gözlerdir.
Buralarda erkek arı gözü pek olmaz
olsa bie ilk turlarda çok az sayıda erkek gözleri bulunur.
Havalar ısındıkça erkek gözlerinde artış olur.
Şubat ayında erkek arı çıkışı vardır ve normaldir.
Her erkek arı çifleşme yeteneğine sahip olur mu?
Olmadığı biliniyor
o nedenle yeteri kadar sayıda özellikle mayıs ayında erkek arı sayısı en yüksek düzeye çıkmaktadır.

Sayın mevzu var(KDR UÇAR)

Kadir bey,uzatmasak iyi olacak,

ben yaptığım uygulamayı söyleyim,

ileti yazdıktan sonra bir kere okurum,eğer eksik yada fazla kelime varsa (değiştir) düğmesine tıklayarak iletimi düzeltirim.

sonra gönderirim.

konuyu yeterince dağıttık.

Haklısınız…

Yalçın bey ben bu erkek arıları ana arı ve bal stokoğu kontrolü yaparken gördüm.Ana arılar gayet sağlıklı kapalı ve günlük yumurtalar vardı.

Subat ayının ortasında ben de görmüştüm erkek arıyı. Havalar sıcak gitti sanırım ondan. Ana da gayet güzel yumurta atıyor.