kışın uçuş deliğini tammen kapatmak

Selamlar değerli dostlarım. ilk defa kışlatma yapacak acemi bir arıcıyım. arıcı bir arkadaşım uçuş deliğinin tamamen kış boyu kapatılabileceğini, bunun bir mahsurunun olmadığını, zaten kışın dışarı çıkan arıların mutemelen öldüklerini, ilkel arıcılık yapanların kışın toprak kovanlarının uçuş deliklerini tamamen çamurla sıvadıklarını ifade etti. değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Merhaba sayın hocam,
Uçuş deliğini tamamen kapatmamak gerekir diye düşünüyorum,hiç olmazsa 2-3 cm.olmalı.
Kışın uygun ortam olduğunda mutlaka arı dışarı çıkmak isteyecektir.Bu konu ile ilgili ustalar daha sonra cevap verecektir sanırım.Selamlar.

İlk cevap “olmaz”

Arılar salkımda da olsa yeterli oksigen gerekli.
İçerideki nemin ve kirli havanın dışarı atılması gerekli.

Soğuklarda arının daha sağlıklı kışlaması için uçma deliğini daha çok açmalısınız.

sonbaharda uçma deliklerini ,yağma ve sarıca arıdan korumak için 2-3cm olaacak şekilde daraltmıştım. Geçen gün polen çekmecelerinde varroa kontrolü yaparken çekmecelerin nemli olduğunu gördüm. Burumda kovan girişlerini yada polen çekmecelerini biraz açmak gibi bir düşüncem oldu. Burada hava sıcaklıkları -6Co ila 10Co arasında değişiyor. Kovanların kuzeyi kapalı sayılır. Sizce ne yapmalıyım

Saygılar

murat akin bey ucus deliklerinin fazla acik olmasi kisin soguk ruzgarlarin oldugu gunlerde kovanin icine ruzgarla sogumasini saglamazmi acaba? ben kendi adima ahmet arslan hocamizin dedigi gibi 2 veya 3 cm actim!

Ben 1980 yılında 3 kovanla arıcılığa başladım o yıllarda arının dışarda kışlatılabileceğini dahi bilmiyordum çünkü öyle görmüştüm. Havalar tam soğuduktan sonra kovanları üstten elek teliyle kapatılmış bir hava deliği bırakarak uçuş deliğini tamamen kapatırdık ve hava akımı bulunan karanlık bir odaya üst üste dizerdik, bu şekil 3.5- 4 ay gibi içerde kışlatırdık baharda arıları çıkardığımızda dip tahtalarında çok az bir ölüyle karşılaşırdık,bal tüketimide gayet az olurdu.

Arıların bulunduğu iklim kuşağı çok soğuk olmadıktan sonra açık olması sorun yaratmaz.

Son yıllarda yapılan kışlama uygulaması:
Soğukların başlamasıyla kovan uçma deliklerinin kuzeye döndürmek.

Kuzeyden soğuk rüzgarlar estiğinden arılar salkımı bozulmaması sağlanıyor, arılar kış boyunca salkımda kalıyor, az bal tüketiyorlar.

Kış boyunca salkımdan çıkmayan arı yıpranmıyor, az bal tüketiyor, kıştan daha dinç çıkıyor.

Kafalarımız yeterince karışık, Bu açıklamalarla iyice karışır heralde.

Şu arıcılık uygulamaları bu kadar değişken olabilirmi?

Her kafadan farklı görüşler.

Daha net daha gerçekçi, yapılması gereken neyse o açıklanmalı.

Açıklanmalıki bizim gibi acemiler fazla şaşırmasın.

Arıcılık uygulamalarının değişkenliğinin sebebi çok net…

Kıtalararası bir ülkeyiz…

Antalya’da denize girilirken, Erzurum’da kar yağar…

Ozaman,

Sonuçlar ortaya konurken, hertürlü koşulu göz önünde bulundurarak açıklama yapılmalıki, uygulayıcılar yanılmasın.

Her koşul ve şarta göre daha ayrıntılı bilgilendirilmeli diye düşünüyorum.

Fazla bir şey istemiyorum heralde.

Kendim için bir şey istiyorsam namerdim derler ya,

Ben, hem kendim için ve hemde tüm arı dostları için istiyorum.

Mustafa bey, sizi tanımıyorum.

Arıcılık ile ilgili durumunuzu da bilmiyorum…

Ancak ilgili olduğunuz ve bilgi seviyenizi arttırmak istediğiniz çok net ki internet üzerinde bilgi araştırırken bıraktığınız izlerden bu belli…

Ülkemizde sanal alem dediğimiz internette çok steril bilgiler bulamazsınız maalesef…

Bilgi çok ama tam deyim yerinde ise “hap” bilgi üretmek çok zor.

Bizim üretmeye çalıştığımız hap bilgiler bile uzun geliyor arıcılarımıza…

Bir de internetteki ilgi düzeyini kendi şahsi çıkarları için kullananlar var ki bunların attıkları oltaları ve oralarda dolanan sazanları akvaryumda izler gibi izliyoruz.

Ama sazanlar yakalanmadan akıllanmıyor biz ne kadar ikaz etsekte…

Size tavsiyem tüm verileri analiz edin.

Mutlaka ilgilendiğiniz spesifik bir konuda uzmanlaşın…

Akademik ne kadar yayınlanmış makale vb. yayın varsa hepsini hatim edin.

Yani arıcılık konusunda uzmanlaşmak çok zordur…

Ama diyelim arı sütünde uzman olabilirsiniz.

Arıcılık çok ama çok geniş bir yelpaze…

Dünyada hiçbir arıcı - akademisyen ya da her kimse arıcılığın tüm konularında uzmanlaşamamıştır…

Ve emin olun bilgi üretmeye çalışan bizlerde tüm konulara vakıf değiliz…

Ama bilgiye ya da bilgiliye ulaşmak konusunda tecrübelerimiz var.

Sizde, hemen şöyle tüm bilgileri yalayıp yutuvereyim imajında olan yeni arıcı profilinden uzaklaşın…

Ya bu ne diyor derseniz, bu yazdıklarımı kopyalayın…

10 yıl sonra açıp okuyun…

ben Konya bölgesindeyim. geçen bazı zayıf kolonılerin uçuş deligini daralttım, tahta parçasıyla bugun arılara baktım gündüz azda olsa dışarı çıkıyolar. Kapattıgım tahta parçasını dışarı atmaya çalısıyolardı. merak ettim 80 kolonim var uçuş deliklerini gözlemledim bazıları çok küçük bırakmış bazıları tekrar açmış çok güçlü kolnılere baktım bazısı çok az bi giriş deligi bırakırken kimide tamamen açmış . 1i çok dikkatimi çekti tamamen kapamış 1 arı geçecek şekilde bırakmış ayrıca o deligin önünede set yapmış rüzgarı önlemek için. burdan anladımki arınızda bi sıkıntı yoksa kendi ayar yapıyo. çok zayıf kolonilere sözüm yok . konya şartlarında gece -5 6 gündüz 10 11 derece .

10 Yıl çok olmadımı Halil bey?

Bir bucuk yıl yukarıda saydığınız maddelere uymaya ,iyi bir öğrenci olmaya yeter.

Sayın Mustafa TURGUT:

Burada benim anlatmak istediğim Isı yardımıyla salkım kontrolu:

Dünyanın her yerinde kovan içi ısınınca salkım dağılır, kovan içi soğuyunca salkım daralır.

Bunda herkes aynı düşüncede.

Bunun gerçek dışı olan yeri yoktur.

Halil bey, ne diyeceğimi bilemiyorum. Söylediklerinizden net birşey çıkartamadım. Kendimi sazan gibi hisstmeye başlayacağım heralde.

10 yıl sonra görüşeceğiz demektir…

Çorum bölgesinde yapmış olduğum uygulamadan çıkan sonuç, geçen yıl alt tarafı polen çekmecesi tamamen açık olan kovan bahara en çok mevcutlu ve de en az bal tüketerek çıkandı. Arılarımın önlerini kışın hiç kapatmadığım gibi, polen giriş deliklerinide 12 ay itibariyle açıyorum.Hamdolsun hiç kayıp kolonim olmadı.

selam Halil abi. bizim bu sitenin saati neden geri.

Allah ömür verirse inşallah görüşürüz. 10 yıl benim için çok uzun bir zaman. Daha kısa sürede görüşmek dileğiyle diyorum. Kalın sağlıcakla…

Kışın uçuş deliğinin 2 veya 3 cm olması çoğunluk kazanıyor, ayrıyeten arılar yaradılış itibariyle fıtrı olarak hava şartlarına göre ayarlama yaparak kendisi de propolisle kapatıyor açıyor yani kendiside ayarlıyor.