Merhaba Arkadaşlar
Ankara Kazan’ da arıcılık yapmaktayım. Kış gelmeden arılarımı 400 metre uzağa taşımam gerekiyor. Sonbaharda taşıma işini en kolay nasıl yapabilirim ? Bilgisi ve tecrubesi olan arkadaşların tavsiyelerinden yararlanmak istiyorum.
Bu linki okumanızda fayda var, uygulayabileceğiniz bir yöntem.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=7670.msg110713#msg110713
Sayın abim biliyorsun havaların soğuması doğada nektar kaynaklarının kuruması sebebiyle arı şuanda doğada hiçbirşey bulamamaktadır. Arı çok fazla uçuşa çıkmamakta ve akşam saatlerinde dışarda bulunmamaktadır. Dolayısiyle ben bundan bir kaç yıl önce eylül ayında akşam ezanından sonra kolonilerimi direkt yükledim ve yeni yerlerine taşıdım. Ertesi gün eski yerlerini yaptığım kontrollerimde çok az miktarda yani kayda değer olmayacak miktarda arının kaldığını gözlemledim. ben olsam hiç tereddüt etmeden taşırım. Saygılarımla…
Arkadaşlar Merhaba
Vermiş olduğunuz link ve yorumlar için teşekkür ederim.
Şu şekilde hareket etmem uygun olacak kanantindeyim.
havalar biraz daha soğuduktan sonra:
- nakilden 1 gün önce (2 ölçü şeker ile 1 ölçü su) oranında şerbet vereyim,
- akşam arılar içeri girdikten sonra arıyı 400 metre uzağa nakledeyim,
- kovanın kapağını sabaha kadar kapalı tutayım,
- sabah kovanın kapağının önüne çalı çırpı koyup arının kolayca çıkamıyacağı durum oluşturayım. (çıkışıda 1 cm olacak duruma getireyim).
bu durumda ne gibi bir olumsuzluk olabilir?
veya bu yapmayı düşündüğüm doğru mudur ?
Bilgi ve tecrubesi olanlardan yardım beklerim.
Arılarımı hiç 400 metreye taşımadım fakat 4.000 metreye taşıdım.
Deneme yanılma yöntemi ile bilği unutulmamak kaydı ile öğreniliyor.
Bana 3 gün sonra geri getir arı üç günde unutur birşey olmaz dendi (Tabi yeni arılarım oldu herkesler birşey söylüyor). Ben iki hafta sonra getirdiğim halde arıların çoğu eski yerde idi.
İlçe tarım müdürünü aradım (Aynı zamanda kurs hocamız ) eski yerde saman yak akşama geri kovana gelir dedi , o işlemi uyguladım sonuç iyi oldu.
Şimdik arımı 4.000 metreye götürsem üç hafta sonra geri getiririm .
400 Metrelik mesafeye götür kovanın önüne çalı çırpı koy bence bu işlemlerle arı kanmaz.
Bu çalı koyma işlemlerinide denedim ben bir sonuç alamadım . Belki siz başarırsınız ama şansınız çok az olur.
Sn. Şeref KORKMAZ
Bu yıl haziran ayında arılarımı 4000 mt uçuş mesafesindeki bir yere taşıdım. 3 hafta orada kaldıktan sonra eski yerine yakın bir yere geri getirdim. Arılarımda hiç kayıp olmadı. (Havalar, nakil işlemi sırasında sıcaktı ve arılar yoğun bir şekilde çalışıyordu.)
Şimdi durum biraz farklı. Havalar soğumaya başladı ve arılar da daha az uçmaya başladılar. Arılarımı kışı geçirmesi için güvenli bir yere almam gerekiyor. Bu şartlarda nakil yapan bir arkadaşın tavsiyesi ve tecrubesi benim için çok önemli olacaktır.
Arilari serin bir yere mümkünse bodruma götür,cikis deligini kapat.3 gün boyunca orada kalsinlar. 4.gün istedigin yere götürebilirsin.
Sait Bey,
Kolonilerinizi kayıpsız olarak 400 m gibi yakın bir yere bir defada taşıyamazsınız…
Kaybınız uçuşların fazla olduğu dönemlerde fazla, az olduğu dönemlerde az olur…
En uygun yöntem enaz 5 km uzağa götürüp orada enaz 20 gün bekletmek olacaktır.
‘‘Benim başka seçeneğim yok’’ derseniz yapacağımız her öneri kayıplarınızı azaltmaya yönelik olacaktır. Kovanlarınızın tümüne aynı kokulu maddeleri verdikten sonra tüm kovanların en güçlü olan yarısını taşımak, bir hafta sonra kalan kovanların yarısını taşımak bir hafta sonra da kalan son kovanları taşımak; yeni yerlerine koyduğunuz kovan girişlerine çıkışı zorlaştırıcı, dolambaçlı, arıların dikkatini çekici değişiklikler yapmak gibi uygulamalar çaresizlik nedeniyle uygulanan ve kayıpları azaltmaya yönelik uygulamalar olarak değerlendirilmelidir.
Ben de Nisan ayında başlatılmış ve o tarihlerdeki (o mevsim dikkate alınarak yapılan) tartışmaları içeren bir link vereyim: https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=6802.0
Kasım ayı daha uygun olmaz mı?
Kolaylıklar dilerim
Kovanın kapağını sabah açarım yada 3 gün sonra açarım gibi uygulamalara gidersen havalandırmanın maksimum düzeyde olmasına aman dikkat et…
Sn. M. Cahit SÜMER bey
"Kovanlarınızın tümüne aynı kokulu maddeleri verdikten sonra tüm kovanların en güçlü olan yarısını taşımak, bir hafta sonra kalan kovanların yarısını taşımak bir hafta sonra da kalan son kovanları taşımak; " önerinizde bilmediğim ve öğrenmek istediklerimim aşağıda yazdım.
1- Neden kovanların hepsine aynı kokuyu veriyorum. Mesela sadece taşımak istediklerime versem daha uygun olmaz mı ?
2- Nakil işimi güçlü kovanlardan başlanmasının nedeni nedir ?
3- Koku verirken gül suyu kullanmayı düşünüyorum. Gül suyunu kovanın neresine sıkmalıyım, ne kadar sıkmalıyım ?
4- Neden kovanların önce yarısını, sonra kalanın yarısını ve en sonunda da kalanı taşımalıyım ?
Bu sorularıma cevap verimeniz dileği ile.
Sn. Sait Tırpan
Kovanlarınızın hepsine aynı kokunun verilmesi, kovan kokularının bir olmasını ve kovanlarının yarısını taşıdıktan sonra geride kalan tarlacı arıların diğer kovanlara daha rahat bir şekilde sığınabilmeleri içindir. Kovanları orantılı bir şekilde (önce yarısını, sonra kalanların yarısını) taşımanız da geride kalan tarlacı arıların bir veya iki kovana yüklenmesini önlemek içindir. Kokuyla ilgili yorumları da tecrubeli arkadaşlardan bekliyoruz. Herkese selamlar, saygılar
Sn : saittirpan Kolonilerinizi kış öncesi taşımak istiyorsunuz , kış öncesi her halükarda işçi arı 400 metreyi tanır ve unutmaz.
Ne yardan ne serden geçerim derseniz kolonilerinizi her gün 50 cm kışlatacağınız yere taşıyın derim.
Sait Bey,
Öncelikle belirtmeliyim ki bu uygulama ancak çok zorunlu hallerde, ‘‘kayıplar’’ göze alınarak ve hattâ etrafa verilecek zararlar göze alınarak yapılabilir. Etrafa verilecek zararlar… Eski yerlerine gelen arılar girebilecekleri bir yuva bulamayınca etrafa dağılarak hırçınlık gösterilerinde bulunabilirler.
Sayın Haşvet ve Şeref Bey konuyu yeterince açıklamışlar…
Taşıdığımız yerdeki koloni ya da kovan kokularının birbiriyle aynı olmasının bir anlamı olmaz ki… Yeni yerlerini benimsememiş olan eski tarlacı arıların eski kovanlarının çevresindeki kovanlara rahatça girebilmeleri gerekir. Bunun için hem tok (bal ya da balözüyle yüklü), hem de benzer kokulu olmaları kolaylık sağlar.
Güçlü kovanlardan başlamalıyız; çünkü taşıdığımız kovanlardaki tarlacı arıların önemli bir kısmı taşıdığımız yerde kalmayacak, eski yerlerindeki nispeten zayıf olan kovanlara gireceklerdir. Doğal olarak bu kolonilerin anaarıları da, yeni gelecek olan tarlacı arılar nedeniyle, risk altındadırlar.
Önermediğim böyle bir uygulama için gülsuyu değil gülyağı kokusunun bile, kısacası tek başına herhangi bir kokunun yeterli olacağını söyleyemem… Eski yuvalarını arayacak olan arıların bal yüklü olmalarını sağlayabilir misiniz? Örneğin kovandan çıkmalarını önleyerek duman verirsiniz; on dk. sonra açarsınız…
Kullanacağınız kokunun hem güçlü olmasını hem de uzun süre etkili olmasını istiyorsanız ‘‘tarçın esansı’’, ‘‘oğulotu esansı’’ ya da bu ikisinin karışımını bir beze emdirip bezi de top yapıp kovan içine sabitleyebilirsiniz.
Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Sonuç olarak, yapmayı düşündüğüm işlemin büyük riski olduğunu düşünüyorum. Herhalde en iyisi ya 4-5 km uzağa taşıyıp geri getirmek yada hiç arılara dokunmamak. Paylaşmış olduğunuz bilgi ve tecrubeler için çok teşekkür ederim.
arkadaşlar benimde bu konuda bir sorum olacak malum bizim buralarda düz yerler yok sayılacak kadar az ben arılığımı evin 40,50 metre ilerisine kurdum bir yıldır ordalar şimdi bazi nedenlerden dolayı arılığı 10 metre öteye ve biriki metrede yukarı taşimak istiyorum derlerki kovanın yerini bir metre bile değimeyeceğin diye ben kovanları yeni yerlerine taşisam ne olur arılar eski yerlerine gidermi
yaz başinda yaylaya götüreceğim o zamanda yapabılırım ama malum bazı nedenlerden dolayı şimdi olsa daha iyi olur (kovanları yaylaya götütdüğüm zaman yeni yerlerini yapacağım geri geldiğinde yeni yerlerine koyacağım zaten o zman sorun olmaz ) ama şimdi aresi varmı
teşekürler
Arkadaşlar merhabb
Kovanlarımı 400 mt uzağa taşıma işimi tamamladım.
- önce taşıyacağım kovanlara şerbet verdim. ayrıca su da verdim.
- kovanların giriş deliklerini kapatıp, havalandırmalarını açtım.
- 3 gün kapalı kaldılar. Bu üç gün havalar genellikle kapalı geçti.,
-
- gun kovanlarımı yeni yerlerine taşıdım.
- kovan içine duman verdim.
- Çıkış kapağını açarak, çıkışın kolay olamaması için ibreli çam parçaları ile çıkışı zorlaştırdım. (bu çam parçalarını 1 hafta sonra aldım.)
- çıkan arılar kovanın yan duvarlarından yürüyerek çıktılar ve kovan önünde kovana bakarak uçuş yaptılar. tekrar kovana geri döndüler. Çunkü hava çok sıcak değildi ve kısmen kapalı idi.
- eski yerlerinde bıraktığım kovanları da 1 hafta sonra getirdim.
arkadaşlar havalar kapalı iken yer değiştirmede kayıp olmadığını gözlemledim.
Hayırlı olsun zaten bu havalarda arının çok az kısmı dışarıya çıkıyor…
Sait beyin yaptıklarına ilaveten
taşıdığınız kovanlardan arılar dışarı çıkıp uçmaya başladığında
eski yerlerinde bol duman cıkaracak bi ateş yakarsanız (tezek olabilir) gelen arılar geri gidiyor.
ibrahim Topçu bey
tavsiyeniz için teşekkür ederim.
arkadaşlar yağmacılık,ve arı kırılması, olayını atlıyorsunuz,arkadaşım uzun olan yağışlı havalarda gece arını taşıyabilirsin,ama anlık gelip geçici yağışar değil,yada en az 6km uzağa götürüp,15gün bekleyip,sonra asıl yerine götürmen gerekir,bunlara uymazsan yerini değiştirdiğin anda arılar doğru eski yerine gelecektir,fakat eski yerine gelen arı kovanını bulamayacak ama en yakın olan kovana girecektir,ve arı kırılmaya başlayacak,sonuç birsürü ölüm,çalıya çırpıya hiç gerekte yok,kendimizden pay biçelim,diyelimki şu hava şartlarında evden çıktım,veya evim yıkıldı yok evim,sokakta dolandım durdum evimin etrafında ama evim yok,gece oldu ve hava soğuk, ne yapmam lazım,ya komşunun evine girip sığınacağım,yada bir otel bulup otele sığınacagım,komşu almazsa küslük olur, yada otelci beni almazsa ne olur kavga çıkar,arıda işte böyledir,uzağa götürmezsen geri gelecek ve kovanını bulamadığı zaman en yakın kovana girecektir,ve kırılmalar meydana gelecektir,( bildiğim,yaşadığım,gördüğüm,şeyleri anlattım )saygılar