koloni birleştirme

herkese iyi forumlar. 3 çerceve analı, yaklasık 10 cerceve de anasız kovanlarım mevcut. anasız olan yaklasık 20 gundur anasız ve bu saatten sonra ana cıkaracak gibi durmuyor. ben bu iki kovanı birleştirmek istiyorum. nasıl birleştirmeliyim. gazete yöntemi koku vs yöntemler hakkında yardımlarınızı bekliyorum.

Gazete yöntemi favorimdir…

Analı koloni üstte olacak…

Analı olana diğerinden bir çerçeve arılı (genç arılardan mümkünse) verin,

iki gün sonra aynı işlemi yapın,

sonra kalanların üzerine 3 kat gazete koyun çerçeveye çakılan çivilerle bir kaç delik delin,

analı koloniyi üste koyun ve bırakın,üstte kalan koloniye şerbetliğe birazda su koyun,(bu benim uygulamam)

kolay gelsin.

peki koku sıkmaya gerek varmıdır. birde uygulams hsngi saatlerde yapılmalı. birde birleştirdikten sonra kovanın deliginin kapatılması gerekirmi

Ben hiç koku sıkmıyorum,

akşam saatlerinde birleştirme yapılmalı,

giriş deliğini kapatmayın,

anasız kovanı birleştirdikten sonra oradan alın yerine herhangi bir kovanda koymayın,

eğer anasız koloninin yanında zayıf koloni varsa dikkat edin,işçilerin bir kısmı bu zayıf koloniye girmek isteyeceklerdir,

hatta gireceklerdir.bu zayıf koloninin anasını tüpe alabilirsiniz 2 günlüğüne.

ibrahim bey birde anasız kolonide hiç yumurta ve kapalı yavru yok. ancak ana memsi vardı 1 hafta once ana cıkmıstı ama dollenme ucusundan donupte yumurta atamamıs acaba bu ananın kovanda olma ihtimali nedir

sayın mubilya;
ilk iletinizle bu iletiniz çelişkili.
koloninin anasının olup olmadığını iyice bak. varsa öldür. öyle birleştir. yoksa yumurtlayan anaya yazık olabilir.

yada en iyisi her iki anayı da kafese al ve yer değiştir. :slight_smile:

İlk iletide ana yok diyorsunuz,son iletide çiftleşmemiş anadan bahsediyorsunuz,

bu şekilde çözüm üretemeyiz,yanlış yönlendirme olur,olanda sizin kolonilere olur.

eğer çiftleşmemiş ana varlığından endişe ediyorsanız,

yarın bu koloniye günlüklü kurtçuklu bir test çerçevesi verin,üç gün sonra bu çerçeve size ana olup olmadığını söyler.

sonra birleştirme konusunu ele alırız tekrar.

çelişki falan yok iyice inceledim anayı bulamadım zaten 1 haftadan fazla bir sure gecti yumurtlama yok sadece ne gibi bir sakıncası olur çifleşemeyen ana tekrar kovana gelirmi bunu belirtmek istedim

anayı bulamamış olman ananın olmadığı anlamına gelmez. ibrahim beyin dediğini yap.

ana arının yumurtlamaya başlaması çeşitli etkenler dolayısıyla çok uzun sürebilir. normalde 20 güne kadar beklenir. isteyen daha fazla da bekleyebilir.

peki tesekkürler iyi geceler

anasız koloniler demişsiniz :-\ kaç tane koloni anasız veya yumurtlanması beklenen analı.
bu koloniler durduk yerde neden anasız, çiftleşmemiş analı veya yumurtlamamış analı ?

Döllü ana bulma imaknınız varsa çok ii fırsat bile olabilir.
Döllü ana bulma imaknınız yoksa
Kovana başka bir kovandan yumurtalı çerçeve verin

Memeleri asılsın beş gün sonra kapananları bozun.
7. gün veya 8. gün kovanı ister ikiye ister üçe bölün.
Mevsim gayet müsait sonbahara üç adet kovanınız olur.
Bu mevsimde birleştirme hiç tavsiye etmem.
Verimli olmaz.
En iyi birleştirmeler ilkbaharda ve sonbaharda sonuç verir.
Yok ben birleştireceğim derseniz önce analı kovana birer çerçeve olarak bir kaç gün içinde kovanları eşitleyin
En azından analı kovan 5-6 çerçeve olsun daha sonra birleştirme yapılabilir.

Öncelikle Herkese merhabalar yapmış olduğum birleştimeyle ilgili bilgi almak istiyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Yakaladığım 2 adet oğulu 3 er çerçeveli bunları arasına gazete kağıdı koyarak ve üzerine kolonya
dökerek birleştirme yaptım ancak her iki oğullarında analarını almadım bir sorun olurmu yardımlarınızı bekliyorum.

birleştirme yaparken analardan birini almalıydınız. ve diğer anayı kafese almış bir şekilde kovana vermeliydiniz.

şuan arılarınızın kokuları aynı olduğu için işçi arılar birbirlerine birşey yapmazlar ama her iki kovan kendi analarını benimsediği için diğer anayı imha etmeye çalışacaktır ikisi de ölebilir de bir tanesi hayatta kalabilir de belli olmaz

acilen kovanları tekrar ayırınız ve ana arının 1 tanesini alınız yada öldürünüz. anasız olarak 2-3 gün kalsın o koloni.

anasız 2-3 gün kaldıktan sonra işleminizi tekrarlayın kolay gelsin

Yazık olmuş, neden böyle bir uygulama yapma gereği duydunuz?

Öncelikle teşekkürederim cevaplarınız için.

neden böyle bir uygulama yaptım nedeni önümüz kış onun için oğullar zayız birleştirelim arı kışa

iyi bir mevcutla girsin istedik abimizde böyle bir uygulama yaptı iş icabı arılara hafta sonu baka biliyorum ne yapacağım bilmiyorum inşallah birbirini kırmamışlardır.

Kesin kırma olur da, analardan birini kabul etmiş olmalarını dileyelim…