Hayır.
Burada amaç üst kattaki ballığa bal depolatmaktır.
Alttaki 7. çerçevenin yanına dalak atmaması için bölme tahtası ile sınırlandırma yapmanız iyi olur.
Hayır.
Burada amaç üst kattaki ballığa bal depolatmaktır.
Alttaki 7. çerçevenin yanına dalak atmaması için bölme tahtası ile sınırlandırma yapmanız iyi olur.
Bu sene bakalım bu yöntemle deneyip verim artışı olanlar yazarsa sevinirim ne oldu kestaneler ![]()
Merhaba, öncelikle hobi arıcılığı yaptığımı söylemek isterim ve daha iki yıldır uğraşıyorum. Rize sahil bölgesindeyim. Bu yıl Sn. Halil Bilen’in koloni yönetimi esasına göre iki kovanımı bala yönlediriyorum. Kovanlarımdan biri çok güçlü 15 nisan tarihi itibarı ile son iki ham peteği de 1. ballık katına verdim 20 çerçeve oldu, tahminen bir iki günde kabarmış olacak. Bulunduğum bölgede yoğun komar ve karayemiş, bol miktarda çiçek vb var ve nektar akımı mevcut. Şu an boş gözlere nektar dolduruyor. Yavruyu biraz azalttı. Bölgemizde kestane mayıs sonu haziran başı. bir kaç gün içerisinde 2. ballık katını da koymam gerekecek. Burada sorduğum arıcıların bazıları arının bu dönemde bu kadar güçlü olmasını oğula gitme ihtimalini güçlendirdiği için bölmemi, kimisi ana ızgarası koyup öylece bırakmamı tavsiye etti, ancak okuduklarımla karşılaştırınca tutarlı gelmedi. sürekli meme kontrolü yapıyorum, üst katta kapalı çerçevelerin alt kısmında bir iki ana memesi hazırlığına benzer gözler gördüm ama içi boştu. Onları temizliyorum. Besleme yapmamamı önerdiler. Sadece yağmurlu havada açık şerbet veriyorum yanlış değilse. Acemi olduğum için kontrol edemeyeceğim bir şey yapmak istemiyorum. Çok fazla polen geliyor bir yandan, çerçevelerin bloke olmaması için bir kaç günde bir polen tepsisini koymayı düşündüm. Ana ızgarasını bu kadar erken koymak doğru mudur ? Eğer bu bölgede arıcılar varsa, kestane bal akımına daha epey bir vakit var. 2. ballığı da koyup kestane zamanına kadar bu katı da doldurtsam mantıklı olur mu. 6+9 sistemi anladığım kadarıyla ana bal akımında yapılıyor. Ben mümkün olduğunca komar balını da almak istiyorum ama, komardan sonra kestaneye biraz boşluk oluyor sanırım. Önerisi olan arıcılar varsa şimdiden teşekkür ederim. Bereketli bir sezon dilerim.
Merhaba aramıza hoşgeldiniz ana ızgarasını iki ve üçüncü katın arasına köy ana sıkışmasın polen tuzağını üç dört günde bir aktif et çerçeveler bloke olmasın kestane zamanı anayı tek kata hapset yani ızgarayı bir ve ikinci katın arasına köy bu arada on günde bir meme kontrolü yap,benden bukadar diğer üyelerimiz de sana cevap verecektir kolay gelsin bereketli yıl dilerim
Çok teşekkür ederim.
Ben de bu sene ilk defa yaklaşık 20 koloniyi 6+9 sistemine geçirdim. Genelde 15-20 çerçeve gücünde idiler. Polenle bloke olmuş çerçeveleri bölmelere ve oğullara verdim. Epey güzel bir sisteme benziyor baya kafama yattı. Burada paylaşan bilgi veren arıcılara çok teşekkür ederim. Tabii ki bazı hatalar ve yanlış kararlar verdim bazı kolonilerde petekler gözüme fazla eski göründü o yüzden kuluçkalığa 2-3 adet boş temiz sarı kabartılmış petek verdim sonra baktım yumurta atmış. Yalnız 6+9’a geçtiğim her koloni yukarıda meme yapmış, bazılarında alt katta da meme gördüm temizledim. Umarım hata yapmamışımdır biraz yorucu ve dikkat dağıtıcı bir iş, bazı koloniler de aşırı hırçın. 2-3 gün geçmesine rağmen katta hemen çıkan kapalı yavrular yerine bal depolanmaya başlamış. Eğer oğula kaçırmazsam bu sistemin kesinlikle başarılı olacağını düşünüyorum.
Bir kolonide ise acayip bir olay yaşadım. Anayı göremediklerimin hepsini çırpıyorum. Ana gördüğümü ise çerçevesiyle birlikte kuluçkaya yerleştiriyorum. Arı sinirli olduğunda çırpma hareketine aşırı sinirleniyor çünkü. Kovan önüne beyaz örtü serdim arıları buraya çırptım. Yalnıza bir kolonide uçuş deliği tahtası altında salkım yapmış. 2-3 gündür öylece birkaç avuç arı duruyor. Ellemedim…
Burası Ankara geceleri bazen soğuk oluyor acaba neden içeri girmiyorlar?
Bunun dışında bir de yarım ballıklı kolonide bir test yaptım. Aşağıyı 6 çerçeve kuluçka bir üstüne ızgara ve örülmüş yarım ballık 9 çerçeve onun da üstüne de 6 çerçeve yavrulu. Bu koloniye 4 çerçeve gün aşırı başka kolonilerden kapalı yavrulu çerçeve transfer edeceğim. Oğul kontrolü de yapıp duruma bakacağım.
Arıların hırçınlığını azaltmak ve erkek arıların kovandan uçuş yapmaları için ana arı ızgarası önüne küçük bir uçma deliği açarsanız iyi olur.
Yani çift uçma delikli kovan olur isteyen ızgaradan geçme zorluğuna girmeden giriş çıkış yaparlar.
Onun için ballık katına matkapla delik açmam lazım artık onu seneye yaparım. bu sene kapalı erkek yavrularının üst kısmını kestim hem varroaya karşı az da olsa faydası olsun diye. Üst katta erkek olmayacak yani. Meme kontrolü yaparken de açtığımda temizliyorum
Ana arı ızgarasına çepeçevre çıta çakıyorsunuz.
Ön çıtayı 2 parçalı yapıp ortasında delik bıraksanız yeter kovan gövdesini delmenize gerek yok.
Şükürler olsun bu sene az da olsa bahar balı alabildim 28 dar çerçeveden 33 kilo bal çıktı, aslında çok bal var ama henüz sırlanmamış bal gelmeyede devam ediyor bu sene bereketli olacak gibi.
bereketli olsun sizin adınıza sevindim.
Merhaba bu ilk iletim
Hayırlı olsun vatana millete.
Çorum’ dan selamlar öncelikle. Ben de 6-9 değil de 8-9 uyguladım bu yöntemi neden derseniz; Bu sene ilk defa eldeki imkanlar ölçüsünde uygulama fırsatı bulduğum destek koloni yönetimi sistemi ile 4 üretim ve 3 destek koloni ile bahar çalışmalarını gerçekleştirdim, üretim kolonileri kısa zamanda kata geldiler ancak havalar burada son yıllarda haziran ayı ortası hatta sonuna kadar serin-yağışlı geçmekte ballıktaki yavruları üşütmemek adına ballıkta iki çerçeve fazladan arı olursa daha iyi ısıtırlar diyerek böyle bir uygulama gerçekleştirdim. Koloniler çok güzel gelişti. 19.04.2020 tarihinde yaklaşık 6 çerçevede (3,5 - 4 yavrulu 5 - 6 arı basmış) almış olduğum (3 destek 4 üretim olmasına rağmen) kolonilerin ikisi şu an itibarı ile kuluçka+2 ballık seviyesinde ikisi de kuluçka+2+0,5 ballık seviyesinde. Çok şükür oğul ile ilgili de en ufak bir sorun yaşanmadı, hiç ana memesi görülmedi.
Hem arılığın merkeze 5 km olması hem de Pandemi dolayısı ile her gün veya gün aşırı arılığa gitme şansım olduğu için arılarla bu sene önceki senelere göre daha çok ilgilenme şansım oldu.
Şimdilik bi sıkıntı görünmüyor gibi, yani; kuluçka 8 çerçeve ballıkta da 9 çerçeve çalışmak en azından benim uygulamam özelinde faydalı oldu. Tabi diğer değişkenler de var ama onlar ustalarımızın tartışacağı konular şu aşamada bizim işimiz değil.
Ve aleyküm selam aramıza hoşgeldin Mustafa ya bilgi birikiminiz çok iyi yada acemi şansı oğul yok katlar dolu bizede maşallah demek düşer.
6 - 9 da amaç arıları bala yönlendirmek için yapılan uygulama olduğu gibi aynı zamanda arıları kuluçkalık içinde kışa hazırlamaktır.
Ülkemizde genelde kovanlarda arılar kışlarken sıkıştırma düşüncesinin uygulamasıdır.
Sayın Çılgındağlı
Bes yıldır kendi çapımızda arıcılık yapıyorduk, bu sene tek başıma yapmaya başladım, diğer taraftan da meslek icabı (ziraat mühendisiyim) sektorle hep ilgiliydim.
Madem ki mesleğiniz, karşılıklı yorumlarımız daha anlamlı olur.
Sayın Murat AKIN Hocam;
Bes yıl öncesine kadar Arıcılık konusunda bilgim ancak 1993-94 senesinde Ziraat Meslek Lisesinde gördüğümüz haftalık bir saatlik bir dersten kalanlar ve Tuncelide çalışırken orda edindiğim çok küçük bir tecrübeden ibaretti. Ariciliga basladiktan sonra forumdan cok faydalandim o acidan da yorumlari ile benim gibi acemilere destek olan tüm hocalara-ustalara teşekkür ederim.
Merhaba Mustafa adım Rıdvan sizin başarınızın sırrı mektepli oluşunuzmuş +5 sene tecrübe,tespilerim doğruymuş başarılarınız tesadüf değilmiş,tekrardan aramıza hoşgeldin kolaygelsin.