KOLONİ YÖNETİMİ-KOLONİYİ BALA YÖNLENDİRME

Sevgili Halil Bilen ustanın face de yayınladığı koloni yönetimi tekniği. Aslında bana sorarsanız, benim nacizane fikrim; bu teknik koloniyi bala yönlendirme tekniğidir. Forumumuzda ki koloni yönetimini https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3836.0 kolonimizi 15-16 çerçeve güce ulaşıncaya kadar uyguladıktan sonra bu yeni tekniği uygulayarak, kolonimizi bala yönlendirebiliriz. Bu tekniği daha önce deneyen arkadaşlar sonuçlarını burada paylaşırsa; benim gibi bu tekniği ilk kez deneyecek arkadaşlara yardımı olabilir.

"Halil Bilen Arı Çiftliği
6 Mayıs, 22:27 · Mustafakemalpaşa ·
Koloni yönetimi kapsamında çok fazla uygulama mevcut.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160508/d3e5e43432f62168d6f81246fa5608e1.jpg

Ülkemizdeki özelliği olan ve ederi yüksek balların akım süresi çok kısa ve arıcı uygulama eksikliği sebebiyle her yıl bu yıl bal olmadı der geçeriz.

Kestane balı akımında petek kabarttıran ve bomboş kemerleri doldurtan Arıcı yok mu?

Kovana giren her gram balı stoklatabilmek için tedbirler alınması gerekiyor.

Arı sütü üretiminde kullanılan bu yöntemi, ülkemizde arıcılığın en büyük sorununun varroa tezimizi doğrulamak amacıyla test ettik.

Bu yöntemin ne olduğunu da zamanı gelince yine paylaşırız.

Uygulama Trakya’da yapıldı, tezimizin doğruluğu görüldü ve ülkemizde en büyük arıcılık sorunu varroadır.

Ancak yaptığımız çalışma aynı zamanda verim almak konusunda da çok başarılı olduk tam da düşündüğümüz gibi.

Dolayısı ile Kestane balı rekolte düşüklüğüne çare olması amacıyla…

Ben kuralları ve yapılacakları yazayım.

Riskleri de yazayım.

Arı sütü üreticisi olarak kestane balı bölgesine gitme planım yok ama gitseydim böyle yapardım.

1. Ana arı ızgarası şart.

Plastik ya da metal fark etmez.

Ancak deformasyon olmamalı.

Ana arı yukarı çıkmamalı.

Mum ve arı ölüsü gibi malzemeler ile tıkalı olmamalı ki bu havalandırma için çok önemlidir.

Ana arı ızgarası ilaveye dört köşesinden vidalanırsa çok daha iyi olur.

Izgara konulduğunda bazı kovan ölçüleri gereği ızgara alt ya da üst çerçevelere yapışır ve bu arıların hem geçişini engeller hem de havalandırmayı azaltır.

Bu durumu yok etmek adına ızgara yükseltilmesi için uygun ölçüde çıta ile desteklenmelidir.

1. İlavenin ön kısmında 10 mm civarında bir delik önerilir ki üstte kalacak erkek arı tahliyesi için önemlidir. Aksi halde erkek arılar ölerek ızgarayı tıkayabilir.

İlaveler 10 çerçeve ölçüsünde olsa da ilavede sistem kurulduğunda sadece 9 çerçeve olacak.

Ara boşluklar eşit mesafede fazladan açılacak ki havalandırma artsın.

Çünkü oğul davranışı minimum olmalı ki havalandırma çok büyük önem taşır.

1. Sistemde toplam 15 çerçeve olacak.

6 kuluçkalık ve 9 ballık. Sisteme geçilmeden önce ise arının minimum 15 çerçeve olması arzu edilir. En iyi verim ise 20 çerçeve güce ulaşmış kolonilerde alınabilir.

Eğer kestane için söylüyorum koloni henüz 15 çerçeve güce bile ulaşamamışsa dağıtın gitsin.

1. Bölme tahtası… Adı üstünde TAHTA.

Strafor olsa çuval ile sarsak gibi bir soru soru gelir ama bölme tahtasıdır olması gereken.

6 çerçeve dışındaki alanda boşluk olacağından arının o bölgeye geçişi minimum olmalıdır. Merak etmeyin, bölme tahtası arkasına boşluğa arı dalak örmez.

1. Bal stoku ne zaman başlar kolonide?

Tüm yavrulu çerçevelerde kemerler dolacak.
Kuluçkada polen, bal ve yavru haricinde hiçbir boş göz kalmayacak.

2 basit kural gerçekleştikten sonra kovana giren nektar, tüketimden çok olduğunda başlar.

1. Kuluçka neden 6 çerçeveye düşürülüyor?

Bal akımı ile birlikte arılar da bal stoklama davranışı gösterirler ve kuluçka alanı daralır.

Kuluçkanın durdurulması için ana arının alınması, öldürülmesi ve ana arının ya da birkaç çerçevenin kafese alınması gibi uygulamalar çok arıcı tarafından zaten yapılıyor. Ancak başarılı bir kuluçka düzeni olan arılar finalde başarılı olurlar.

6 çerçevelik kuluçka hem kestane akımında hem de devamında ayçiçeğine gidecek arıcılar için yeterli genç işçi arı kadrosunu oluşturabilir. Kuluçka alanının yeterli ve devam ediyor olması koloninin stres düzeyini azaltır ve başarıyı arttırır.

1. Ne zaman oluşturulmalı?

Kestane balında sabit arıcılar için karar vermek daha kolay ama genelde gezgine giden arıcılar için ise karar verme süreci elbette zor. Hele karaçalı bölgesinde olup kestaneye çıkacaklar için daha zor ki bal akımı karaçalıdan devam ederken yapılacak işlemler durumu zorlaştırır.

Diğer yandan kemerlerin dolması besleme maliyetlerini düşürür.

Zamanlama dediğimiz şey her konuda olduğu gibi burada da arıcı takdiridir.

Nasıl yapacağız, neler yapacağız, nelere dikkat edeceğiz?

Karaçalı akımı başladı diyelim. Daha 20 gün var demektir zaten kestaneye…

Oğul kontrolleri sürekli yapılacak ama bir yandan da hazırlıklar.

Tüm arılar aynı anda yapılamayacağına göre.

Ana arısı genç ve oğul temayülü yok.

Öyle ya da böyle 20 çerçeve ve yaklaşık 9 çerçeve yavrulu bir koloni.

Boş yeni bir kovana.

Kolonideki en güzel, öncelik açık renklilerde olmak üzere mümkün olduğu kapalı yavrulu 6 adet çerçeve kuluçkaya dizilir.

Bu 6 çerçevenin bu koloninin kışlayacağı çerçeveler olacağını da unutmayalım.

Bu 6 çerçevenin kemerinde bal zaten olmalı.

Yoksa arıcı zamanında gereğini yapmalı.

Dışarıdan nektar getiren işçi arılar bu 6 çerçevede koymaya yer bulamaması gerekir.

Bölme tahtası da konur. Bu 6 çerçevenin arasındaki boşluklar biraz daha fazla olsun standarta göre.

Ana arının bu 6 çerçevede olması gerektiğini yazmaya gerek yok sanırım.

Izgaralı ilaveye…

Geride kalan yavrulu çerçeveler dizilir ve işaretlenir bu çerçeveler.

Diyelim 3 yavru daha var bunları dizdik 2-3-4 numaraya.

6 adet çerçeve hakkımız daha var.

Kesinlikle ham-temel petekli çerçeve olmaz. Bal akımında petek kabarttırılmaz.

Esmer öncelikli 6 adet çerçeve 1 tanesi yavru tarafında duvar olacak şekilde dizilir.

Ben olsam. Depodan önceden ayar ettiğim boş 6 çerçeveyi dizerim.

20 çerçeve arının tamamını silkeledik.

Artan çerçevelerden ballılar varsa onları ya bölmelere dağıtırız ya da hemen ballarını süzerek boşalan petekleri bir sonraki dönüşüm yapılan kovanda kullanırız.

Süzülen balı ise… İyi bir besleme ürünüdür ki kestane öncesi gelen bal henüz olgunlaşmamıştır.

Kemerleri dolmamış kolonilere verilebilir.

Unutmayalım ki önce kemerini doldurur arılar. İşte süzülen balı verdik kestaneye karışır mı sorusu olur ya.

Her ne olursa olsun hasatta kuluçkaya hiç dokunulmayacak notunu da düşelim burada.

Dönüşümü yaptığımız tarihten tam 1 hafta sonra.

Yukardaki işaretlediğimiz yavrulu çerçevelerde doğal ana arı memesi kontrolü ve temizliği mutlaka yapılmalıdır.

Hasatta yukarıdaki 9 çerçeve hasat edilecek ve yine yukarıya hasat sonrası dizilecek.

Hiç düzen bozmadan ayçiçeğine rahatlıkla girilebilir.

Ayçiçeği hasadında ise sadece 2 adet en az ballı hasat edilmiyor ve ayçiçek sonrası o 2 ballı çerçeve kuluçkaya 2 duvar olarak giriliyor ve kışlamaya hazırlık başlıyor.

Aşağıya 6 adet kapalı neden verdik?

Hemen doğumlar başlamalı ki ana arı kuluçkasına devam edebilsin.

Boşluğa dalak örerse.

Örmez. Örmüyor. Bölme tahtası önemli tabi ki.

Oğul işi ne olacak?

Diğer koloni sistemine göre çerçeve başına çok fazla arı düşecek ama çerçeve araları havalandırması daha çok ve kuluçkada çok büyük bir boş alan olacak ki fazla kadro bu alanda çalışma haricinde bekleyebiliyor.

Yine de haftada bir kez kuluçka oğul davranışı açısından kontrol edilebilir ki zaten hepsi 6 çerçeve.

Kuluçkadaki 6 çerçeve sağa ya da sola yaslanabilir.

Ortalanacaksa eğer her 2 tarafına bölme tahtası girilmelidir. Yanaşık düzeni daha çok öneririm.

Tüm arılarınızı değil ama birkaç denemeyi herkese öneririz.

Sabit arıcılık yapanlar içinde rahatlıkla kullanılacak bir yöntemdir ve büyük bal akımı tarihleri iyi tahmin edilerek birkaç gün önceden dönüşüm yapılmalıdır.

Amacımız basit.

Kuluçka full olsun ki gelen bal ilaveye çıksın.

Tükettiğinden fazlasını da biz hasat edelim.

Bu yöntem kovana fazladan bal toplamaya yönelik değildir ki keşke böyle bir yöntem olsa.

Ama bildiğim şudur ki rekor olur."

İyi bir açıklama olmuş teşekkürler.

Bu sezon deneyeceğim inşallah…

Bu sistemi ben denedim bu sene, kuluşkalığın kemerlerinin dolu olması çok önemli. Yoksa bal yukarıya çok fazla birikmiyor. Bide 6 çerçeve değilde 7 veya 8 kuluçkalık olması gerekmez mi? 1 ana arı 3 günde 1 çerçeveyi tamamen yumurta atabildiğine göre, döngüsel yumurtladığına göre, ana arının yumurta atacak yer bulabilme imkanının devamlı olabilmesi için en az 7 yumurtlama çerçevesi lazım…

Gecen sene kuluckalığın hem sağına hem soluna derin şerbetlik koymuştum kestanede iki sefer her ikisini ful doldurmuştum her sene aldığım kestane balından daha fazla verim aldım.

Bu gün bir kolonide bu tekniği uyguladım. Yanınızda boş kovan yoksa işiniz çok zor. Bu uygulamayı yapmadan önce ki kontrollerde çerçevelere işaret konulması işi bir hayli kolaylaştırıyor. Boş kovanı bir yana koyduktan sonra diğer tarafa da 15 çerçeve haricinde kalan ve bölmelere vereceğiniz çerçeveleri koymak için boş kat veya plastik çerçeve taşıma kutusu gibi bir şey konmalı. İşin en pratiği böyle oluyor. Benim kovanlarımda ve katlarda ana arı ızgarası koymak için yatak olduğundan, ızgara üzerine çıta koymadım. Plastik ana arı ızgarası aldım, yatağına yerleştirip 4 köşesinden zımbaladım. İnşAllah başarılı oluruz.

kuluçkadaki 6 çerçeveden bir veya iki tanesi yeni yavru atmış çerçeve bırakıp, ana arısını alıp başka bir kovana versek, bal akımı esnasında aynı zamanda ana arı üretmiş olsak nasıl olur?

Çok zahmetli ve eziyetli olur bence.

kovanı tam bir sabırla, düzenlemek gerekecek herhalde…

Sabır da gerekiyor tabi ki ama, koloni kıştan çıktıktan sonra petek kabartmaya başladığı zaman, çerçeve üzerine konan işaretler işi çok kolaylaştırıyor.

Ana arısız bırakma ve yeni ana arı üretme seçeneği elbette var ama 3 gün dövseler derler ya ben bu riske girmem.

Diğer yandan ana arısız koloniler iştahlı çalışmazlar.

HB

hangi çerçevelerin üzerine ne gibi işaretler koyuyorsunuz daha doğrusu bu işaretler ileride sizin için ne anlama geliyor.(böyle bir uygulamam yok da o yüzden soruyorum)

Kovanlar standart değilse ondandır numara koyması.

Forumdaki ilk koloni yönetimi konusunda da Halil abinin dediği gibi çerçevelere işaret veya yıldız koyarak, kat atarken faydalanabiliriz. Bakınız : https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3836.30#
Bu yeni teknik ile ilgili olarak da; bu uygulamayı yapmazdan 10 gün öncesinden yapılan kontrollerde çerçevelerin üzerine açık, kapalı, polenli olduklarını belirten işaretler koymak işi çok kolaylaştırıyor.

Dün ana arı ızgarası koyduğum kovanı bugün kuluçkalıkta 6 Çerçeve çıkanlı/kapalı gözlü,kemeri ballı,yumurta atmaya müsait+bölme tahtası ile sınırlayıp,ballığı 9 çerçeve kabarmış,çıkanlı /çıkmaya yakın kapalı gözlü çerçeveli hale getirdim.Önce ballığa koyduğum çerçevelerin tüm arılarını kuluçkalıktaki 6 çerçevenin üstüne silktim.Biraz ortalık karıştı,inşallah ana arı buraya girmiştir.Kat arasına ana arı ızgarasını koydum.Ballığın ön tarafına erkek arı çıkışı için 10 mm çapında delik deldim.
Bakalım bu denemeyi izleyeceğiz.

anaarı ızgarası ile kuluçkalık ve ballıktaki çerçeveler arasında ne kadar boşluk olmalı benim kovanlarda en az 1,5 2 şer cm boşluk oluyor

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=670.0

Merhaba ismail bey bu bahsettiğiniz sistemde kuluckalığa 6 adet kapalı yavru gireceğiz.Sizce işçi arılar getirdikleri poleni ballığa depolamazmı ? Ana arı ızgarasından işçi arılar poleni geçirebilirlermi ? Koloniyi bala yönlendireceğiz derken oğula yönlenmesinler.Bu işlem bal akımına kaç gün kala yapılmalıdır.

Kuluçka 10 çerçeve…

Polen getiren arısınız.

Ne yaparsınız?

Kuluçka 6 çerçeve ise ne yaparsınız?

HB

Arı boşluğu 7.5 mm.

Bizim marangozlarımız buçuklu ölçülerle pek uğraşmazlar 8 mm olsun derler.

8 mm olunca, mm den anlamayız deyip 10 mm yani 1 cm yaparlar.

Ana arı ızgarasının alt ve üstündeki çerçeveler için 10 mm boşluk yeterlidir.

Dafa fazla olunca arılar petek kabartırlar, bakım ve çalışma zorlaşır.