KOLONİ YÖNETİMİ-KOLONİYİ BALA YÖNLENDİRME

Halil abi kuluçkada ana arının yumurta atacağı yer fazla olmayacağı için polen gelişi yoğun olmaz diye düşünüyorum ama arılar ne düşünür bilemem deneyip tecrübe edinmek gerekir kaldı ki yalancılamış kolonideki bi kovanda polen blokeli çerçeveler oluyor arılar kuluçka yavru olmadığı halde neden polen nektar getiriyolar hemde ihtiyaçlarından çok daha fazlasını…

Not:Yalancılamış koloni dedim fakat bu kolonideki yalancı analar yumurta atmadı.Yani yavru yoktu.

Hocam bu ölçü
Çerçeve alt çıtası ile temel petek arası mesafe içinde geçerli mi?

Bu gün oğul kaçırma tehlikesine karşılık dört sepetten arı silkeledim,kata çıkması kestaneye yetişme ihtimali ortada olan 8,9 çerçevede 5,6

yavrulu kolonilerin üzerine propolis tuzağı koyup kat koyup iki üç çerçeve arı silkeledim kata tek delik açtım şerbetledim şimdi ben soruyorum

bu yöntem tutar mı ?

Gidenler gider, kalan sağlar bizimdir. Bence tutar Mustafa Kemal abi ama, içlerinde illaki tarlacılar vardır. Daha sonra gizli yağmacılık tehlikesi olabilir mi?

Murat hocamın verdiği ölçü standart ölçüdür. Ham petek takarken, bu ölçüden fazla mesafe bırakmak, arıya fazladan işgücü çıkartır. Daha az bırakmak veya tamamen alt çıtaya sıfırlamak, arı geçişini zorlaştıracağı gibi havalandırma problemi de yaratır. Zaten bu gibi durumlarda, arılar petekte delik açarak kendine yol açıyor.

ben alttan da üstten de en az 1,5 2 cm boşluk bırakıyorum havalandırması iyi oluyor. Sadece kuluçkalıkla çalışınca bana daha kullanışlı gibi geldi, arılar üste daha az petek örüyor. 1 cm üstten boşluk olan kovanda üst örtüyü kaldırmak için petek örüyorlar. Katı ve anaarı ızgarasını bu sene deniyorum ızgaraya çıta çakmadan direk verdim. Ayrıca üst boşluk fazla olunca poşetle beslemede poşette sıkışmıyor.

Standart kovanlarda ana arı ızgarasına çaıkılan çıta ballığın uygun kullanımı için geçerlidir, kuluçkalığı etkilemez.

Arı boşluğunun petek ile, peteği alt çıtaya sıfırlamanın da havalandırma ile alakası yok.

kuluçkalıkta 6 çerçeve kalması 20 çerçevelik arı için.
çerçeve 25 ve fazlası ise yine aynı mı tutmak gerek … yoksa kuluçkalıktaki çerçeve sayısını kademeli artırmak gerekir mi?

Kuluçka 6 yeterli.

25 çerçeve arı da sığar bu sisteme.

HB

Herkese Merhabalar;
Yarım Çıta Ballık kullananlar nasıl bir uygulama yapabilirler.

Kuluçkalıktaki kapalıların kemerleri ballı olsun diyoruz.

Peki elimizde bu kadar kemeri ballı kapalı yoksa bunların yerine açık yavrulu koysak olur mu?

Kestane yerine korunga balı almak için de bu sistem işe yarar mı? 20 dekar korunga var. Çiçeklenme başlamdan 16, 17 çerçeve arı olur kovanlarda.

Ben bu yeni tekniği uyguladığım kolonilerden bir tanesinde, kuluçkalığa koyacağım çerçevelerden birisini beğenmediğim için, başka bir koloniden çerçeve takası yaptım.

Halil abinin de özellikle belirttiği gibi, bu teknik kovana fazladan bal girmesini sağlamıyor. Kovana giren balın daha az tüketilerek, stoklanmasını sağlıyor. Özellikle ana bal akım süresi kısa olan bölgelerde etkili bir yöntem. Cinsi önemli değil, A balı B balı diye ayrılmıyor yani.

Açıklama için teşekkür ederim.

Uygulamayı geçen hafta Pazartesi günü yaptım. Arılığımın 3/2 sini Halil abinin önerdiği sisteme çevirdim. Pazar günkü kontrollerimde birçok koloninin ballığa meme yaptıklarını gördüm ve bu memeleri temizledim. Aklıma şu soru geldi. Halil abi “- Dönüşümün yapıldığı tarihten tam 1 hafta sonra yavrulu çerçevelerde doğal ana arı memesi kontrolü ve temizliği mutlaka yapılmalıdır”. diyor. Yukarıdaki çerçevelerde günlük yumurta olduğunu varsayarsak 7. gün bu yumurtalar 3 veya 4 günlük larva oluyor. Dolayısıyla bir hafta sonra doğal memeleri bozduk. Ama çerçevelerde 3-4 günlük larvalar var. Bunlardan yine meme yapmazlar mı?

Aydın bey

Kat atılan her kovanda eğer katta yavru varsa mutlaka meme kontrolü yapıyorum.

3 gün sonra meme teşebbüsü görürsem bozuyorum

sonraki günlerde tekrar meme asıldığını hiç görmedim.

ama siz yinede memeleri bozduktan sonra bir 3 gün sonradaha meme kontrolü yapın.

ne olur ne olmaz.

Peki şuanda 30 çerçevede çalışan kolonilerin kestane balına yönlendirmesi nasıl yapılmalıdır?

30 çerçeve arı zaten bala yönlenmiş