30 çerçevedeki durumun ne olduğu önemli. aslında istenen ana nektar akımında maksimum mevcuda ulaşmak, ve nektar akımının bitmesiyle işlerin aynı anda bitmesi ve yaşlı mevcudun azalması istenir. böylellikle nektar akımından sonra yiyecek tüketecek gereksiz mevcut olmaz.
Alp er bey
Bu yazdıklarınızı alıntıladığınız iletiye eleştiri olarakmı yazdınız,ben tam anlayamadım.
Siz zaman içerisinde yine de ballıkta meme kontrolünü ihmal etmeyin.
ibrahim bey eleştiri değildi, 30 çerçevelik kovan olması bal akım zamanında optimum verimlilik alanacağını göstermez. bunu belirtmek istedim.
Otuz çerçeve arı demek bu ayda her şey hazırlanmış yeterki bal verecek bitki bulunsun o mevcut arı her halükarda balı toplar
Bu yeni sistem gerçekten işe yarıyor ama, mübarek havalar arılara hiç göz açtırmıyor. Şöyle 10-15 gün açık gidiverse havalar süper olacak ama, nasipten fazlası yok işte. Her şeyde bir hayır vardır.
işin golayına gaçıp tapatalktan gönderivedim
Matematiği zayıf olmaması şartı koşulmalı arıcılık kurslarında. ![]()
Kata aldık son saniyede yumurtladığı yumurtada çıksın kata.
7 gün sonra…
Hatta 6 tam gün sonunda ana arı olma özelliğini yitirmiş kurtçuk olacak o yumurta.
peki Halil abi kuluçkalıktan kata işçi arıların günlük yumurta taşıma olasılığı var mı sizce?
zira bazen ana arı ızgarasını koyduktan 2-3 hafta sonra bile katta ballı çerçevelerin
ortasında sallanan memeleri görebiliyoruz.
Halil abime muhalefet etmek için değil ama gözlemin şöyle. Arılar ızgara üstündeki kurtcuklari bekletiyorlar.az besliyorlar. 1 hafta sonra bak ana gözü yoktur ama 10-15 güne ana gözü yapıyorlar.
Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yaklaşık 45 kovanda bu sistemi uygulamaya geçtim.Şu an çok memnunum.Sağımda da kolaylık sağlayacağı için daha bir memnunum.
Kontrollerde, kuluçkalıkta polen bloke olmuş çerçeveler gördüm.
Ama kattaki ballar iyi sonuç alacağımızı gösteriyor.
Sanırım bu sistemi sürekli uygulayacağım.
Kuluçkalık ve ballık arasına 10 tane temel petek olan bir ballık daha koyulsa nasıl olur?
Bir videoda böyle yapan bir adamı izledim de. Arı petekleri kesmiyor mu merak ettim.
GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Nektar güzel geliyorsa 1. Kat dolunca 2. Kat araya atilir kesme olmaz
bugün bende 3 kovanıma dönüşüm yaptım. : ![]()
kuluçkalıktaki duvarlar ve 2-9 lar hemen hemen bal dolmuş kemerler
mühürlenmeye başlamış bu çerçeveleri 1.ve 2.ballıklara dağıttım.
kuluçkalıkta 6 yarı ballı yarı kapalı yavrulu çerçeveleri bıraktım
yumurtlama faaliyetleri azalmış çerçeveler bal-polen-veya kapalı yavrulu idi
yani anamız yumurtlamak için ancak kapalıların çıkmasını bekleyecek :-\
İnşaallah anayı kesmezler.Bekleyip göreceğiz.
Anaya yumurtlama alani açmak icin kapali yavrulu bir çerçeveyi kata çekip yerine boş kabarmiş koymak lazim
Yer bulamayan ana oğula gidebilir
haklısınız Özgür Bey ancak hiç kabarmışım kalmadı
ham petekte vermek istemedim Halil Abinin tembihi üzerine ![]()
ama zaten analar dinlenmeye geçti galiba dönüşüm yapmadığım
kolonilerim verdiğim kabarmış çerçevelere
hemen bal dolduruyorlar yumurta atmaya fırsat yok
kuluçkalığın boşta kalan kısmının ızgara üstününü
çuvalla kapatmaya gerek var mı acaba?
zira Halil Abi işi olmayanların dinlenme alanı diye bahsetmiş
geçişlerin mahsuru yok anladığım kadarıyla.
10 aşağı da 10 yukarıda çıta olan bir kovana göre daha fazla Bal alına bilir gibi görünüyor. Bende bu sistemi denemeyi düşünüyorum.
SM-A710F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
baştan beri söylendiği gibi bu yöntem kovana giren bal miktarını değiştirmeyecektir
ancak daha beyaz ve daha dolgun bal çerçeveleriniz olacaktır.
tabii hasat sonrası sonbahar bakımlarındaki kolaylığı tartışılmaz.
Kovana giren bal miktarı değişmez ama, tüketilen bal miktarı değişir.
Ana bal akımından 20 gün kadar önce kuluçkalıkta düzenleme yapar, kuluçkalığı 6 çerçeveye sıkıştırırsanız ve ızgara koyarsanız, bal akımında atılacak yavruları azaltmış olursunuz. Ana bal akımı geçtikten sonra sizin işinize yaramayacak yavruları azaltmış olursunuz. dolayısı ile daha az bal tüketilir.
Eğer gezgincilik yapmayacaksanız, haftalık ana memesi kotrolü ile ızgara kullanımı alacağınız bal miktarını artırır.
Bu anlattığım teorik olarak böyle, pratikte nasıl olur derseniz kestane bal akımı geçtiğinde size söyleyebilirim. Şu an kovanlarımda deniyorum.
Şimdilik herşey yoluda gibi, haftalık kontroller devam ediyor. Kattaki çerçeveler beyazladı. 3 gündür yağıyor bakalım ne olur
Hasat sonrası büyük kolaylıktır.
Kata baktığınızda çok yoğun arı görmek adamın moralini arttırır ![]()
Yavru sayısı azalır,gelen bal stoğu artar,
Tarlacı sayısı her gecen gün artarak devam eder.
Sırlama daha çabuk olur.
Bal sağımı sonrası katdaki balları aldıktan sonra varroa ilaçlaması kolay ve kalıntı az biçimde gerçekleşir.
Erkek arılar için kata delik açılmalı aksi halde erkek arı ölüleri,yetersiz havalandırma kaçınılmaz.